ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House застерігає Раду від ухвалення законопроектів про посилення звітності для ГО

01.03.2018, 10:38
Фото - Фейсбук Freedom House в Україні

Міжнародна правозахисна організація Freedom House заявила, що Верховна Рада України ризикує поставити під загрозу демократію в країні, якщо проголосує за законопроекти, які збільшать державний моніторинг інститутів громадянського суспільства. Про це йдеться у заяві організації від 28 лютого, повідомляє Радіо Свобода.

У документі вказується, що спроби поставити громадянське суспільство під контроль влади, “схожі на дії, що вживаються в Росії і Казахстані”.

“Верховна Рада ризикує завдати серйозної шкоди демократії в Україні, ухваливши законодавство, яке додасть обтяжливого нагляду за організаціями громадянського суспільства та підірве ефективність омбудсмена”, – сказав директор програм Євразії Freedom House Марк Берендт.

Він закликав відмовитися від законопроектів або відкласти голосування, поки законодавство розглядається Венеціанською комісією Ради Європи, групою незалежних експертів з конституційного права. А результати очікуються 18 березня.

У липні минулого року Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроекти №6674 (про зміни до закону про громадські об’єднання) та №6675 (про зміни до Податкового кодексу), у яких передбачається посилення звітності неприбуткових організацій, зокрема за освоєння міжнародної грошової допомоги, та відповідальності за помилки у таких звітах. Низка громадських організацій, зокрема правозахисних, назвала норми цих законопроектів дискримінаційними. Депутати ще не розглядали ці законопроекти.

Як повідомляв ІМІ, 26 лютого голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що законопроекти щодо скасування е-декларування для громадських активістів парламент розгляне 1 березня.

30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний пакет реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут масової інформації, “Transparency International Україна”.

10 липня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України – №6674 та №6675 про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

5 лютого коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” закликала парламент якомога швидше скасувати дискримінаційне електронне декларування для антикорупційних активістів. Зокрема, РПР закликає народних депутатів скасувати електронне декларування для громадських активістів без усяких умов на основі проекту №6271, який, за результатами рейтингового голосування, підтримується найбільшою кількістю депутатів.

7 лютого представниця Президента у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі телеканалу “Рада” повідомила, що Петро Порошенко пропонує запровадити розширене звітування громадських організацій замість подачі електронних декларацій громадськими активістами. За її інформацією, на таке розширене звітування юридичних осіб погодилися громадські організації та активісти.

7 лютого виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що представники громадських організацій не погодилися з ініціативою Президента Петра Порошенка про заміну обов’язкового подання ними декларацій на розширене звітування про доходи організаціями під час останньої зустрічі 17 січня.

Liked the article?
Help us be even more cool!