ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Букви" заявили про припинення співпраці зі співзасновником та зміну домену

Команда онлайн-видання “Букви” заявила 9 липня про припинення співпраці зі співзасновником Петром Терентьєвим та зміну домену сайту.

Йдеться про 19 співробітників видання: редакторів стрічки новин, журналістів, менеджерів соціальних мереж, шеф-редакторку Владіславу Чорну, фахівця з управління відносинами з авдиторією та керівника юридичного напряму Назара Чорного і співзасновницю та СЕО “Букв” Катерину Рошук.

Редакція повідомила про перенесення роботи видання на домен https://bukvy.org.

У заяві зазначається, що Терентьєв створив “нездорову робочу атмосферу, блокує нормальну роботу видання та негативно впливає на кожного зі співробітників”.

У “Буквах” наголосили, що з боку Петра Терентьєва фіксували втручання в редакційну політику. Зокрема, “одноосібне та всупереч позиції команди змінення редакційної політики – наприклад, пропозиція, що переросла в наполягання перейти на російську мову в соцмережах з вимогою опублікувати про це пресреліз”.

Також у редакції стверджують, що Терентьєв вимагав видалити контент, у якому не було ні помилок команди, ні порушення стандартів видання чи редакційної політики. “Лише через особисту неприязнь Петра Терентьєва до особи спікерів”, – йдеться в заяві.

Ще співзасновнику закидають оцінні судження, які призводили до цензури: “Петро Терентьєв називав “Азов” нацистами, а публікацію про ЛГБТК – пропагандою, таким чином аргументуючи чому “Букви” не мають робити ті чи інші публікації”.

Ще, за твердженням редакції, Терентьєв “порушував трудову етику, втручався в особисте життя працівників, намагався тиснути та дискредитувати репутації членів команди у своїх інтересах, а також погрожував заблокувати роботу медіа через відключення сайту https://bykvu.com”.

“Суперечать цінностям видання та несуть шкоду для видання дії Петра на його особистих сторінках у соцмережах, які можуть бути розцінені як провокації конфліктів – як з нашими колегами з інших ЗМІ – та як сексистські та гомофобні заяви, що ставить під загрозу репутацію видання та шкодить працівникам і авдиторії”, – йдеться в заяві редакції.

Видання “Детектор медіа” повідомляє, що звернулося по коментар до Петра Терентьєва та отримало його 9 липня. Проте згодом він заборонив публікувати його відповіді та пообіцяв надати коментар наступного дня.

Зранку 10 липня він опублікував на своїй сторінці заяву: “За кількістю пропозицій та повідомлень я зрозумів, що мене та мотивів, заради яких я створив ЗМІ, ніхто не розуміє. Всі чекають якоїсь помсти чи брудної білизни. Хочу вам сказати – цього не буде. Катя – це та людина, яку я кохав більше за будь-кого у своєму житті. Я з нею зробив багато речей та загалом побачив світ. Я, хлопець з вулиці, завдяки їй повірив у себе. Це зробила вона. Але інколи кохання кінчається… Так буває… ми можемо ненавидіти себе за це, шукаємо помилки… Але просто треба бути щирими та зрозуміти, що все колись кінчається. Війна змінила мої пріоритети та бачення на світ загалом. У мене нове життя та інші почуття. Вони такі ж щирі, як до Каті”.

Щодо видання Терентьєв зазначив: “Букви”… чесно, а їх нема після першого скандалу, бо, дійсно, ті, хто їх створили, пішли. Ця нова історія дозволила мені помиритися з ними. Вони круті, всі воюють, і я пишаюсь, що ми були разом і тепер надалі знову будемо”.

Звинувачення щодо його поглядів на полк “Азов” та ЛГБТК+ у коментарі “Детектору медіа” 10 липня Петро Терентьєв назвав безглуздими, показавши наявну в нього подяку від полку, а щодо гомофобії сказав: “Я просив SMM “Букв” опублікувати пост про побиття людини за його камінг-аут”.

Щодо самого сайту він також зазначив, що не буде судитись і щось доводити. “Судитись? Так навіщо? Проєкту більше нема. Ніхто не захоче фінансувати проєкт, який постійно створює скандали та виносить внутрішній бруд. Це – судоми”, – пояснив Петро Терентьєв. Він також додав, що примирився з частиною команди, яка пішла через конфлікт із ним ще у 2021 році, та заявив, що планує займається новим проєктом під назвою “Межа”.

Співзасновниця видання Катерина Рошук зазначила стосовно Терентьєва, що неодноразово просила його припинити дії, які призвели до розриву співпраці з ним.

“Я б, звісно, хотіла звернутися до Петра з проханням припинити все, що відбувалося протягом останніх місяців, але я вже це робила неодноразово. Не діє. Тому я просто напишу, що готова захищати як команду, так і себе. Від тиску, від погроз, від дискредитації, на які Петро вже пішов”, – написала Катерина Рошук.

Також вона додала, що “Букви” мають прозоре фінансування і заперечила інформацію джерела “Детектора медіа” про те, що інвестором видання є нині відомий бізнесмен Андрій Адамовський.

Нагадаємо, це не перше масове звільнення співробітників з редакції “Букв”. 23 листопада 2021 року з видання “Букви” звільнилися чотири редакторки стрічки: Анастасія Печенюк, Ольга Ганюкова, Яна Ільків та Марта Бондаренко. А також двоє працівників SMM-відділу, які працювали понад п'ять років. За їхньою заявою, причиною є постійний тиск, погрози й цькування на адресу працівників видання. Своє рішення вони пояснили  “токсичною атмосферою” в колективі.

Liked the article?
Help us be even more cool!