ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Amnesty International закликає бойовиків "ДНР" розповісти, де перебуває Асєєв

05.07.2017, 10:31

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликає контрольованих Росією бойовиків "ДНР" розкрити місцеперебування зниклого в Донецьку журналіста Станіслава Асєєва. Про це поінформували у представництві організації в Києві, повідомляє УНІАН.

В організації зазначають, що Асєєв зник 2 червня на території, контрольованій бойовиками "ДНР". Родина та друзі зниклого журналіста побоюються, що його було затримано так званою владою та йому загрожують тортури і жорстоке поводження. З того часу немає достовірної інформації про його долю та місцеперебування.

Правозахисники зауважують, що Асєєв працює під псевдонімом, описуючи повсякденне життя на окупованій території. Востаннє він говорив з родиною по телефону 2 червня, повідомивши, що під'їжджає до Донецька і що завітає до родичів наступного дня, проте так і не приїхав. Родичі виявили в його квартирі очевидні сліди обшуку.

“Ми вимагаємо від так званої влади “ДНР” розкрити місце перебування Станіслава Асєєва та не допустити застосування до нього тортур чи іншого жорстокого поводження”, - заявила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

У організації наголошують, що для незаконного “Міністерства державної безпеки” “ДНР” є звичайною практикою 30-денні арешти осіб, яких підозрюють у нелояльності до бойовиків або “підривній” діяльності, та утримання їх без зв’язку із зовнішнім світом. У цьому зв'язку сказано, що, зазвичай, 30-денні терміни тримання під вартою постійно продовжують, і особа залишається без можливості контактувати зі своєю родиною чи адвокатом.

Також Amnesty International закликає вимагати від псевдоутворення "ДНР" негайно припинити практику свавільних затримань цивільних осіб та інших порушень прав людини членами підконтрольних їй сил, включаючи тортури та інші види жорстокого поводження.

Як повідомляв ІМІ, 4 липня перша віце-спікерка, представниця України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної група (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що бойовики ОРДО не повідомляють про місцезнаходження захопленого в полон Станіслава Асєєва (Васіна).

6 червня екс-народний депутат Єгор Фірсов на своїй сторінці у Facebook повідомив про зникнення в окупованому Донецьку журналіста Станіслава Васіна. За словами Фірсова, в угрупованні “ДНР” родичам Станіслава Васіна не дають інформації про його місце перебування.

Востаннє Станіслав виходив на зв'язок з мамою в обід 2 червня.

Поліція 8 червня відкрила провадження за фактом зникнення журналіста Станіслава Васіна.

11 червня Служба безпеки України підтвердила зникнення Васіна у Донецьку.

Під псевдонімом Станіслав Васін, якого захопили у полон бойовики “ДНР”, писав журналіст, публіцист та письменник Стас Асєєв.

Станіслав Васін дописував для проекту Радіо Свобода “Донбас. Реалії”, “Українського тижня”, “Української правди”, “Дзеркала тижня”.

12 червня Радіо Свобода закликало до звільнення блогера й автора Радіо Свобода Станіслава Васіна (Асєєва), який зник у Донецьку в червні.

14 червня міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликала до негайного звільнення Станіслава Асєєва.

16 червня Комітет захисту журналістів закликав до звільнення донецького блогера, автора Радіо Донбас.Реалії Станіслава Асєєва.

22 червня колишній народний депутат Єгор Фірсов повідомив, що Станіслав Васін (Асєєв) внесений до списків щодо обміну полоненими.

26 червня радник голови СБУ Юрій Тандіт підтвердив, що Станіслав Васін (Асєєв) включений в список українських заручників на обмін.

Liked the article?
Help us be even more cool!