HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Кабмін може знівелювати Закон про доступ до інформації

28.09.2011, 08:05
15 вересня 2011 р. Кабінет Міністрів України було внесено до Парламенту Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу до інформації з обмеженим доступом (номер реєстрації: 9153).

Проектом закону № 9153 пропонується внесення змін до Закону України «Про інформацію» шляхом вилучення норми (ч. 3 ст. 21) про те, що порядок віднесення інформації до службової, а також порядок доступу до неї регулюються на рівні закону. Як відомо, службова інформація є різновидом інформації з обмеженим доступом.  
Також законопроект № 9153 передбачає надання Службі Безпеки України повноважень з контролю за дотриманням порядку доступу до службової інформації та використанням документів, що її містять.
 
На думку юриста ІМІ Романа Головенка, ухвалення даного законопроекту в запропонованій редакції може спричинити нівелювання позитивних змін в українському законодавстві, запроваджених прийняттям Закону України «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції Закону «Про інформацію».
 
«Обмежувати доступ до інформації допустимо лише на підставі норми закону: це випливає зі статті 34 Конституції України, а також статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, а запропоновані зміни в Закон про інформацію цим нормам суперечать.Крім того, Кабінету Міністрів пропонується надати повноваження визначати порядок обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв інформації, які містять службову інформацію. Але це може створити можливості для зловживань і протиправного обмеження доступу до інформації шляхом прийняття підзаконних актів, оскільки згадування про врегулювання на рівні закону віднесення інформації до службової прибирається» - зазначив юрист.
 

Також на думку Р.Головенка, фактично відбудеться значною мірою прирівняння службової інформації до державної таємниці: «Але обмеження доступу до службової інформації захищає ефективність ведення управлінської або наглядової діяльності конкретної установи, а не інтереси національної безпеки України, якими опікується СБУ» .
 
ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!