ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До суду передано справу щодо пропагандистки "Юнармії" РФ на окупованій Луганщині

Оксана Луганцева
Оксана Луганцева. Фото – Судовий репортер

Луганська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно керівниці підрозділу російської “Юнармії” на окупованій території Луганської області. Її судитимуть за фактом колабораційної діяльності, а також за порушення законів та звичаїв війни, повідомила пресслужба Луганської обласної прокуратури.

За даними слідства, в листопаді 2022 року жінка стала “начальником штабу регіонального відділення всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного суспільного руху “Юнармія” в “ЛНР”, який фактично є одним з основних механізмів мілітаризації, мобілізації та військової підготовки молоді в РФ.

У прокуратурі нагадали, що на окупованій території Луганської області формування почало діяти з 2019 року. Його започаткував “2 армійський корпус народної міліції ЛНР”. Після того як російський правитель Володимир Путін назвав окуповані українські території російськими, це формування РФ набуло нового статусу.

“На території тимчасово окупованої Луганщини жінка займається організацією російського руху, залучаючи до нього школярів. Дітей там навчають військовій справі”, – зазначили в прокуратурі.

Крім того, фігурантка дотепер пропагує серед школярів вступ до збройних сил та інших силових структур Росії, влаштовує “урочисті посвяти” в “Юнармію” учнів освітніх закладів на захопленій території.

Також вона бере участь у політичних заходах та пропагандистських медіакампаніях на підтримку РФ.

У прокуратурі наголосили, що її дії порушують норми Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни” 1949 року та є воєнним злочином.

Наразі вона перебуває на окупованій території Луганської області та оголошена в розшук.

Обвинувачену звати Оксана Луганцева. За даними СБУ, вона колишня викладачка луганського вишу.

Як повідомляв ІМІ, підозру Луганцевій співробітники СБУ оголосили в лютому 2024 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!