ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держдума Росії дозволила саджати за кібератаки на інфраструктуру країни

12.07.2017, 12:03

Держдума Росії ухвалила в третьому читанні законопроект безпеки інформаційної інфраструктури та затвердила поправки до кримінального кодексу, які дозволяють відправляти людей в колонії за кібератаки на критично важливі об'єкти російської інфраструктури, повідомляє ВВС.

Розроблений ФСБ і внесений урядом законопроект передбачає створення державної системи протидії кібератакам на держустанови, банки, підприємства, важливі вузли зв'язку і цілі сектори економіки, такі як енергетика, транспорт та оборонна промисловість.

Повна назва нової системи - Державна система виявлення, попередження і ліквідації наслідків комп'ютерних атак. Ця система, пише видання, вже працює. До неї підключалися підрядники нещодавнього Кубка Конфедерацій з футболу. Але норми про обов'язкове підключення до системи суб'єктів критичної інфраструктури досі не було.

Також законопроект зобов'язує суб'єктів критичної інфраструктури дотримуватися вимог держави з безпеки, повідомляти про кібератаки і пускати на свої об'єкти співробітників спецслужб.

Президенту необхідно буде визначити орган, уповноважений захищати критичну інформаційну інфраструктуру. Підготовкою відповідного указу займуться ФСБ і Федеральна служба технічного та експортного контролю (ФСТЕК).

Одночасно Держдума ухвалила поправки до кримінального кодексу, що встановлюють покарання за кібератаки на об'єкти критичної інфраструктури. Максимальне покарання за такі дії складе п'ять років позбавлення волі зі штрафом 1 млн рублів.

Крім того, максимальне покарання за неправомірний доступ до комп'ютерної інформації на об'єктах, що охороняються, складе шість років позбавлення волі зі штрафом 1 млн рублів.

За порушення заходів безпеки на об'єктах критичної інфраструктури загрожує до шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади на три роки.

Тепер законопроект відправиться на затвердження до верхньої палати парламенту. У разі, якщо його схвалять і там, документ піде на підпис до президента.

Liked the article?
Help us be even more cool!