ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Третяка, Рівне без води й агресивна реклама: про що писали найпопулярніші пабліки Рівного (ОНОВЛЕНО)

15.08.2023, 09:44
Ганна Калаур

До переліку п’яти найпопулярніших пабліків Рівного потрапили два офіційні телеграм-канали посадовців: голови ОВА Віталія Коваля і мера Рівного Олександра Третяка. Найпопулярнішим міським пабліком є “Рівне 1283”, який не приховує свого адміністратора і відкритий до аудиторії. Два інші популярні пабліки, “Рівне Головне” і “Рівне⚡️Труха”, є анонімними, а останній постійно пропонує аудиторії шляхи незаконного заробітку. 

У липні ІМІ досліджував контент найпопулярніших відкритих пабліків за період з 10 до 14 липня включно. Зверталась увага на теми, які висвітлюються. Також пабліки перевірялися на наявність фейків, маніпуляцій, реклами, досліджувалась і їхня політична прихильність. Загалом на трьох пабліках (окрім каналів посадовців) не виявлено явної реклами когось із політиків. Окремі канали іронізують на політичні теми, однак явної “чорнухи” не зафіксовано. 

Телеграм Віталія Коваля 

Рівне – одне з небагатьох міст, де найпопулярнішим джерелом інформації в соцмережах є телеграм-канал посадовця. А саме –  голови Рівненської ОДА Віталія Коваля. Він має 168 тисяч підписок. У шапці каналу вказано, це офіційний телеграм-канал начальника Рівненської обласної військової адміністрації. 

Канал існує з вересня 2020 року і переважно інформує про події в області, робочі зустрічі Віталія Коваля, різні соціальні теми, що стосуються Рівненщини. 

У порівнянні з теперішньою до березня 2022 року цей канал мав  невелику кількість відвідувачів і підписок. Різке збільшення реакцій на дописи відбулося після 28 березня 2022 року, коли в каналі опублікували пост про кількість прийнятих на Рівненщині переселенців. Тоді кількість реакцій під деякими дописами зросла з менш ніж десятка (в середньому) до сотень і більш як тисячі реакцій. Вочевидь, таке зростання аудиторії пов’язане з тим, що з початку повномасштабного вторгнення жителі області дізнавалися з цього каналу про повітряні тривоги й офіційну інформацію, про стан справ в області. На каналі розвінчували фейки про начебто напади на область із території Білорусі, публікували важливі контакти для ВПО, найсвіжішу інформацію про влучання російських ракет, а також поради про те, на яких заправках можна придбати пальне за готівку. 

Паралельно існує офіційний телеграм-канал Рівненської ОВА, де з’являється подібна інформація або ж і ті самі дописи. Втім, цей канал є значно менш популярним – має менш ніж 18 тисяч підписок.

Канал Віталія Коваля загалом підтримує лінію центральної влади – на ньому щодня з’являються вечірні звернення президента Володимира Зеленського, а також репости з телеграмів інших представників влади. З 10 по 14 липня в телеграм-каналі не виявлено постів про політику, однак раніше там з’являлися дописи про політичні конфлікти Віталія Коваля з депутатами Рівненської міської ради (депутатом якої він є сам). Зокрема, цьогоріч у лютому на каналі висвітлювалося конфліктне голосування за виділення коштів на оборону Рівного, де Коваль звинувачував депутатів, які не голосували, у тому, що вони забули, що в країні війна. Такі публікації є свідченням того, що канал з великою аудиторією також є інструментом політичної боротьби з опонентами. 

Упродовж 10–14 липня на каналі Віталія Коваля було опубліковано 28 дописів. Більшість із них інформують про його робочі зустрічі й поїздки, наприклад до підприємства, яке переїхало з Гостомеля і виготовляє каву, до місцевого молокозаводуптахофабрики тощо. Також на каналі публікували дописи з рубрик  #історії_війни – публікації про військових з Рівненщини та #єРобота – історії людей, які започаткували бізнес за допомогою державної програми “єРобота”. Звісно, пости про діяльність Віталія Коваля, його робочі поїздки містять елементи піару посадовця. Наприклад, ознаки піару Віталія Коваля має допис про передання автомобілів для ЗСУ. 

