ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Напади, перешкоджання та суд за доступ до інформації – аналіз свободи слова на Миколаївщині

За результатами моніторингового дослідження Інституту масової інформації "Барометр свободи слова", протягом IV кварталу поточного року на Миколаївщині зафіксовано три випадки порушення свободи слова. 

Усього з початку року експерти ІМІ зафіксували 13 випадків порушень прав журналістів у регіоні.

Минулого тижня представниця Інституту масової інформації в Миколаївські області Катерина Середа зустрілася зі старшою слідчою СУ ГУНП в Миколаївській області майором поліції Тетяною Галабір, за якою закріплені так звані "журналістські справи". Мета зустрічі – обговорити стан розслідування злочинів попередніх років та нових справ, що стосуються діяльності журналістів.

На жаль, маємо зазначити, що на сьогодні не доведено до логічного завершення жодного з розслідувань так званих "журналістських справ". Слідчі відділи здійснюють досудове розслідування в 14 кримінальних справах. 

Із них шість кримінальних справ – це злочини минулих років, зокрема за фактом крадіжки майна журналістки газети "Рідне Прибужжя" у 2014 році, за фактом  пограбування журналіста інтернет-видання "Горожанин" у 2014 році, за фактом спричинення кореспондентові інформаційного агентства "Українська Медіа Група" тілесних ушкоджень у 2015 році, за фактом крадіжки майна редактора  ІА "Свідок. Інфо" у 2017 році та за фактом крадіжки комп’ютерної техніки з приміщення офісу телеканалу "СТБ" в Миколаєві наприкінці 2018 року.

Щодо злочинів стосовно журналістів, які сталися цього року, варто зазначити, що в жовтні поліція закрила кримінальне провадження за фактом нападу на журналістів під час знімання програми "Ревізор". Інцидент стався 18 липня в селі Коблевому Березанського району Миколаївської області. 

Оператора знімальної групи вдарив невідомий чоловік, після чого втік. Спочатку було відкрито кримінальну справу за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 171 ККУ, потім її перекваліфікували на ч. 1 ст. 126 КК України, а за деякий час справу було закрито. Офіційне формулювання – відсутність складу кримінального правопорушення.

У справі щодо телефонних погроз журналістам з Миколаєва Андрію Лохматову та Тетяні Локацькій, від яких вимагали не ставити Президенту України Володимиру Зеленському запитання щодо діяльності скандального миколаївського аеропорту влітку поточного року, суд задовольнив клопотання щодо доступу до телефонного номеру, з якого журналісти отримали дзвінки. Досудове розслідування триває.

Також продовжується розслідування справи щодо перешкоджання журналістській діяльності у м. Южноукраїнську. Нагадаємо, у вересні місцева журналістка газети “Енергетик” Галина Назарова повідомила про те, що депутат міської ради Анатолій Толкач на засіданні постійної комісії відібрав у неї диктофон. Справу кваліфіковано за ч. 1 ст. 171 КК України. Очікується, що найближчим часом прокуратура оголосить підозру депутатові у вчиненні кримінального правопорушення.

Проте одним з найгучніших правопорушень щодо журналістів став напад на журналіста інтернет-видання "Новости-N" та ТОВ "Наше місто" Олександра Влащенка. Інцидент стався 30 листопада в Миколаєві біля будинку, де живе журналіст. Як розповів Олександр Влащенко, він повертався додому, коли до нього підійшов невідомий та бризнув йому в очі з газового балончика. Після цього його кілька разів ударили кулаком в обличчя. Скільки було нападників – один чи декілька, він не пам'ятає. Нічого з грошей та речей потерпілого не зникло. 

У коментарі регіональній представниці ІМІ Олександр Влащенко зазначив, що пов’язує напад з журналістською діяльністю.

"Пов‘язую напад з журналістською діяльністю, оскільки нападники нічого не взяли, всі речі залишилися при мені. Щодо матеріалів (з якими пов’язує напад. – Ред.) сказати важко. Начебто все було як звичайно. Можливо, щось було на сайті, а подумали на мене. І по групам розкидав посилання на щось, що могло комусь не  сподобатися”, – сказав він.

Попередньо слідчі розпочали кримінальне провадження за ознаками частини 1 статті 125 КК України "Умисне легке тілесне ушкодження", проте через кілька днів справу перекваліфікували на ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу "Погроза або насильство щодо журналіста". Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Окремо варто зазначити і про ситуацію з доступом до інформації в Миколаївській області. До 19 грудня Миколаївський окружний адміністративний суд має розглянути позов журналістки місцевого видання "НикВести" Катерини Середи до голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко, яка в жовтні поточного року проігнорувала запит на інформацію від кореспондента. Окрім позову до суду, видання звернулося зі скаргою до уповноваженої Верховної Ради України з прав людини щодо порушення права на доступ до інформації. 

Катерина Середа, представниця ІМІ в Миколаївській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!