ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернівецькі журналісти заявляють про закритість обласної поліції

13.01.2016, 15:45

Чернівецькі журналісти заявляють про закритість діяльності Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області та просять т.в.о. начальника управління Сергія Пілігріма вжити заходів, аби журналісти могли отримувати інформацію вчасно. Про це йдеться у заяві місцевих журналістів на адресу Пілігріма, яку йому вручили 13 січня на сесії Чернівецької облради, повідомляє Молодий буковинець.

У своєму зверненні журналісти звертають увагу на неможливість вчасно отримати від управління коментар на ту чи іншу подію, на запити отримують відписку в електронній формі.

“Місцеві журналісти, журналісти центральних ЗМІ повинні оперативно подавати інформацію в повному обсязі та відповідними коментарями. За останні декілька місяців десятки разів коментарі від прес-служби доводилося фактично випрошувати, у результаті чого вони втрачали актуальність. Доводилося надавати інформацію без коментарів поліції”, - йдеться у заяві.

При цьому журналісти зазначають, що специфікою телевізійної журналістики є наявність "картинки", радійної – "звуку". “Тобто важливим моментом співпраці телеканалів та правоохоронців є якраз подача інформації у вигляді відео-інтерв’ю, інтерв’ю на звукозаписувач. На жаль, дуже часто у відповідь на свої запити (як офіційні, так і у вигляді прохань) ми отримуємо відписку на електронну пошту... Окрім того, інформаційні сайти так само потребують коментарів у вигляді відео-інтерв’ю та вчасного оновлення інформації”, - йдеться у зверненні.

Також, зазначають журналісти, останнім часом їм не надають оперативного відео, “інколи ставлять перед фактом, деколи посилаються на слідчі дії, через які доступ журналістів до такого відео обмежується на деякий час – достатній для того, аби новина перестала бути новиною”.

У тих нечастих випадках, йдеться у заяві, коли все ж вдається випросити коментар, “викликає занепокоєння форма подачі інформації, яка стала популярною останнім часом у відділі зв’язків з громадськістю: коментар самостійно записують працівники підрозділу і розсилають редакціями”.

“Такий підхід суперечить принципам відкритості та об’єктивності, позбавляє змоги задати уточнююче запитання, дізнатися подробиці. Ця тенденція посилює враження закритості правоохоронної системи від журналістів та громадськості”, - заявляють журналісти.

Також журналісти зауважують, що у випадку резонансних справ варто оперативно проводити брифінги, “на які запрошувати ВСІХ журналістів місцевих ЗМІ та регіональних кореспондентів центральних медіа”.

“Усі наші претензії і прохання до місцевої поліції вже тривалий час залишаються без відповіді. Подібне звернення близько місяця тому було надіслане на електронну скриньку управління, але відповіді чи реакції на нього ми не отримали”, - йдеться у заяві.

“Ми розуміємо, що цей підрозділ діє в межах внутрішньої субординації, і команди "давати чи не давати" інтерв’ю, оперативне відео або просто інформацію приймають на рівні вищого керівництва, тому звертаємося саме до вас, шановний Сергію Вікторовичу.

Закритість управління створює перешкоди в об’єктивному та всебічному висвітленню подій, які є суспільно значимими, здобутків обласної поліції, інформування населення про її роботу. Тому просимо вжити заходів, аби місцеві журналісти, журналісти центральних ЗМІ могли отримувати інформацію вчасно”, - йдеться у заяві.

При цьому журналісти звертають увагу на те, що у разі відсутності реакції на їхнє звернення вони залишають за собою право направити відповідного листа особисто міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

Заяву підписали 15 журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!