У ньому вказано, що кошти на автомобілі зібрали колективи обласної лікарні, АТ “Рівнегаз”, Клуб Рівненського Агробізнесу та інші меценати – загалом 1 млн 340 тис. грн. Однак передавав автівки військовим чомусь Віталій Коваль.

Віталій Коваль передавав автівки, які купили за кошти благодійників, військовим. Фото з його телеграм-каналу 

Пост супроводжується його фото в автомобілі, на тлі автівок і фотографіями військових та колективу лікарні з Віталієм Ковалем. Поява подібних публікацій у телеграм-каналах політиків сьогодні не рідкість. 

“Рівне Головне”

Другим за кількістю підписок є паблік “Рівне Головне” в телеграмі. На нього підписана 131 тисяча користувачів. Канал позиціює себе як новинний, а в його шапці повідомляють: “Інформуємо про головне, що відбувається на Рівненщині. Тільки актуальні та перевірені новини”. Кому належить канал і хто його наповнює, невідомо. Єдиний контакт – анонімний бот

 

Перший допис у цьому каналі опубліковано 13 березня 2022 року. Тоді паблік, вочевидь, називався “Інформує Рівне”. Канал одразу публікував багато дописів з каналу голови Рівненської ОВА і міського голови Рівного Олександра Третяка. Зараз тут постять у середньому по 20 повідомлень щодня. Зокрема, за період 10–14 липня публікували кримінальні новини, повідомлення про водопостачання, яке тимчасово було відсутнє в окремих районах міста, новини про війнунадзвичайні події тощо. Канал зрідка посилається на органи влади й ЗМІ, у яких запозичив інформацію. 

Також паблік публікує власні дописи, створені на основі відео користувачів, або ж інші дописи на основі інформації від підписників. Утім, таких дописів тут небагато. Щоденно канал також робить підсумкові звіти з головними новинами дня. 

Контент пабліка “Рівне Головне” не вказує на його прихильність чи неприхильність до певних політиків. Канал публікує пости і голови Рівненської ОДА Віталія Коваля – представника “Слуги народу”, і мера Рівного Олександра Третяка, обраного від “Європейської солідарності”.  

Упродовж тижня, який досліджувався, головною політичною подією міста було рішення суду, яким мера Олександра Третяка було відсторонено від посади. Як повідомила “Четверта влада”, 10 липня суд визнав Олександра Третяка  винним у вчиненні корупційного адміністративного правопорушення. Протокол стосувався нарахування премій керівниці справами міськвиконкому Марії Корнійчук, яка була однією з офіційних спонсорок передвиборної кампанії Третяка. Сам мер на суд не прийшов, адже був у відрядженні в Німеччині. У пабліку “Рівне Головне” було кілька постів на цю тему, усі  вони висвітлювали позицію Третяка, який вважає суд атакою на нього. Паблік також опублікував коментар із критикою судового рішення, а на завершення – пост Третяка про плідну роботу в Німеччині. Однак усі ці публікації отримали радше висміювання серед аудиторії, про що свідчать реакції користувачів. 

У пабліку не виявлено фейкових новин, але є багато дописів із закликами підписатися на канали, які начебто пропонують можливість легкого і часто нелегального заробітку, наприклад у сумнівному онлайн-казино. Іноді така реклама є маніпулятивною, як, наприклад, погано перекладене з російської оголошення: “Теперь компанії можуть брати до себе людей навіть без освіти і досвіду. Єдина умова – щоб ви могли працювати з дому та погодились на зарплатню від 500$ на місяць”, – йдеться в одному з постів. В іншому пості прямо зараз закликають підписатися на начебто спеціальний криптоканал, який допоможе розібратися з цифровим активом та почати на цьому заробляти кожному українцю. У дописі повідомляється, що компанія CRYPTO CREW “є першими офіційними партнерами ПриватБанку по програмі Чугайстер у сфері криптовалют”. Однак у відкритому доступі немає інформації про такого “партнера” державного банку, жодної згадки немає і в переліку офіційних партнерів ПриватБанку. Тож цей пост містить неправдиву і маніпулятивну інформацію. 

