ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держдеп США згадав єдиний телемарафон у звіті щодо порушення прав людини в Україні

Державний департамент США вніс національний телемарафон “Єдині новини” до свого звіту щодо порушень прав людини в Україні за 2023 рік.

Як ідеться у звіті, телемарафон, що по черзі транслює канали, чиє висвітлення війни суголосне з лінією уряду, створив безпрецедентний рівень контролю влади над теленовинами.

У звіті йдеться, що навесні 2022 року деякі медіа заявили, що їх видалили з прибуткових ефірів і що Офіс Президента України тиснув на них.

“У конституції й законодавстві закріплено право на свободу слова, зокрема для преси й інших медіа, але уряд не завжди поважав це право. У лютому 2022 року, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, президент Зеленський підписав указ про запровадження воєнного стану, що дало державі змогу посилити обмеження діяльності медіа й інформаційні свободи”, – йдеться у звіті.

Водночас автори звіту зазначили, що до державних новинних ефірів перестали долучати деяких спікерів, які критично ставилися до уряду. 

“Журналісти-розслідувачі, що критикували владу, іноді зазнавали кампаній з дискредитації в соцмережах, іноді через дружні до уряду канали. Крім цього, на свободу медіа впливали інші фактори на кшталт самоцензури”, – додали в Держдепі США.

Що казала про телемарафон влада та міжнародна спільнота

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що телемарафон “Єдині новини” є одним із ключових етапів в історії незламності України. 

У грудні 2023 року голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”. Також він вважає, що через невисоку якість телемарафону люди шукають альтернативні джерела інформації, тому часто потрапляють на анонімні телеграм-канали, які легко маніпулюють даними.

У лютому 2024 року міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликала владу України відмовитися від національного телемарафону “Єдині новини” й повернутися до конкуренції з метою посилення плюралізму в медіа.

15 квітня 2024 року Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що вважає недоцільним переспрямування коштів, які призначено для телемарафонів “Єдині новини” й телеканалу “FreeДом”, на фінансування закупівлі безпілотних літальних апаратів та пікапів для Збройних сил України.

Яка тенденція до довіри до “Єдиних новин”

За даними опитування КМІС, за період із травня 2022 до жовтня 2023 року простежується зниження довіри до телемарафону “Єдині новини”. У грудні 2023 року теж КМІС зафіксував падіння довіри до марафону. Якщо в травні 2022 року частка тих учасників соцопитування, які висловили довіру до телемарафону, становила 69%, то в жовтні 2023 року вона скоротилася до 48%. А в грудні 2023 року цей показник знизився до 43%.

За даними КМІС за 5–10 лютого 2024 року, довіра українців до телемарафону “Єдині новини” продовжує падати: станом на початок лютого 2024 року частка тих, хто довіряє марафону, знизилася до 36% опитаних.  

Liked the article?
Help us be even more cool!