ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Принців вінницького генплану змусили все ж показати свою текстову частину

Введення в Україні режиму воєнного стану розв’язало руки й бюрократам. Так, на Вінниччині можна спостерігати випадки, коли органи місцевого самоврядування закривали свої сайти, не публікуючи взагалі ні проєктів рішень сесій, ні розпоряджень голови. Або, як у нижчеописаному випадку, вирішують на свій розсуд не публікувати документи. І, щоб цьому хоч якось зарадити, журналістам та активістам доводиться захищати свої права та права громади в судах.

ІМІ вже писав про те, як Лука-Мелешківська сільська рада на Вінниччині в перші місяці війни взагалі "знесла" свій сайт і сказала, що то їй наказала зробити обласна військова адміністрація. Хоча ОВА тоді видала наказ про "тимчасове обмеження доступу до інформації, розміщеної на офіційних вебсайтах органів влади".

У перші ж дні 2024 року Вінницький окружний адміністративний суд визнав протиправними дії Вінницької міської ради щодо відмови громадській організації "Автомайдан Вінниччина" в наданні копії текстової частини до генерального плану та зобов'язав міськраду надати копію документа. Разом з тим вінницькі активісти просили в суду зобов'язати опублікувати текстову частину генплану на своєму офіційному сайті. У цьому суд відмовив.

Секрет, бо ми так вирішили

Як зазначається в рішенні судді Юлії Бошкової, до суду активісти звернулися після того, як Вінницька міська рада відмовилася надати документи у відповідь на запит ще в травні 2023 року. Саму ж "текстову частину до Генерального плану м. Вінниці, затвердженого рішенням Вінницької міської ради від 23.11.2007 №1498, зі змінами, затвердженими рішенням Вінницької міської ради від 01.02.2013 № 1140", яка за логікою мала б бути публічною, на сайті міської ради не оприлюднено. Ба більше, представники міськради у відповіді на запит повідомили, що "текстові матеріали (пояснювальна записка) до Генерального плану м. Вінниці містить гриф "ДСК" (для службового користування), тому копію запитуваної документації надати не має можливості".

Позивачі вказували, що запит на інформацію активісти надіслали перед великим обговоренням змін до Генплану Вінниці. Власне, сам "проєкт внесення змін до Генерального плану міста Вінниці містить інформацію про стан довкілля, отже обмеження доступу до цієї інформації є прямим порушенням вимог Конституції України. Своєю чергою, запровадження обмеження доступу до конкретної інформації за результатами розгляду запиту на інформацію допускається лише за умови застосування вимог пунктів 1–3 ч. 2 ст. 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації". Ці вимоги є трискладовим тестом, який повинна пройти публічна інформація для визначення її відкритою чи обмеженою. Причому Вінницька міськрада раніше оприлюднювала текстову частину проєкту внесення змін до генплану Вінниці, як того вимагає чинне законодавство. Чому зараз вона засекретила інформацію – невідомо.

Під час суду випливли цікаві деталі. Так, представник міськради зазначав, що згідно з "рішенням виконавчого комітету міської ради від 09.02.2023 №288 затверджено "Порядок оприлюднення інформації на офіційному вебпорталі Вінницької міської ради", матеріали Генерального плану міста Вінниці, план зонування, зміни до генерального плану, матеріали детального плану території в пункті 58 "Перелік інформації для розміщення на офіційному вебпорталі Вінницької міської ради" цього порядку, визначені такими, що під час дії воєнного стану в Україні не оприлюднюються".

Суддя Бошкова зауважила, що Вінницька міськрада під час надання відповіді на запит не дотрималася трискладового тесту та не навела, чому шкода від надання інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні. Отже, Вінницьку міську раду зобов’язали надати ГО "Автомайдан Вінниччина" копію текстової частини до Генерального плану м. Вінниці.

Що таке генеральний план?

Генеральний план є найважливішим документом у сфері містобудування. Він визначає розвиток міської території на найближчі роки. Генплан окреслює основні напрями міської політики щодо бажаного розвитку населеного пункту. В ст. 1 Закону "Про регулювання містобудівної діяльності" зазначено, що генеральний план населеного пункту – це одночасно містобудівна документація на місцевому рівні та землевпорядна документація, що визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту.

Зазвичай генплан складається з графічної та текстової частин (пояснювальна записка). Текстова частина, своєю чергою, складається з аналітичної частини, обґрунтування, пропозицій та додатків. Сюди  входять характеристики стану території населеного пункту та проблеми її використання, аналіз стану навколишнього природного середовища тощо. До обґрунтувань і пропозицій генплану зараховують характеристику територій, необхідних для подальшого розвитку населеного пункту; обсяги житлового будівництва, напрями розвитку вулично-дорожньої мережі, транспорту, інженерної інфраструктури; пропозиції щодо охорони навколишнього середовища, подолання та запобігання впливу виявів негативних природно-техногенних факторів; опис перспективної планувальної структури та функціонального зонування територій тощо.

