ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У популярних медіа Житомирщини переважають локальні новини про кримінал, надзвичайні ситуації та соціалку

20.12.2023, 10:00
Оксана Трокоз

Публікації про кримінал, ДТП і надзвичайні ситуації є найпоширенішими в новинних стрічках популярних медіа Житомирської області, на другому місці – політика, ЖКГ та соціалка. Новини про наслідки війни входять до трійки популярних, але в порівнянні з минулим роком публікацій на цю тему суттєво поменшало.

Місцеві теми переважають на сторінках популярних житомирських медіа, новини з інших регіонів, національного і міжнародного масштабів трапляються зрідка.

Такі результати моніторингу, проведеного Інститутом масової інформації в листопаді 2023 року. Аналізувалися всі новини в період із 6 до 10 листопада включно в п'яти популярних медіа Житомирської області: Житомир.infoСуспільне ЖитомирЖурнал ЖитомираЖитомир onlineNovograd City.

Загалом проаналізовано типи й тематику в 463 новинах.

Локальні новини переважають 

89,4% новин у нашій п’ятірці медіа стосуються подій у Житомирі та області.

8,6% – це національні новини, 1,1% – новини про інші регіони та 0,9% – міжнародні новини.

dX2uYvmgslqMLZ1jFAw_U8S_OAXmG4zzAjJJ1pmjj3J3j6L3epMQPDu875KD7oebRxyAlcAFetwpvOaCvYNvCAcKTGa8p0_DDL2qLACP3Rt02oX0pYBxEEbjL2Mg9FFu4uUT4hkITbCo

j2Hs0l8uFukv8fTPgcHa11Xbe9GSIO_t0Awy3_GcX6_c-IePEM1MCrl_ThN6fhTqnNvgtp3IwCe4jIkEgWDajIHV8k2FKHYmBhQw9FkTFprV4bCb3VAagNGMrsH4XTPz1PDpt1Od9mQA

У період моніторингу всі новини на сайті "Суспільне Житомир" були присвячені місцевим темам. У проаналізованій п’ятірці сайтів вирізняється "Житомир online", у якого місцевим темам присвячено 82,5% новин, а майже 17% становлять передруки скандалів національного або міжнародного рівня, як-от звільнення Фаріон, або кримінальних новин на кшталт убивства вагітної в Пуерто-Ріко чи захоплення в заручники дитини в Гамбурзі. У решти сайтів локальні новини займають близько 90%, а решта – національні (війна та її наслідки, зміни законодавства, заяви президента тощо).

Тематика регіональних новин

Якщо ж говорити про новини, які стосуються Житомира та області, то серед них переважають кримінальні та повідомлення щодо ДТП, пожеж та інших надзвичайних подій: вони становлять 35,5% загальної кількості новинного контенту. У порівнянні з минулим роком популярність цих тем тримається на такому самому рівні. У серпні 2022 на кримінальні хроніки та надзвичайні ситуації припадало 34%.

Місцева політика, економіка, соціальні проблеми нині на другому місці. Таких новин 32%, на третьому – соціальні наслідки війни майже з 12% матеріалів.

Якщо порівняти ці дані з тогорічним моніторингом, то тут відбулися зміни: тоді тема наслідків війни була на другому місці за популярністю (їй присвячувалося 23% публікацій), а соціалка посідала третє місце (19%).

XrgHmVC6AhX0EQrxcNaCX3Tf0e_WlFjGdff0xm_Dtrsi-e2lzAIaqnMh6GyCVoZ7MGCUbUPZOuETQRLyOg9qmWZhc72vczASrmKJHvzKflWo5pi33HERCAK1crpoTgVS5Iug8U1NGj9OЯкщо проаналізувати новинні стрічки кожного з видань, то можна побачити, яким темам окрім криміналу, надзвичайних подій, соціалки та війни вони приділяють увагу.

Наприклад, "Житомир.info" пише про культуру та спорт, медицину та здоров’я, водночас тема волонтерства зустрічається тут значно рідше, ніж в інших чотирьох сайтах.

У "Журналу Житомира" порівняно менше новин на воєнну тематику, тему культури та спорту, але найвищий відсоток публікації про волонтерів та допомогу.

Суспільне.Житомир – лідер з кількості новин про права людей та публікацій про вразливі категорії, а також у порівнянні з іншими сайтами тут найбільше контенту про культуру і спорт.

Уподовж моніторингового періоду на сайті Novograd.City не було новин на тему прав людини, але частіше, ніж в інших, з’являлися добірки актуальних вакансій у Звягелі.

DXaLD_C6E3RZkvCmpzOi29u3WOOLR5Xy7nnEg3DU-_OrcioEH7Ef0C6vzMAM2V2eVF8P4BAQpbnDgOhE2JYRTgtFIMMUKrSAmyJUAWdk8QWXmlvW4WDl_1_PjIGIYeKIdQ6VGaRG3ON_

Оксана Трокоз, представниця Інституту масової інформації в Житомирській області

Liked the article?
Help us be even more cool!