ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Активісти та журналісти Кременчука позиваються до міськради через порушення доступу

21.12.2017, 14:34

Співкоординаторка проекту “Відкритий доступ” Лариса Гориславець подала до Автозаводського райсуду м.Кременчука позов до міської ради Кременчука з вимогою визнати протиправним та скасувати рішення виконкому міськради від 6 жовтня, яким встановлено порядок відкритих слухань щодо тарифів. Активістка вважає, що рішення ухвалено з порушенням Закону “Про доступ до публічної інформації”, повідомляє “Телеграф”.

Судове засідання призначене на 8 лютого 2018 року, позов розглядатиме суддя Діна Андрієць.

У позові Лариси Гориславець до виконкому Кременчуцької міськради зазначено, що, ухвалюючи рішення, відповідач грубо порушив норми законів “Про доступ до публічної інформації” та “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”. Проект рішення виконкому про відкриті слухання був оприлюднений на сайті міської ради 6 жовтня і затверджений того ж дня. Водночас закон “Про доступ до публічної інформації” передбачає, що проекти рішень мають бути оприлюднені не пізніше, ніж за 20 робочих днів до ухвалення, якщо інше не передбачено законом (це загальна норма).

Але для проектів регуляторних актів діє більш жорстка процедура: громадянам має даватися не менше місяця для подання пропозицій; має готуватися аналіз регуляторного впливу; пропозиції мають бути розглянуті та враховані або вмотивовано відхилені. Отже, посилаючись на порушення порядку та термінів оприлюднення оскаржуваного рішення, позивач просить визнати його протиправним та скасувати.   

“Мені набридло, що у Кременчуці (і в країні в цілому) влада рахується із людьми лише тоді, коли наступають вибори. А потім ніхто не вважає за потрібне пояснювати нам щось і дозволяє собі все, що заманеться. Ситуація із підвищенням тарифів від КП “Теплоенерго” - найкраща ілюстрація. Кременчуцька влада зробила усе так, щоб “протягти” тарифи. Швидко і просто. Виконком ухвалив порядок громадських слухань, де вказано, що КП розміщує оголошення про них мінімум за 2 дні до проведення. Слухання відбулися в будень, посеред робочого дня. Ми, споживачі, не те що не встигли зорієнтуватися в темі, ми навіть не встигли дізнатися, що такі слухання будуть. І все, це був єдиний шанс у громади подати свій голос “за” або “проти” чи просто почути коментар: “А чому піднімають тарифи в Кременчуці, якщо на всю Україну було заявлено, що підстав для підвищення немає?” - прокоментувала Гориславець своє рішення подати позов.

Журналістка “Телеграфа” та співкоординаторка проекту “Відкритий доступ” Тетяна Донченко зазначила, що вона виступить третьою стороною у процесі.

“До позову, на жаль, змусила сама влада, адже ми спочатку намагалися донести меру, що тарифи ухвалюються з порушенням процедури та права громади на інформацію — склали лист та направили до виконкому. Мер під час одного з брифінгів нам навіть подякував за зауваження. Але натомість знову порушив закони про оприлюднення інформації, через що слухання про тарифи перетворилися на фарс”, - сказала Донченко.

Liked the article?
Help us be even more cool!