ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тематика полтавських медіа: без міжнародних новин, але з місцевими політикою та криміналом, менше пишуть про війну та ВПО

25.12.2023, 10:00
Надія Кучер

Основна тема полтавських медіа – місцева політика, соціальні проблеми регіону та кримінальні новини. Міжнародна тематика практично відсутня на сайтах полтавських видань. Новини про інші регіони та всеукраїнські загалом є, але поступаються місцевим. Про війну редакції в Полтаві також пишуть менше. Минулого року видання писали про війну і соціальні наслідки війни частіше, цього року таких публікацій менше: минулої осені показник становив 32,7%, зараз загальний показник матеріалів про війну та її соціальні наслідки становить 22,3%. 

Медицина, культура, спорт та права людини – теми, на які ЗМІ пишуть найменше. Про це свідчать результати моніторингу Інституту масової інформації п'яти новинних сайтів регіону (Полтавщина, Коло, Полтавська хвиля, Зміст, Кременчуцький ТелеграфЪ), який відбувся в листопаді. 

Протягом моніторингового періоду, який тривав 6–10 листопада, п'ять топових полтавських медіа опублікували загалом 510 новин. 90% публікацій – це місцеві новини, 8,04% новин стосувалися держави загалом, 1% – інших регіонів України, 0,20% – міжнародні новини. 

"Кременчуцький ТелеграфЪ" серед інших промоніторених видань найчастіше пише новини загальнодержавного значення, як-от про ухвалені Верховною Радою рішення, зареєстровані законопроєкти, подають позиції Президента України Володимира Зеленського. Хоча "Кременчуцький ТелеграфЪ" пише і міжнародні новини іноді, все ж вони стосуються полтавського регіону, оскільки йшлося про те, що суд Франції відхилив апеляцію на екстрадицію бізнесмена Костянтина Жеваго, бізнес якого пов'язаний з Полтавщиною. 

Якщо медіа пишуть про інші регіони, зазвичай у матеріалі є прив'язування до нашої області. Як-от у новині "Полтавської хвилі" про Луцьк. Видання подало на своєму сайті новину про двох братів родом з Полтавщини, яких поліція підозрює в підпалі авто. Новина була про те, що один із чоловіків приревнував потерпілого до своєї дружини та підбурив свого брата на підпал автівки.

Акцент на місцеві новини

Полтавські медіа завжди переважно роблять акцент саме на місцеві новини, пишуть для регіональної аудиторії. Найбільше таких публікацій має "Полтавщина", "Полтавська хвиля", а також "Кременчуцький ТелеграфЪ". Топові теми – місцеві політика, соціальні проблеми, кримінал. Загальний показник новин про місцеві політику та “соціалку” – 42% загальної кількості місцевих новин, кримінальних новин – 19,6% загальної кількості промоніторених місцевих новин. Щодо  криміналу, то це очікувано читабельні публікації про затримання грабіжників, які вимагали гроші та катували, про ДТП, затримання хабарника тощо.

На третій сходинці – війна / бойові дії (13%) та соціальні наслідки війни (9,3% публікацій). Варто зауважити, що медіа, наприклад, Полтавщина, Коло, роблять щотижневу добірку з інформацією про загиблих на фронті військових з Полтавщини. 

На які теми пишуть зрідка

Як демонструють результати моніторингу, непопулярна тематика серед місцевих новин – медицина, культура, спорт, права людини. Також дедалі рідше пишуть полтавські медіа про волонтерство – таких публікацій зафіксовано лише 14 (менш ніж 3% загальної кількості місцевих новин). 

5,6% новин присвячено культурі та спорту загалом, і найчастіше на ці теми (12 новин) писав "Кременчуцький ТелеграфЪ". 4% місцевих новин стосувалися медицини, і тут знову в лідерах "Кременчуцький ТелеграфЪ", який опублікував на цю тему 18 новин. 

А от права людини залишаються, як і минулого року, непопулярною темою, хоч і з певним покращенням. Під час тогорічного моніторингу не було жодної новини про права людини. Зараз показник становить 1,8% (тобто дев'ять публікацій із загальної кількості місцевих новин). Найчастіше про права людини писала "Полтавська хвиля". Зокрема, публікації стосувалися таких вразливих категорій населення, як родини військових, про допомогу таким сім'ям, про захист дітей від кібербулінгу.

Ранкові новини – погода та список табу на день

2,16% загальної кількості місцевих новин стосувалися публікацій про погоду, церковних свят, народних прикмет та заборон. Зазвичай такого типу новини публікували вранці, починають ними щоденну стрічку новин.

До прикладу, 6 листопада, як писало Коло, не можна погано думати про інших, лихословити, виносити сміття з дому, брати гроші в борг чи давати їх кому-небудь. 8 листопада видання нагадувало про заборону мити голову, а 10 листопада опублікувало народні погодні прикмети та рекомендувало не починати жодних важливих справ

"Кременчуцький ТелеграфЪ" теж активно розповідав про церковні свята, давав список, що можна, а чого не варто робити протягом дня, а також радив, що приготувати.

Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області

Liked the article?
Help us be even more cool!