ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мотиватори, берегині і мадонни: як на Черкащині вітали жінок з 8 березня

23.03.2024, 10:00
Єлєна Щепак

Берегині, які надихають чоловіків на дії. Складно повірити, але такими словами все ще вітають з Міжнародним днем за права жінок і міжнародний мир на Черкащині. Втім, є й гарна новина: окрім жіночої краси, нарешті, з роками чоловіки розгледіли їхню професійність, сміливість та стійкість.

Ми проаналізували привітання місцевих політиків та комунальників з 8 березня у 2024 році в регіоні й дослідили, про що цього дня писали черкаські медіа та телеграм-канали.

Стримано та з акцентом на війну

Голова Черкаської ОВА Ігор Табурець цьогоріч не записував окремих вітань. Натомість обмежився репостом вітання президента. 

“Українські жінки лікують, навчають, волонтерять, рятують, героїчно захищають свої родини та нашу державу. Професійні, самовіддані, рішучі, з великою внутрішньою силою. Наші жінки кохають та виховують, оберігають та піклуються. Все, що ви робите для України, надихає світ”, – написав у своєму вітанні Володимир Зеленський, а також опублікував серію фото з жінками різних професій.

Міський голова Анатолій Бондаренко в дописі привітав жінок з Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир.

“Трактування цієї дати було різним, але незмінною залишається повага до наших жінок. Сьогодні, коли ми переживаємо важкі часи війни, роль жінки – це не лише мама, дружина, кохана… Це і захисниці, і волонтерки, і надійний тил”, – пише Бондаренко у фейсбуці. Він відзначив внесок жінок у розвиток черкаської громади й наближення перемоги.

Таке привітання можна вважати прогресивним, особливо якщо порівняти його з відеопривітанням шестирічної давнини. “В Україні весна символізує жінку, яка дарує тепло, красу і ніжність. Ми, чоловіки, захоплюємося красою, ніжністю, оптимізмом і дивовижною силою вашого характеру. Нехай же все ваше життя буде теплим, квітучим і гарним, як справжня весна”, – сипав він у 2018 році стереотипами у відео на тлі тюльпанів. 

Секретар Черкаської міськради Юрій Тренкін цього року в дописі нагадав, що сьогодні низка черкащанок зі зброєю в руках боронять землю від окупантів, а в тилу – плетуть маскувальні сітки, рятують поранених та доставляють гуманітарну допомогу.

“Нехай це свято додасть вам сонячного настрою, добра, світла і радості. Нехай ваші серця наповнюються щастям та любов’ю, а доля завжди буде до вас прихильною. Міцного здоров’я та щастя вам і вашим родинам, Перемоги і миру”, – написав Тренкін.

Цікавим є привітання зі святом від заступника мера Черкас Сергія Тищенка. Він ніби й намагався відзначити внесок жінок у наближення перемоги, та все ж не зміг оминути стереотипи. Так, у дописі Тищенка “тендітні і водночас сміливі жінки” надихають його.

“Захоплююсь умінням жінок вкласти свої емоції в корисні справи. Ви – прекрасні! Одна з наших головних сил та мотивацій”, – пише Тищенко. 

Заступниця мера Анастасія Чубіна вітала жінок власним фото і нагадувала, що кожна з них найкраща. А голова райради Валерія Бандурко акцентувала на їхній одвічній боротьбі.

Загалом можна констатувати, що останні кілька років політики стриманіше вітають жінок. Якщо ще п'ять-вісім років тому місто рясніло білбордами з вітальними сюжетами, а на сайтах можна було знайти вітальні рекламні банери – війна це змінила.

Вітання від установ: від свята весни до сміливих історій

Справжнім джерелом стереотипів можна назвати привітання від КП “Черкасиводоканал”. Тут тобі й свято весни, і те, якими чарівними та ніжними є жінки. Водночас нуль інформації про жінок, які нині працюють у комунальному підприємстві, ризикуючи життям через регулярні обстріли ворогом цивільних об’єктів. 

Окрім того, привітала жінок і Черкаська обласна лікарня. У дописі їх називають “прекрасною і водночас сильною та незламною частиною української нації”. 

Зразком якісної комунікації можна назвати привітання від облуправління ДСНС. 8 березня вони поділились історією Марини Вілль – начальниці відділення радіаційної та хімічної розвідки групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту. У дописі зазначають, що в підпорядкуванні Марини – чоловічий колектив.

