ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Темпи дуже низькі": як реєструються черкаські медіа?

27.01.2024, 10:00
Єлєна Щепак

Від початку введення в дію нового Закону “Про медіа” в Національній раді зареєструвалися вже близько 1800 видань. Закон набув чинності 31 березня 2023 року, а перші медіа почали реєструватися ще на початку літа.

Скільки черкаських медіа зареєструвалися за новим законом?

Черкащина поки що далека від лідерства в переліку регіонів, видання з якого реєструються найбільше. Як повідомила ІМІ представниця Нацради України з питань телебачення і радіомовлення в Черкаській області Надія Горбаченко, минулого року з області зареєструвалися лише 34 медіа, зокрема 29 друкованих видань, серед яких “Вечірні Черкаси”, “Нова молодь Черкащини”, “Козацький край”, а також низка газет профспілок і вищих навчальних закладів. 

Окрім того, зареєструвались і п’ять онлайн-медіа: новинні сайти “Про все”, “Дзвін”, Zmi.ck.ua, сайт newsauto.com.ua, що позиціює себе як інформаційна автоплатформа, а також науковий онлайн-журнал “Sustainable Socio-Economic Development Journal”, який випускає Уманський національний  педагогічний університет ім. П. Тичини.

Досвід тих, хто вже зареєструвався

Першим інтернет-виданням Черкащини, яке зареєструвалося в Нацраді, стало “Про все”

“Для колективу мати статус офіційного ЗМІ було принциповим. Раніше робота журналістів онлайн-медіа не була чітко врегульована законодавством. Іноді посадовці, та й звичайні люди, могли дорікнути, що робота онлайн-журналістів – це “нетрадиційний” ЗМІ, порівнювали із соцмережами та блогерством. Тепер же реєстрація в Нацраді закріплює за колективом статус офіційно зареєстрованого медіа. Це про відповідальність журналістів за свою роботу та відповідність критеріям якісного та професійного ЗМІ”, – коментує рішення головна редакторка медіа Алла Мороз.

За її словами, процедура реєстрації була нескладною, загалом вона зайняла півтора місяця. Документи, які подавала редакція: заява з ідентифікаційними даними власників, керівника ресурсу, вказали вид діяльності медіа,  інформацію про реєстрантів тощо, а також додавали квитанцію про сплату реєстраційного збору. Потім це все надіслали на електронну адресу Нацради, і у визначений період держрегулятор усе розглянув і зареєстрував.

Видання працює в області ще з 2012 року, втім стало офіційно зареєстрованим лише 31 липня 2023-го.

“Цього вимагає закон. Вирішили, що потрібно рухатися в цьому напрямку” – так коментує ІМІ рішення про реєстрацію медіа Zmi.ck.ua його головний редактор Сергій Стасько. За його словами, жодних проблем з реєстрацією не виникло: дотримувалися чіткого переліку дій, які потрібно зробити, із сайту Нацради. У грудні минулого року видання внесли до Реєстру суб’єктів у сфері медіа.

“Терміни вже “піджимають”

Серед тих, хто планує зареєструватися найближчим часом, – інтернет-видання “Вичерпно”. “Оскільки ТОВ “Вичерпно” зареєстроване як інформаційне агентство, то до 31 березня, відповідно до Закону “Про медіа”, ми маємо визначитися зі своїм статусом, тобто перереєструватися. У планах це було зробити ще восени минулого року, проте, зізнаюся, банально не вистачило кількох незавантажених днів, щоб ґрунтовно за це взятися. Хоча вже й зустрілися з представниками Нацради Черкащини, отримали необхідні роз’яснення. Проте терміни вже “піджимають”, тож займемося цим найближчим часом”, – коментує головна редакторка сайту Анна Романенко.

Поки що не зареєструвалося в Національній раді й черкаське видання “Нова Доба”. Водночас подати документи редакція планує до кінця зими.

“Четвертий рік інформаційне агентство “Нова доба” працює як приватне підприємство. Ми зареєстровані офіційно, платимо податки. Зараз відповідно до нового законодавства плануємо подати заявку й на реєстрацію офіційного онлайн-медіа. Тож будемо працювати у двох реєстраційних вимірах: і як ПП, і як онлайн-видання”, – каже в коментарі ІМІ голова редакторка сайту Тетяна Очеретяна

Після розмов з медійниками й редакціями очевидно, що головна проблема не спротив, а час, якого просто не вистачає.

Зареєструвалися лише 10% газет з регіону

Від початку 2024 року в регіоні зареєструвалися ще чотири черкаські газети. Серед них – одне з найстарших видань області, роздержавлена газета “Черкаський край”. 

За словами головної редакторки “Черкаського краю” Тетяни Калиновської, на сьогодні в області перереєструвалися лише 10% газет. 

“За даними обласного управління юстиції, станом на 1 вересня минулого року на Черкащині було зареєстровано близько 364 газет. Виходить, за новим законом зареєструвалися менш ніж 10%. З них значна частина – друковані видання університетів. Новинних же, по суті, близько десятка газет. Я вважаю, що темпи дуже низькі”, – каже Калиновська.

За новим законом газети мають перереєструватися в Національній раді до 1 квітня. 31 березня 2024 року, рівно через рік після ухвалення закону, їхні попередні свідоцтва анулюються. А отже, надалі вони не зможуть виходити в друк у законний спосіб.

“У мирний час реєстрація для друкованих медіа є добровільною. Однак під час воєнного стану таку процедуру для друкованих медіа визначено обов’язковою. Друковані медіа, які провадять свою діяльність на підставі отриманих свого часу в Міністерстві юстиції свідоцтв про реєстрацію, повинні наново зареєструватися в Національній раді впродовж року з дня набуття чинності Законом України “Про медіа”, як того вимагає стаття 63 Закону”, – розʼяснюють у Нацраді.

“Вочевидь це зроблено, щоб в агресора не було спокуси використовувати українські медіа у власних цілях. Маємо випадки, коли на окупованих територіях агресор використовує бренди відомих українських газет і видає свою російську пропаганду”, – додає головна редакторка “Черкаського краю”.

Як медіа зареєструватися?

Для реєстрації потрібно подати заяву до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а також оплатити реєстраційний збір. Це сума одного прожиткового мінімуму. Торік – 2684 гривні, а з 1 січня 2024-го – 2920 гривень.

Як подати документи, у паперовій формі на адресу Нацради або ж на електронну пошту, обирає сам заявник.

Інфографіка із сайту Нацради

Інфографіка із сайту Нацради

Єлєна Щепак, регіональна представниця Інституту масової інформації в Черкаській області

Liked the article?
Help us be even more cool!