ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Аналітикиня ІМІ Олена Голуб учила житомирських студентів, як визначати якісні медіа

19.04.2024, 12:06
Оксана Трокоз

Олена Голуб у Житомирському державному університеті ім. І. Франка. Фото ОксаниТрокоз

Дві лекції для житомирських студентів провела 18 квітня аналітикиня Інституту масової інформації, членкиня Незалежної медійної ради Олена Голуб.

Експертка спеціалізується на журналістських стандартах та етиці, саморегуляції медіа, наративах російської пропаганди та маніпуляціях. Також Олена є співавтором методології Списку прозорих і відповідальних медіа (Білий список) і Мапи рекомендованих медіа. 

На ці теми вона спілкувалася зі студентами Житомирського державного університету ім. І. Франка та Житомирської політехніки, повідомляє регіональна представниця ІМІ.

Житомирський державний університет ім. І. Франка. Фото Оксани Трокоз

“Насамперед я хотіла познайомитися з житомирськими студентами. Для нас дуже важливо спілкуватися з майбутніми медійниками про саморегуляцію в медіа, про білі списки. Щоб вони, коли прийдуть працювати у свої медіа, знали, на що потрібно звертати увагу, і, відповідно, покращували медіа Житомира”, – розповіла Олена Голуб.

Під час лекції Олена розповіла майбутнім журналістам про критерії, яким має відповідати медіа, щоб потрапити на Мапу рекомендованих або до Білого списку.

Лекція Олени Голуб студентам у Житомирському держуніверситеті ім. І. Франка. Фото Оксани Трокоз

Разом зі студентами вона розглянула найбільш кричущі приклади порушення журналістських стандартів. Крім того, студенти мали можливість особисто проаналізувати декілька новин і визначити, який матеріал порушує стандарти. Найактивніші студенти отримали подарунки від ІМІ.

“Мені особисто сподобалося, тому що я люблю, коли в нас в університеті є такі вияви неформальної освіти, коли нам проводять лекції не наші викладачі, а якісь запрошені експерти та експертки. Дуже круто, коли нам розповідають щось із практичного досвіду. Не те, що написано десь там у підручниках, не те, що просто таке теоретичне, ефемерне. Мені було дуже цікаво слухати пані Олену. Вона розповідала, як вона створювала ось цю Мапу рекомендованих медіа. І це прикольно, бо ти бачиш цю людину перед собою. Я особисто так краще сприймаю інформацію”, – розповіла студентка Житомирського державного університету ім. І. Франка Софія Зінчук.

 
Лекція Олени Голуб для студентів Житомирської політехніки. Фото – Олександр Рубан

“Мені було цікаво почути про Мапу рекомендованих медіа, де є перевірені, якісні медіа. Це інструмент, на який можна спиратися, коли шукаєш достовірну інформацію. А ще мені стало цікаво, що до Білого списку входять ті медіа, які я читаю. Тому я впевнилась у своєму виборі. Я була підписана на “Труху”, але задумалася над тим, щоб видалити її”, – поділилася враженнями студентка того ж університету Олександра Цвєткова.

За словами завідувача кафедри філософсько-історичних студій та масових комунікацій “Житомирської політехніки” Вадима Слюсара, використання матеріалів ІМІ є стандартною практикою на практичних заняттях у цьому виші.

Нині студенти вивчають правила інфогігієни на таких дисциплінах як “Пропаганда та контрпропаганда”, “Пропаганда та маніпуляції”, “Стратегічні комунікації”.

“Вміти працювати з інформацією – це необхідність для кожної людини цифрової доби. Приємно, що до навчального процесу долучаються практики, які мають такий серйозний бекграунд як експерти Інституту масової інформації. Критерії формування “білого списку” медіа, особливості саморегуляції медіа – актуальна тема, яку презентувала Олена Голуб. Приємно вразила виваженість та прагнення досягнути максимальної об’єктивності при оцінці медіа від експертки. Запропонований інтерактив дозволив нам побачити успішні результати роботи як фахівців ІМІ, так і наших викладачів”, – сказав Вадим Слюсар.

Лекція Олени Голуб для студентів Житомирської політехніки. Фото – Олександр Рубан
Liked the article?
Help us be even more cool!