ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ГПУ не може надати інформацію, чи виконуватиме рішення ЄСПЛ щодо Седлецької

25.09.2018, 10:32

У Генеральній прокуратурі України повідомили, що не мають можливості надати інформацію про виконання рішення Європейського суду з прав людини щодо головної редакторки програми “Схеми” Наталки Седлецької, оскільки запитувані відомості є інформацією з обмеженим доступом. Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури України на інформаційний запит Громадського.

“Відповідно до вимог статті 222 КПК України, підстав для надання будь-яких відомостей, пов’язаних зі здійсненням досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000003904 (за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України відомостей, що становлять державну таємницю - ред.) не вбачається. Отже, запитувані відомості, відповідно до статтей 6, 8 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, є інформацією з обмеженим доступом і надати її в порядку закону немає можливості”, - йдеться у відповіді Генпрокуратури.

У документі також роз’яснюють, що відповідно до статті 2 Закону України “Про доступ до публічної інформації” його дія не поширюється на відносини у сфері звернень громадян, які керуються спеціальним законом.

“Відповідно до вимог частини 1 статті 222 Кримінального процесуального кодексу України відомості досудового розслідування у конкретних кримінальних провадженнях відносяться до таємниці слідства і можуть бути розголошені лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим”, - йдеться у відповіді ГПУ.

Крім того, у відповіді на запит зазначили, що Генеральна інспекція не призначала та не проводила службове розслідування стосовно дій слідчого Іжука та прокурора Зимогляда.

“Будь-яка ініціатива чи накази про призначення службового розслідування з цього приводу в порядку, визначеному інструкцією про порядок проведення службових розслідувань в органах прокуратури, до Генеральної інспекції не надходили”, - йдеться в документі.

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі доступ до дзвінків та смс-повідомлень журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником.

4 вересня Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода заявило, що вважає рішення Печерського райсуду Києва надмірним, що грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси.

5 вересня головний редактор програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталія Седлецька повідомила, що генеральний прокурор України Юрій Луценко запрошує її цього дня на зустріч, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

5 вересня журналістка “Нового времени” Христина Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

У Генпрокуратурі запевняють, що дані з телефонів журналісток необхідні слідству для розслідування “за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю”.

10 вересня захист Наталки Седлецької звернувся до ЄСПЛ з проханням застосувати правило 39 Регламенту, щоб убезпечити джерела антикорупційних розслідувань журналістки та очолюваної нею редакції програми “Схеми” від можливого розкриття.

18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу журналістки Радіо Свобода Наталки Седлецької на ухвалу Печерського суду, згідно з якою Генпрокуратурі надано доступ до даних з телефону журналістки з липня 2016 року по листопад 2017 року.

18 вересня Європейський суд з прав людини ухвалив рішення застосувати правило 39 свого Регламенту щодо справи журналістки “Радіо Свобода”, головного редактора програми “Схеми” Наталки Седлецької. Йдеться про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи, а саме “утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року”.

20 вересня журналісти звернулися до Генерального прокурора Юрія Луценка із закликом публічно прокоментувати рішення Європейського суду з прав людини про заборону на доступ до даних головної редакторки програми журналістських розслідувань “Схеми” Наталки Седлецької і пояснити, як Україна буде його виконувати.

Liked the article?
Help us be even more cool!