“Красуні з палким серцем” у привітанні черкаської АЗС

Скласти конкуренцію за кількістю стереотипів черкаському водоканалу може мережа АЗС “Перон”. Рекламне оголошення заправки розмістив телеграм-паблік “Труха Черкаси”.

І, хоча допис починається зверненням до захисниць, волонтерок і парамедикинь, його продовження – це суцільний перелік стереотипів про жінок у стилі “шляхетних пані та мудрих берегинь”. 

“Здається, сам Всесвіт створив вас, досконалих і неповторних! І нікому, ніколи не збагнути, звідки Ви черпаєте силу. Як у воєнних буднях, під ракетними атаками Вам вдається лишатися красунями з палким серцем та турботою про навколишній”, – йдеться в повідомленні.

Про що цього дня писали медіа?

Нам не вдалося знайти якісь тематичні публікації в місцевих онлайн-медіа, які були б присвячені Міжнародному дню за права жінок і міжнародний мир.

Водночас сайт zmi.ck.ua писав про нагородження матері п’ятьох дітей нагрудним знаком, а “Вичерпно” інформувало про концерт під назвою “Весна іде, красу несе”, який провели в одній з місцевих шкіл.

У фейсбуці zmi.ck.ua вітали “найпрекрасніших жінок” зі святом весни тематичною картинкою.

“Вичерпно” натомість опублікувало відео, в якому один із членів команди сайту вручає жінкам на вулицях Черкас квіти. Редакція зазначає, що так вирішила підняти настрій черкащанкам і подарувати їм усмішку.

18000 в інстаграмі опублікувало добірку карток, у яких жінки колективу розповідають про найкращі подарунки на роботі. Серед таких, зокрема, приховані статки посадовців, які їм вдалося знайти, або ж реакція аудиторії на авторський контент.

Телеграм-паблік “Труха Черкаси” цього дня присвятив кілька публікацій місцевому ярмарку квітів. Так, у вітальному дописі паблік опублікував жарт про вартість тюльпанів. 

Інший популярний новинний паблік “News Cherkassy” натомість запостив давнє відеопривітання Олега Ляшка, в якому він називає жінок “берегинями душ і мадоннами чоловічих сердець”.

Чи можна привітати з 8 березня без стереотипів?

Так, це можливо. Якщо ставитися до 8 березня не як до “свята весни”, а як до Дня боротьби за права жінок. Нагадаємо, згідно з нещодавнім дослідженням ІМІ, протягом останнього року 22% українських журналісток стикалися з проблемами чи перешкоджанням у роботі через свою стать. А інше дослідження показало, що жінки все ще малопомітні в черкаських регіональних медіа.

Днями ініціатива “GenderГід” опублікувала рекомендації, яких слід дотримуватись у вітаннях, щоб не поширювати стереотипів про жінок. Ділимося ними з вами на наступну спробу.

  • Замість фраз “любі наші / чарівні представниці прекрасної половини людства / любі / ніжні / чарівні / тендітні / справжні Берегині” використайте “дорогі / шановні жінки або ж дорогі / шановні (наші) колежанки”.
  • Замініть слова “Ви надихаєте нас, ви є справжньою окрасою нашого колективу / цього столу” на “Ми дуже раді, що працюємо з вами в одному колективі”.
  • Замість “Кожна з вас на рівні з нами, чоловіками, виконує свою нелегку, але важливу роботу (завдання)” зазначте “Кожна з вас сумлінно, віддано, відповідально виконує свою нелегку, але важливу роботу (завдання)”.
  • Замініть “Кожна з вас не лише сумлінно виконує свою роботу, а й не забуває дбати про сімейний затишок” на “Кожна з вас сумлінно виконує свою роботу, і ми дуже цінуємо ваші зусилля”.
  • Не вживайте тез на кшталт “Дякуємо вам за щоденну нелегку працю, турботу та ніжність, за підтримку та натхнення, яке Ви даруєте чоловікам”. Натомість можна сказати “Дякуємо за вашу роботу, за величезний внесок, який ви робите у нашу справу / наш бізнес / нашу громаду”.
  • І перестаньте, нарешті, бажати “справжнього жіночого щастя” і “щоб усмішка ніколи не сходила з ваших облич”. Натомість можна використати таку тезу: “Бажаємо вам здоров’я, безпеки, можливостей для розвитку, аби ваші зусилля завжди були поціновані, а ми готові підтримати і допомогти”.

Єлєна Щепак, регіональна представниця ІМІ в Черкаській області

Liked the article?
Help us be even more cool!