ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У запорізьких медіа – 78% місцевих новин, майже половина з них – про війну і її наслідки

Коли локальні сайти публікують новини місцевого контексту – це стандарт. Всеукраїнські чи міжнародні новини в регіональних онлайн-медіа, за невеликими винятками, видаються радше дивними, ніж доречними. Втім, контентну стратегію кожне медіа обирає самостійно. Більшість запорізьких сайтів робить акцент саме на локальні новини, власне, в чотирьох з п’яти проаналізованих медіа більшість новин стосувалася саме Запоріжжя чи регіону. Тільки один сайт мав майже порівну місцевих і всеукраїнських новин. Загалом в аналізованих медіа (061.ua, "Забор", Перший Запорізький, "Акцент", zp.vgorode.ua) 78%, або три з чотирьох новин, були про місто чи регіон, 14% – новини всеукраїнського спрямування, і лише по 2% публікацій стосувались інших регіонів чи міжнародних новин. Ще 4% новин потрапили до категорії інші. Водночас майже половина місцевих новин, або 48%, стосувалася війни і її наслідків. Кожна четверта новина, або 26% публікацій, була про кримінал і надзвичайні події. 

Такі результати моніторингу ІМІ, проведеного із 6 до 10 листопада включно, в якому ми визначали типи новин (місцеві / регіональні, новини інших регіонів, всеукраїнські, міжнародні, інші) та тематику місцевих / регіональних новин.

Найбільше місцевих новин публікували Перший Запорізький (91%) і 061.ua (90% новин у стрічці). Зазвичай цей відсоток навіть вище, але саме в цей період на території області сталася трагедія зі 128 бригадою, коли в Запорізькій області внаслідок ракетного удару загинуло 19 бійців 128 гірсько-штурмової бригади. Тож частина новин про це стосувалася  загальнонаціонального масштабу. Інформацію ж  про цей факт і подальший розвиток подій публікували всі проаналізовані медіа.

Найменше локальних новин публікувало мережеве "Вгородє". На локальні новини тут припало трохи менш ніж половину публікацій, 49%. Одночасно саме тут було найбільше всеукраїнських новин, 42%. Другим з кількості всеукраїнських новин став сайт "Акцент", у якого 22% новин, або майже кожна п’ята публікація в стрічці, стосувалися подій національного масштабу.

Переважно, крім повідомлень щодо трагедії зі 128 бригадою, всеукраїнські новини стосувалися оформлення різних статусів, наприклад статусу “діти війни”, або змін у нарахуванні пенсій,  або інформації про створення петицій щодо нагородження загиблих героїв. Також, наприклад, сайт "Забор" публікував новини про загибель помічника Залужного, "Вгородє" – інформацію про Євробачення, а ще про курси валют в Україні й блокування ПриватБанком рахунків, які торгують криптовалютою. Ще в стрічках зустрічалися новини про медицину і здоров’я, зокрема новий штам коронавірусу, який уже виявили в Україні.

Серед новин з інших регіонів йшлося, зокрема, про мовний скандал з Іриною Фаріон, у міжнародних новинах – про позицію США щодо мирних перемовин України з РФ та рішення агресора щодо загарбаних земель у Запорізькій області.

Що стосується місцевих новин, тематику яких ми дослідили окремо, то більшість із них становила інформація про війну, бойові дії і кримінал або надзвичайні події (по 26% новин відповідно). Крім того, ще 22% новин були присвячені соціальним наслідкам війни. 

Високий відсоток кримінальних новин привертає увагу. Такі показники кількості криміналу в новинах упали на початку повномасштабного вторгнення і трималися на нижчому рівні доволі довго, втім зараз кримінальні новини знову почали змагатися за лідерство в темах у регіональних новинах запорізьких сайтів. Власне, всі аналізовані сайти певною мірою рівномірно багато писали про кримінальні новини. Найбільше таких публікацій було на "Акценті" (29% загальної кількості новин), найменше – у сайту Перший Запорізький (24% новин). Кримінальні новини охоплювали як новини про кримінал мирного часу, назвемо це так, – наприклад, як п’яний водій спровокував ДТП, або як чорні рієлтори заволоділи квартирою запорожця, або правоохоронці (нарешті) затримали групу чоловіків, які займалися рекетом міських перевізників, – так і кримінал воєнного часу, про колаборантів і злочинців, які працюють на ворога. Як, наприклад, у новинах про звинувачення в держзраді правоохоронця з Якимівки, який перейшов на бік ворога, або про вирок корегувальнику ракет.

Щодо війни й бойових дій у стрічках новин на всіх сайтах можна знайти інформацію про обстріли й атаки території області з боку російських агресорів, їхню кількість і місця влучання. В тематиці соціальних наслідків війни, включно з ТОТ, публікувалися новини про рішення окупантів щодо захоплених територій Запорізької області, як тут про мобілізацію на ТОТ або ситуацію на Запорізькій АЕС. Руйнування цивільної інфраструктури, загибель цивільних, поховання загиблих героїв також уже стали звичною повісткою для новинних стрічок запорізьких медіа.

Власне, ці три теми – війна, її соціальні наслідки і кримінал – становили три з чотирьох місцевих новин на аналізованих запорізьких сайтах. Ще 15% новин стосувалися місцевої політики, економіки й соціальної проблематики. В стрічках публікувалися як новини про безпосередні рішення посадовців, наприклад про витрату 6 млн грн на прибирання вулиць, так і комунальні проблеми, такі як дефіцит комунальників для роботи взимку або відключення світла по місту.

11% місцевих новин становили публікації про здоров’я і медицину, культуру і спорт,  волонтерство і права людини. Про волонтерські ініціативи в місцевих новинах опублікували всього 2% новин, про права людей і вразливі категорії населення, зокрема ВПО, яких у запорізькому регіоні багато, новин було ще менше – 1%. Можливо, це ті теми, на які варто, особливо під час повномасштабної війни, звернути більше уваги, ніж на численні кримінальні новини.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!