ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

BBC розділить індійську філію після перевірок податкової служби

10.04.2024, 18:00

ВВС планує розділити свою філію в Індії на дві окремі компанії після тогорічних перевірок податкової служби. Мовник заявив, що сформує незалежну компанію Collective Newsroom, яка матиме індійського власника й вироблятиме контент для шести регіональних каналів корпорації, які говорять індійськими мовами, включно з гінді й пенджабською, пише The Guardian.

ВВС претендує на 26% акцій Collective Newsroom, але переважно нова компанія буде незалежною від мовника згідно з вимогами законів про організації, що отримують фінансування з-за кордону, ухваленими урядом прем’єр-міністра Нарендру Моді.

Невелика команда журналістів і продюсерів, які виробляють передачі для англомовних радіо- й телеканалів ВВС з офісом у Великій Британії, залишиться в Індії й працюватиме безпосередньо на мовника.

Таке неординарне оновлення структури мовника відбувається на тлі тогорічного випадку, коли місцеві податкові органи навідалися до офісів ВВС в Індії з перевіркою. Операція тривала кілька днів.

Ці перевірки (уряд назвав їх “податковим опитуванням”) сталися невдовзі після виходу документального фільму ВВС. У ньому йшлося про роль Моді в смертельних міжгромадних заворушеннях, які відбулися в період, коли Моді очолював штат Гуджарат.

Індійський уряд засудив цей фільм і у відповідь скористався із закону про надзвичайний стан, щоб заборонити поширення будь-яких уривків чи записів зі стрічки попри те, що реліз відбувся лише в Британії.

Невдовзі після цього десятки посадовців з індійського податкового департаменту навідалися до офісів ВВС у Делі й Мумбаї. Деяких співробітників на керівних посадах допитували три дні поспіль.

В уряді стверджують, що перевірки не пов’язані з фільмом і відбулися в межах розслідування щодо порушення мовником суворих законів про іноземні інвестиції: мовляв, компанія приховала частину своїх прибутків.

ВВС працює в Індії з 1940 року; компанія заявила, що й надалі вироблятиме матеріали з Індії не лише англійською, але й на каналах, що мовлять гінді, маратською, гуджаратською, пенджабською, тамільською й мовою телугу.

У межах нової структури четверо колишніх співробітників ВВС створили приватну компанію, чий контент транслюватиметься на шести регіональних каналах ВВС. У цій новій компанії працюватиме близько 200 людей, які раніше працювали безпосередньо на регіональні канали ВВС в Індії.

Компанія Collective Newsroom також зможе виробляти матеріали для інших індійських мовників. Чи поширюватиметься на цю діяльність зобов’язання дотримуватися стандартів неупередженості ВВС, наразі невідомо.

Генеральна директорка Collective Newsroom Рупа Джха зазначає, що нова компанія є “незалежною медійною організацією, що спирається на факти, працює в інтересах громадськості й дослухається до різноманітних голосів і думок”.

За словами Джха, компанія має “чітку, амбітну місію: створювати найдостовірніші, творчі й сміливі журналістські матеріали”.

Дев’яносто співробітників лишаться в Індії й підпорядковуватимуться редакторам у Лондоні. Їхні сюжети з Індії будуть доступними для індійської аудиторії через сервіси на кшталт каналу світових новин BBC і радіо BBC World Service, але над їхнім створенням працюватиме британський офіс.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2023 року Верховний суд Делі викликав представників ВВС в справі про наклеп, пов’язаний з документальним фільмом про індійського прем’єр-міністра Нарендри Моді, де ставилися під питання його рішення під час погромів у Гуджараті у 2002 році. Уряд назвав документальний фільм, який не виходив у прокат в Індії, упередженою "пропагандою", та блокує поширення уривків з нього в соцмережах.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!