ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держкіно визнало нечинним наказ про реорганізацію Довженко-Центру

30.06.2023, 11:03
Фото – kievvlast.com.ua
Фото – kievvlast.com.ua

Державне агентство України з питань кіно визнало такими, що втратили чинність, накази від 5 серпня 2022 року про реорганізацію державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” та про передання повноважень до державної установи “Науковий центр кінематографії України”.

Про це йдеться в заяві Держкіно від 29 червня.

Крім того, визнано таким, що втратив чинність, наказ Держкіно про створення нової юридичної особи – державного підприємства “Українська анімаційна студія”.

Такі рішення Держкіно ухвалило 28 червня 2023 року своїми наказами.

Своє рішення Держкіно пояснює тим, що наказ про реорганізацію “не встановлював загальні правила поведінки й був розрахований на одноразове застосування”. Зокрема, наказ встановлював певні строки для виконання “конкретних дій”, і ці строки сплили та не продовжувалися.

“Тому постало питання щодо актуальності цього наказу в прийнятій реакції та визнання його таким, що втратив чинність”, – йдеться в повідомленні. 

Крім того, повідомляється про низку кадрових змін, зокрема і в Держкіно, щодо осіб, які були залучені до реалізації наказу про реорганізацію Довженко-Центру, тому “наказ потребував оновлення чи визнання таким, що втратив чинність, з огляду і на цей факт”.

Також, зазначає Держкіно, визнання наказу про реорганізацію таким, що втратив чинність, обумовлене рішенням уряду, пов'язаним зі створенням Державного фонду фільмів. 

Своєю чергою Довженко-Центр повідомив, що Держкіно 29 червня на засіданні Господарського райсуду Києва в справі про визнання незаконним наказу про реорганізацію подало клопотання про закриття справи. Хоча планувалися дебати на судовому засіданні – останні промови сторін та ухвалення рішення.

“Сьогодні відбулося щось дивовижне: представник Держкіно заявив клопотання про закриття провадження в справі у зв’язку з відсутністю предмета позову, тобто відсутністю наказу!” – повідомив Довженко-Центр.

У Центрі додали, що Держкіно видало новий наказ, яким визнало оскаржуваний наказ про реорганізацію таким, що втратив чинність.

“Наголошуємо, що це НЕ скасування. Для цього рішення першій заступниці голови Держкіно Юлії Шевчук вистачило одного дня перерви між засіданнями, 28 червня, хоча розгляд справи тривав майже дев'ять місяців, і представники Держкіно послідовно захищали “ідею реорганізації, яка не порушує жодних прав Довженко-Центру”, – йдеться в повідомленні. 

Довженко-Центр зазначає, що вони “могли б порадіти цьому жесту”, але не відкидає, що найближчими часом “нас може чекати новий наказ, так само загрозливий і необґрунтований”.

Як повідомляв ІМІ, 2 травня 2023 року Господарський суд Києва розпочав розглядати по суті справу за позовом Довженко-Центру щодо Державного агентства з питань кіно.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Держкіно, якому в управління передали Довженко-Центр, видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. Центр вважає таке рішення фактичною ліквідацією та подав до суду на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про “реорганізацію”.

Низка культурних інституцій виступила проти реорганізації Довженко-Центру. 

15 листопада 2022 року Держкіно тимчасово зупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника.

6 лютого 2023 року стало відомо, що конкурс на посаду гендиректора Довженко-Центру виграла Олена Гончарук. Конкурс Держкіно оголосило в грудні 2022 року. Попри виграний конкурс Держкіно не підписало контракту з Оленою Гончарук. Сторони не дійшли згоди за пунктами контракту, які стосуються ухвалення нового статуту.

Liked the article?
Help us be even more cool!