ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ГПУ готує клопотання до суду про зміну запобіжного заходу Гужві

02.02.2018, 10:20

Генеральна прокуратура готує клопотання до суду про стягнення застави з директора ТОВ “Вісті Мас-Медіа” Ігоря Гужви в дохід держави та зміну йому запобіжного заходу на більш суворий, оскільки вважає, що він свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень стосовно нього. Про це повідомляється на сайті ГПУ.

У прокуратурі нагадали, що прокуратура м. Києва 31 березня 2017 року розпочала кримінальне провадження про вчинення щодо громадянина кримінального правопорушення, пов’язаного з вимаганням у нього невстановленою особою грошових коштів за нерозголошення відомостей щодо його особистого життя та політичної діяльності.

23 червня 2017 року Гужві було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 189 ("Вимагання") КК України.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 24 червня 2017 року стосовно Гужви обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із визначенням розміру альтернативної застави у розмірі 544 тис. грн, а також, у разі внесення застави, покладено додаткові обов’язки: прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду, а в разі неможливості з’явитись через поважні причини – завчасно повідомляти про це посадову особу або орган, що здійснив виклик; не відлучатись із населеного пункту, за місцем реєстрації, проживання чи перебування без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або роботи; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

27 червня 2017 року підозрюваний був звільнений з-під варти у зв’язку з внесенням ним застави. Разом з тим у кримінальному провадженні продовжувався строк досудового розслідування до трьох місяців, тобто до 22 вересня 2017 року. Також було продовжено і строк дії обов’язків, раніше покладених на підозрюваного, тобто в межах строку досудового розслідування до 22 вересня 2017 року.

У прокуратурі зазначають, що підозрюваному та захисникам 20 вересня 2017 року фактично повідомлено про закінчення досудового розслідування і відкриття стороні захисту матеріалів досудового розслідування, тобто за 4 доби до закінчення трьох місячного строку слідства. “У зв’язку з неявкою підозрюваного та його захисників для ознайомлення з матеріалами, ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 27.11.2017 в порядку ч. 10 ст. 290 КПК України задоволено клопотання сторони обвинувачення та визначено строк підозрюваному та його захисникам для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 27.12.2017. За спливом зазначеного строку 29.12.2017 у кримінальному провадженні складено та погоджено обвинувальний акт”, - повідомляє ГПУ.

Підозрюваного 29 грудня 2017 року було викликано для вручення обвинувального акту на 10 січня 2018 року. Однак він не з’являвся на виклики, мотивуючи це поганим станом здоров’я.

“У подальшому 12.01.2018 прокурором у провадженні здійснено виїзд до Шевченківського районного суду м. Києва для вручення обвинувального акту до початку судового засідання в іншому кримінальному провадженні відносно директора ТОВ “Вісті Мас-Медіа” за ч. 3 ст. 212 КК України. Однак він знову не з’явився до суду з причин перебування на лікарняному”, - повідомили в ГПУ.

Того ж дня, 12 січня 2018 року, прокурор повторно викликав захисників Гужви на 16 січня та на 22 січня.

При цьому ГПУ зауважує, що, відповідно до положень кримінального процесуального законодавства, станом на сьогоднішній день щодо підозрюваного продовжує діяти обраний судом запобіжний захід у виді внесеної ним застави.

Крім того, Шевченківський райсуд м. Києва здійснює судовий розгляд у кримінальному провадженні за обвинуваченням Гужви вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) КК України.

Під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні йому також було обрано запобіжний захід – заставу в розмірі 1 млн грн, яку внесено на рахунок суду.

В ході судового розгляду прокурор подав клопотання до суду в частині покладення на обвинуваченого додаткових обов’язків, у тому числі здати на зберігання три паспорти для виїзду за кордон. Однак рішенням Шевченківського районного суду м. Києва в клопотанні прокурора про обмеження в користуванні обвинуваченим закордонними паспортами відмовлено.

У подальшому прокурор 8 грудня 2017 року під час обвинувальної промови подав клопотання про залишення раніше обраного Гужві запобіжного заходу (обов’язків не відбувати за межі Києва) в силі, “проте обвинувачений, зловживаючи наявними процесуальними правами шляхом надання в судові засідання медичних довідок про стан здоров’я та неможливість явки в суд на цій підставі, обмежив право суду на розгляд клопотань прокурора щодо обрання стосовно обвинуваченого додаткових запобіжних заходів”.

“Зважаючи на викладене та враховуючи, що директор ТОВ "Вісті Мас-Медіа" свідомо затягував розгляд судом кримінальних проваджень стосовно нього, прокурором готується клопотання до суду щодо звернення застави в дохід держави та зміни запобіжного заходу на більш суворий”, - зазначає Генпрокуратура.

Як повідомляв ІМІ, 31 січня головний редактор інтернет-видання “Страна.ua” Ігор Гужва повідомив, що залишив територію України і попросив політичного притулку в Австрії. У своєму зверненні він заявив про тиск з боку влади та нагадав, що проти нього порушено п’ять кримінальних справ. Також Гужва заявив, що виїхав за кордон через загрози його життю і свободі.

Liked the article?
Help us be even more cool!