ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Злочини проти нацбезпеки на Хмельниччині: як розслідуються справи проти колаборантів

08.02.2024, 10:00
Альона Береза
Фото – courts.mo.gov
Фото – courts.mo.gov

Майже два роки українці борються із зовнішнім ворогом – Російською Федерацією. Майже два роки правоохоронці викривають тих, хто за грошову винагороду чи просто через ідейні переконання працюють чи сприяють ворогу, проживаючи на території України. Такі випадки фіксувалися впродовж 2022 року. Вони не зникли й минулого року, зокрема на Хмельниччині, яка є тиловою областю, однак це її не захистило від зрадників та колаборантів. Цього разу поговоримо про результати роботи компетентних органів у Хмельницькій області з виявлення та притягнення до відповідальності останніх у 2023 році.

Ми звернулися до Хмельницької обласної прокуратури та Служби безпеки України в Хмельницькій області із запитами на інформацію про всі зафіксовані випадки злочинів проти нацбезпеки на Хмельниччині. Оскільки згадані структури ведуть свої окремі обліки справ проти національної безпеки в регіоні та надані ними дані дещо різняться, в матеріалі отриману інформацію подано в розрізі роботи кожного компетентного органу.

Злочини проти основ нацбезпеки на Хмельниччині

У 2023 році в Хмельницькій області правоохоронці зареєстрували 67 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки. За інформацією Хмельницької облпрокуратури,  37 кримінальних правопорушень – за статтею "Колабораційна діяльність", 23 – "Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України", два кримінальні провадження – за статтею "Державна зрада", а також щодо  кримінального провадження за статтями "Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади", "Диверсія", "Шпигунство", "Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань" та "Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану". 24 кримінальні провадження з обвинувальними актами вже спрямували до суду. Водночас минулого року було закрито шість справ за статтею "Колабораційна діяльність".

Робота Служби безпеки на Хмельниччині

У 2023 році в провадженні дізнавачів УСБУ в Хмельницькій області перебувало 65 кримінальних проваджень за фактами колабораційної діяльності. Про це повідомила Хмельницька обласна прокуратура у відповіді на запит. Водночас у 25 кримінальних провадженнях уже спрямували до суду обвинувальні акти.

Втім, саме облуправління СБУ у відповіді на запит регіональної представниці ІМІ в Хмельницькій області повідомило, що 2023 року його співробітники повідомили про підозру 19 держзрадникам за статтею "Колабораційна діяльність" (статті 111-1 ККУ). Підозрювані перейшли на бік окупантів і брали участь у бойових діях проти українських захисників, або ж збирали й передавали ворогу розвіддані.

Розгляд судами та обвинувальні вироки

На початок січня 2024 року суд ухвалив 16 обвинувальних вироків за частиною 1 статті 111-1 Кримінального кодексу стосовно осіб, які підтримували країну-агресорку та здійснювали публічне заперечення збройної агресії,  повідомили в обласній прокуратурі.  Загалом з початку повномасштабного вторгнення суди ухвалили 22 обвинувальних вироки, а у 2023 році до реальної міри покарання засуджено п'ять осіб.

Втім, за інформацією облуправління СБУ, 2023 року суди ухвалили 37 обвинувальних вироків у кримінальних провадженнях, розпочатих за матеріалами самого управління. Ці справи стосувалися зрадників, колаборантів, інформаторів ворога та прибічників збройної агресії проти України, які, зокрема, збирали для ворога розвіддані, закликали до експансії війни та війни проти нашої держави.

Зрадники: найгучніші кейси на Хмельниччині

Найрезонансніші справи про колаборантів активно підхоплювалися та висвітлювалися регіональними медійниками, оскільки прокуратура та служба безпеки публічно висвітлювали їх на офіційних сайтах та в соцмережах. Нагадаємо про найрезонансніші випадки, про які писали медійники регіонального і національного рівнів.