“Рівне 1283” 

Наступним за популярністю є телеграм-канал “Рівне 1283”. Усього на нього підписані 66 тисяч користувачів. Перший допис тут з’явився в березні 2020 року, відтоді аудиторія каналу зростає. По суті, “Рівне 1283” є найбільшим джерелом інформації про місто в соцмережах, адже, крім телеграму, він також має сторінку зі 165 тисячами підписок в інстаграмі. Паблік має відкриті коментарі, а отже й активну аудиторію, яка дискутує під дописами. Адміністратор каналу рівнянин Олександр Михальчук залишає свій контакт для зворотного зв’язку. 

Щоденно “Рівне 1283”  публікує приблизно до 30 дописів на день, серед яких є багато реклами, здебільшого – місцевого бізнесу. Тут також публікують волонтерські оголошення, через канал часто когось розшукують тощо. 

На ресурсі також виявлено кілька маніпулятивних постів із закликами підписатися на закриті телеграм-канали, наприклад на такий, що допоможе швидко схуднути, якщо питимеш напій, рецепт якого за лінком. Однак реклами пабліків, які пропонують швидкі гроші, тут не виявлено. 

Інший контент каналу – це всеукраїнські й місцеві новини, а також пости розважально характеру. Канал зазвичай посилається на ЗМІ, у яких запозичив новини, але фактично не вказує джерела інформації пресрелізів. Особливістю каналу є, мабуть, найоперативніші повідомлення про ДТП і затори в Рівному. Канал часто публікує відео з таких місць власного авторства ще до виходу офіційних повідомлень. Такі повідомлення каналу часто використовують ЗМІ

Окрім новин про ДТПкримінал і важливу для рівнян соціальну тематику, тут з’являються новини про політику. Так, упродовж 10–14 липня на каналі виходили дописи про суд стосовно мера Олександра Третяка, візит Юлії Тимошенко до Дубровиці, суд через ймовірну корупцію посадовця в Костополі тощо. Такі новини подаються коротко і без власних суджень авторів, тож наповнення пабліка не вказує на певну політичну прихильність чи навпаки. Лише з реакцій аудиторії і коментарів можна зробити висновки про ставлення людей до цих політичних подій. 

У пабліка є мережа активних підписників, які постійно надсилають адміністратору фото і відео подій, які обурюють, дивують чи вражають, як-от віз із конем у центрі міста.

“Рівне⚡️Труха”

Наступним за кількістю підписок є паблік “Рівне⚡️Труха”. Канали “Труха” є фактично в кожному великому місті, і вони мають популярність, попри те що їх неодноразово викривали на фейках і навіть звинувачували у зв’язках з Росією. Зокрема, громадський активіст, блогер і волонтер Сергій Стерненко опублікував уривок з ефіру російського пропагандиста, в якому було видно його листування з іншими людьми. "Російський пропагандист засвітив у ефірі свій телеграм-акаунт, у якому помітили переписку із (ймовірно) адміном каналу Труха Максимом Лавриненком. До розповідей, що це фейк і вкид – 3, 2, 1", – написав Стерненко. Пізніше Труха опублікувала власне спростування, назвавши цю інформацію фейком. 

У Рівному “Труха” працює порівняно недавно – перший допис на каналі з’явився в серпні 2022 року. Спочатку канал публікував тільки сухі новинні повідомлення, а згодом тут з’явилися пости з власними судженнями невідомих авторів. Паблік є анонімним, зворотний зв’язок є лише з невідомим користувачем, якого вказують як контакт для рекламодавців. На те, що він пов’язаний з іншими каналами “Трухи”, вказують репости з головного пабліка “Труха Україна”, зокрема рекламний пост про те, як засновник “Трухи” Максим Лавриненко допомагає військовим. 

