ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Типи новин та їхня тематика: про війну та її наслідки й кримінальна хроніка – найпоширеніші теми в онлайн-медіа Сумщини

21.12.2023, 09:27
Альона Яцина

Черговий моніторинг сумських онлайн-медіа, який був проведений ІМІ в листопаді 2023 року, досліджував регіональний вимір новин (місцеві, новини інших регіонів, всеукраїнські, міжнародні новини та інше) та тематику місцевих новин. Моніторингом були охоплені новини, опубліковані із 6 до 10 листопада 2023 року включно на п’яти найпопулярніших інтернет-ресурсах Сумської області – "Данкор онлайн", "Сумські Дебати", Шостка.INFO, "Панорама", The Sumy Post.

У новинних стрічках цих медіа за вказаний період опубліковано 669 новин. Очікувано, що переважна більшість із них – 97,2% – місцеві новини. Суттєво менше в медіа Сумщини подавалися загальнонаціональні новини (1,2%) та новини інших регіонів (0,6%). Міжнародні новини в цей період зовсім не потрапили до поля зору місцевих медіа.

Сусідство Сумської області з агресором, щоденні російські обстріли населених пунктів, руйнування цивільної інфраструктури зумовлює високий відсоток місцевих новин з теми війни та наслідків – 32% загальної кількості. Щодня місцеві медіа публікують зведення про обстріли прикордоння та їхні наслідки. Майже щодня в новинах публікуються повідомлення про загибель на фронті земляків, прощання та поховання воїнів тощо.

Поряд з діями та наслідками дій ворога сумські медіа в досліджуваний період публікували новини про успішні дії прикордонників (Сумські прикордонники збили три “шахеди”), підрозділів ППО Збройних сил України на території області (Уночі на Сумському напрямку бійці ЗСУ збили ракету) та формування на Сумщині нового підрозділу протиповітряної оборони (На Сумщині зміцнюють захист неба).

Видання The Sumy Post та Шостка.INFO приділили увагу спростуванню фейкової новини російських медіа: Бойових білок готують до атаки: росіяни видумали новину про біолабораторію у Шостці.

Тема наслідків війни, зокрема й відбудова зруйнованої інфраструктури, є актуальною для сумських медіа. Так, усі видання опублікували новину про відбудову амбулаторії в селі Хухра Охтирського району, яка була зруйнована внаслідок російського авіаудару (Амбулаторію у Хухрі на Сумщині відбудують на кошти UNITED24). Повідомили місцеві медіа і про екологічні наслідки бойових дій на Сумщині, зокрема в матеріалі Екологічні збитки від жовтневої атаки "Шахедом" по Сумах – понад 35 млн грн.

Кримінальна хроніка, ДТП, розгляд судових справ – традиційно багато новин цієї тематики публікуються в регіональних медіа. Водночас вони практично без змін повторюються в різних виданнях, оскільки беруться з офіційних пресрелізів та повідомлень на офіційних ресурсах правоохоронних органів, судів тощо. За період моніторингу в досліджуваних медіа таких новин було опубліковано 22,3% загальної кількості. Найбільше новин цієї тематики опублікувало The Sumy Post (25,4% всіх місцевих новин цього ресурсу), найменше – Шостка.INFO (11,4%).

Варто зазначити, що новини про резонансні кримінальні справи щодо високопосадовців Сумської міської ради або рішення суду про поновлення на посаді Недригайлівського селищного голови певною мірою мають вплив на перебіг місцевої політики й можуть бути зараховані до відповідної категорії, все ж вони більшою мірою стосуються діяльності правоохоронних та судових органів, а тому зараховані саме до кримінальної тематики. 

Третьою темою за чисельністю новин у період, що потрапив під моніторинг, є місцева політика, економіка, соціальні проблеми – 18,3% загальної кількості місцевих новин.

Зміни в депутатському складі, гострі питання, що розглядалися на сесії, та окремі конфліктні ситуації під час засідання – так місцеві медіа висвітлювали засідання чергової сесії обласної ради, що відбулось у досліджуваний період.

Багато уваги в новинах приділено комунальним аваріям (наприклад, Сьогодні Баранівка залишиться знову без води), проблемам з використанням місцевих коштів (У Конотопі не можуть завершити придбання комунальної техніки), благоустрою та ремонту (У Сумах завершують ремонтні роботи на дорогах).

Понад 12% усіх місцевих новин присвячені культурі регіону та спортивним змаганням. Причому в цій категорії переважають спортивні новини – місцеві змагання з футболу, гандболу тощо, участь і здобутки сумчан на всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Новини з культурного життя стосуються відкриття виставок, мистецьких акцій тощо. Найбільше таких новин опубліковано в стрічці The Sumy Post (15,2% всіх своїх місцевих новин), найменше – у виданні Данкор онлайн (9%).

Питанням діяльності волонтерів, благодійності та медицини місцеві медіа приділяють незначну увагу – 3,2% та 3,1% відповідно. Найменшу кількість новин у місцевих медіа становлять новини про дотримання прав людини, розв'язання проблем людей з інвалідністю, ВПО тощо.

Досить значну кількість новин – 7,5% загальної кількості – становлять новини, які не можна зарахувати до жодної досліджуваної тематичної категорії. Це новини про погоду, радіаційний стан в області, релігійні свята, традиції, прикмети, надзвичайні події природного характеру, пожежі тощо.

Більшість місцевих новин прикордонної Сумщини становлять новини на тему війни, бойових дій та їхніх наслідків. Значну частину традиційно займають новини на кримінальну тематику. Водночас тематиці дотримання прав людини, діяльності волонтерів та медицини приділяється найменша увага.

Альона Яцина, регіональна представниця ІМІ в Сумській області

Liked the article?
Help us be even more cool!