  • Зрадник зі Славути

У вересні 2023 року СБУ затримала мешканця Славути, який працював на російські спецслужби та допомагав їм наводити ракети на стратегічні об’єкти. В результаті багатоетапної спецоперації чоловіка затримали під час спроби встановити GPS-трекер біля залізниці. Наприкінці грудня 2023 року прокурори Хмельницької облпрокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо чоловіка за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану. Тепер йому загрожує довічне ув’язнення.

  • Тренер легкої атлетики

Суд визнав винним у держзраді хмельничанина за частиною 2 статті 111 ККУ. Його засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Контррозвідники спецслужби затримали чоловіка в Хмельницькому, коли він фотографував для "замовників" об’єкт критичної інфраструктури в обласному центрі, по якому російські військові планували завдати ракетних ударів. 55-річний чоловік займався легкою атлетикою, був тренером та брав участь у марафонах. Він майже щодня пробігав від 10 до 50  кілометрів, щоб відстежувати місця базування та маршрути руху підрозділів ЗСУ, переміщення військової техніки та важкого озброєння в регіоні. Розвідувальну інформацію він передавав ворогу в месенджері. Також засуджений розробив для окупантів топографічну схему наступу на Хмельницький та найвигідніший маршрут руху. За всю допомогу країні-агресорці він отримував кошти.

  • Піарник Медведчука

П'ять років позбавлення волі за статтею "Колабораційна діяльність" (частина 1) з конфіскацією всього майна присудили 51-річному колишньому піарнику Віктора Медведчука. Він належить до числа проросійських експертів та політичних оглядачів, які активно співпрацюють з нині підсанкційними українськими ЗМІ, що належали керівнику забороненої політичної партії "опжз".

Колаборант регулярно публікував свої дописи на пропагандистських інтернет-платформах, брав активну участь в антиукраїнських інформаційних кампаніях, які проводилися спільно з прокремлівськими медіа РФ. Із 2016 року безпосередньо займався "розкруткою" медійних образів поплічників кремля, допомагав їм у просуванні ворожих наративів, публічно підтримував окупацію та дії бойовиків на Донбасі.

Слідство встановило, що засуджений також працював на російські ЗМІ та поширював ворожу пропаганду. До прикладу, він працював як позаштатний кореспондент та був автором публікацій у державному російському пропагандистському інформагентстві "news front". За інформацією правоохоронців, усі матеріали "експерта" погоджувались із представниками країни-агресорки.

  • Хмельничанка та співпраця з ФСБ  РФ

48-річну хмельничанку минулого року засудили до 15 років обмеження волі з конфіскацією майна. Її звинуватили за декількома статтями: державна зрада, вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовування збройної агресії рф проти України.

За інформацією прокуратури, з початку повномасштабної війни жінка через заборонену в Україні соцмережу налагодила контакти з ФСБ РФ та передавала інформацію щодо розташування військових об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, підприємств, які працюють на оборонний комплекс країни, місця розташування аеродромів та залізничних станцій у Хмельницькому та області. Також жінка виправдовувала та вихваляла дії окупантів, закликала підтримувати армію РФ і незаконні збройні формування. Правоохоронці зазначають, що саме за надісланими зловмисницею даними ворог завдав ракетного удару у квітні минулого року по території Полонської територіальної громади.

Замість висновків

З початку повномасштабного вторгнення і впродовж 2022 року СБУ викрила на Хмельниччині декілька десятків проросійських агітаторів, глорифікаторів, колаборантів та державних зрадників. 24 особам правоохоронці повідомили про підозру за дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу, державну зраду, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників. Слідчі УСБУ в Хмельницькій області зареєстрували 10 кримінальних проваджень за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікацію її учасників.

Водночас кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки і судових справ у 2023 році свідчить, що зрадників та колаборантів на території Хмельниччини не поменшало. Правоохоронні органи продовжують їх виявляти, документувати їхні злочини та передавати справи до суду, щоб останні відповідали за свою неправомірну діяльність проти основ національної безпеки.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!