Канал не приховує, що купує інформацію, – обіцяють від 100 гривень до 5 тисяч гривень за цікаві фото чи відео. Оголошення з такою пропозицією красномовно свідчить про те, що можна побачити в стрічці пабліка: “жестякові ДТП; події міста; робота комунальних служб (або її відсутність)”. 

У стрічці пабліка з 10 по 14 липня було все, що начебто купує цей паблік. Як окремі теми можна виділити суд міського голови Олександра Третяка. Про нього автори анонімного пабліка писали коротко, але багато та з іронією. Також було чимало постів про проблеми з водопостачанням у місті, публікували й порожні полиці у відділі, де продають воду в супермаркетах. В інших новинах, запозичених з інших джерел, “Рівне⚡️Труха” не вказує джерел інформації. За лінками, які подають у новинах, замість очікуваного посилання на новину завжди є посилання на якийсь із попередніх постів на каналі. 

У пабліку є чимало власного контенту – зазвичай це фото і відео ДТП або якихось незвичайних подій чи речей. 

У “Рівне⚡️Труха” є багато агресивної реклами. Здебільшого паблік публікує посилання на інші сумнівні телеграм-канали. Заклики підписатися на них є маніпулятивними й часто з обіцянками швидкого і незаконного заробітку. Наприклад, канал пропонує швидко заробити, підписавшись на паблік, який радить легкі способи заробити, один з яких “взяти кредит, поміняти 1 букву в імені і нічого не віддавати”. Упродовж п’яти днів, які ввійшли до аналізу, на каналі також вийшло п’ять постів з рекламою онлайн-казино “Космолот”. Адміни публікували начебто скриншоти надходжень на картку підписника, який уже заробляє в казино. Звісно, правдивість таких скриншотів неможливо перевірити. 

Телеграм Олександра Третяка

Канал міського голови Рівного Олександра Третяка із 45 тисячами підписок також входить до п’ятірки найпопулярніших у місті. У шапці каналу повідомляють, що це офіційний телеграм-канал міського голови Рівного. 

Перший допис тут з’явився 14 листопада 2021 року, однак аудиторія стрімко почала зростати не одразу. Різке збільшення кількості реакцій на дописи міського голови відбулося в березні 2022 року. Вочевидь, як і у випадку з каналом Віталія Коваля, це пов’язане з потребою рівнян дізнаватись офіційну інформацію на початку повномасштабного наступу. У перші місяці війни мер активно записував відео, в яких коротко коментував події чи кепкував з росіян. Одне з них, вочевидь, стало вірусним і “привело” на канал багато нових підписок.

На своєму каналі мер пише про свої робочі зустрічі, поїздки, події і проблеми міста. Упродовж тижня рівняни потребували пояснень відімкнень водопостачання, тож мер спробував їх надати. В середньому на каналі публікують по три-чотири дописи щодня, якщо не рахувати сповіщень про повітряні тривоги.

Також Олександр Третяк  використовує канал як інструмент боротьби. Так сталось у випадку із судовим процесом щодо нього. Упродовж 10–14 липня чотири з дванадцяти постів, які були опубліковані на каналі, стосувалися критики суду, який вирішив відсторонити його від роботи. Мер вважає, що суд є “брудним замовленням” і знущанням з правосуддя. Також  він поширив звернення Асоціації міст України до Вищої ради правосуддя про відсторонення судді Петра Денисюка, який позбавив його посади й у такий спосіб “обмежив реалізацію конституційних прав громадян на обрання місцевої влади”.

Ще чотири дописи на каналі дотичні до теми суду: вони про зустрічі мера в Німеччині, де він перебував з робочим візитом якраз тоді, коли його судили в Рівному. Тобто впродовж тижня канал фактично працював на захист репутації міського голови. 

Ганна Калаур, представниця Інституту масової інформації в Рівненській області 

Liked the article?
Help us be even more cool!