Доступ матеріалів генплану, крім інформації, яка становить державну таємницю або належить до інформації з обмеженим доступом, не може обмежуватися.

Доступ – питання проблемне і постійне

Ще десять років тому Вінницька міська рада вирішила обмежувати доступ до генплану. "Справа в тому, що ми не визначаємо ступінь доступу до генерального плану. Це робить розробник. Матеріали до нас приходять з обмеженнями. До нас уже приїхали два мішки – документація надходить запакованою в них. До кожного – накладна. І в накладній до кожної складової генплану стоїть гриф "Для службового користування". Наприклад, основне креслення, кількість аркушів – один, ступінь доступу – ДСК. Це пов'язане з геодезичною інформацією, розміщеною на документації, наприклад це ті самі насосні станції, хоча в той же час цю інформацію сьогодні можна отримати елементарно – відкривши карти google", – пояснював "доступ не для всіх" у 2013 році журналістам тодішній директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру Максим Мартинюк.

Потім Максим Мартинюк устиг побувати першим заступником голови й керівником Державної архітектурно-будівельної інспекції України, головою Держслужби України з питань геодезії, картографії та кадастру, першим заступником міністра аграрної політики та продовольства України та навіть виконував обов'язки міністра. Але питання доступу до Генплану Вінниці від цього не розв'язались. І досі, через десять років після "пояснень" Мартинюка, громадянам доводиться звертатися до суду, щоб отримати можливість дізнатись, що буде з їхнім містом.

Ситуація, зазначимо, для Вінниці непоодинока. У 2016 році представники Вінницької агенції журналістських розслідувань домоглися завдяки втручанню представника уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, щоб вінницькі  посадовці надали копію Генерального плану Вінниці, який і тоді ховали від громади за грифом "Для службового користування". Тоді сплив ще один "лайфгак" вінницьких бюрократів – на офіційному сайті Вінницької міськради вони розмістили копії плану зонування в занадто низькій роздільній здатності. Роздивитись умовні позначки навіть за максимального збільшення було неможливо.

Недешевий ДСК для громади

У суді Вінницька міськрада повідомляла, що графічній та текстовій частині генерального плану Вінниці (основне креслення, його складові) розробники містобудівної документації, інститут ДП УДНДІІМ "Діпромісто" ім. Ю. М. Білоконя, встановили гриф "Для службового користування". Власне, це саме казав 2013 року й Максим Мартинюк. У суді ж представники міськради навіть уточнили, що заховали подалі: "понижено гриф "Для службового користування" до "Розсекреченого" на переглянутих графічних матеріалах документації, за винятком схеми водопостачання та водовідведення, а також… підтверджено гриф "ДСК" на текстових матеріалах (пояснювальній записці)".

Але все ж подивитись, бодай одним очком, можливо. "Процедура ознайомлення з матеріалами ДСК визначена "Типовою інструкцією про ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію" і затверджена Кабінетом Міністрів України від 19.10.2016 № 736. Позивачу запропоновано для ознайомлення з текстовими матеріалами (пояснювальною запискою) Генерального плану м. Вінниці звернутися до департаменту архітектури та містобудування за адресою м. Вінниця, вул. Григорія Сковороди, 38, з документами, що посвідчують особу", – пояснили представники міськради.

Водночас суддя Бошкова зазначила у своєму рішенні, що надання конкретному документу грифа "Для службового користування" саме по собі не є підставою для відмови в задоволенні запиту на інформацію. Підстава для такої відмови може бути встановлена лише в разі застосування "трискладового тесту". Щодо процедур Вінницької міськради, повідомила суддя, "зазначення у відповіді на запит, що позивач може прибути за вказаною адресою для ознайомлення з текстовими матеріалами (пояснювальною запискою) Генерального плану м. Вінниці в приміщенні департаменту архітектури та містобудування, на переконання суду, не свідчить про надання Вінницькою міською радою запитуваної інформації, адже ГО "Автомайдан Вінниччина" просила надати копію таких текстових матеріалів".

Щобільше, як указує суддя, те, що пропонує Вінницька міськрада, підходить для працівників державних чи комунальних установ, але аж ніяк не для "цивільних" запитувачів інформації.

У квітні 2023 року ДП Український державний науково-дослідний інститут проєктування міст "ДІПРОМІСТО" імені Ю. М. Білоконя знову переміг у закупівлі з "Розроблення Комплексного плану просторового розвитку Вінницької міської територіальної громади та Проєкту внесення змін до генерального плану м. Вінниця". Коштуватиме це громаді 19 мільйонів гривень. Під час війни. І все з тим самим ДСК і новими судами задля доступу громадян до інформації про своє ж місто.

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!