ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Місцеві новини в національному масштабі: про що пишуть гіперлокальні донецькі ЗМІ

Більшість новин в онлайн-ЗМІ Донеччини є локальними, в меншості регіональні та національні, міжнародних новин майже немає.

Тематика місцевих новин онлайн-ЗМІ Донеччини не змінилася – тема війни на першому місці. Війна актуальна в усіх її виявах: новини про соціальні наслідки війни, новини з тимчасово окупованих територій, тема волонтерства і прав людини – вразливих верств населення, переселенців. 

Оглядовий моніторинг п’ятьох локальних сайтів Донецької області проводився із 6 до 10 листопада включно. Всього розглядалося п'ять міських сайтів: 0629.com.ua (Маріуполь), 6262.com.ua (Слов’янськ), pokrovsk.news in.ua (Покровськ), kramatorsk.info (Краматорськ), bahmut.in.ua (Бахмут).

Маріуполь – 0629

Популярний сайт міста Маріуполя 0629.com.ua писав та пише здебільшого про локальні, місцеві події. З повномасштабним вторгненням локальні події стають подіями національними. Пише 0629 тепер про те, що відбуваються в тимчасово окупованому Маріуполі або пов’язане з ним. Всього із 6 по 10 листопада редакція сайту опублікувала 61 новину. З них переважна більшість – це новини саме про Маріуполь.

Основна тема – війна та окупація. А новини з окупації невтішні й зазвичай мають негативний характер. Так, посилилася тенденція влаштування “судів” над українськими полоненими військовими, де їх звинувачують у буцімто воєнних злочинах, і судів цих стало більше. Водночас у новині загальнонаціонального рівня, яку публікує і 0629, йдеться про збільшення кількості таборів для російських військовополонених. Про це говорить уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, уточнюючи, що Росія останнім часом не погоджується на процедуру обміну полоненими, а влаштовує показові суди над українськими військовими, катує та тримає в нелюдських умовах.

Лише з десяток новин на 0629 можна зарахувати до регіональних та до подій національного рівня. Втім, навіть вони були пов’язані з Маріуполем. 

Так, тиждень, на який припав огляд новин, охопив скандал, що утворився навколо персони Ірини Фаріон та її маніпулятивних висловлювань, які зачепили і маріупольців, і військових полку “Азов”, а також викликали чималу хвилю хейту та суперечок щодо авторки висловлювань, зацікавленість СБУ та звільнення Фаріон з університету. Про перебіг подій та підсумки цієї новинної епопеї писав і сайт 0629 через прямі згадування про маріупольців.

Резонансною цього тижня була гучна історія з викраденням маріупольського підлітка, сироти, опікуном якого була старша сестра. Підліток, Богдан Єрмохін, декілька разів намагався повернутися з РФ до України, але його не випускали російські прикордонники. Викрали хлопця під час блокади Маріуполя разом з іншими дітьми та тінейджерами, під виглядом евакуації вже в РФ встигли вручити хлопцеві повістку. Але українська сторона змогла домовитися та повернути хлопця до України. Все це висвітлювалося на місцевому сайті Маріуполя 0629.

Були в стрічці 0629 і приклади новин міжрегіональних. Йдеться про два міста – Маріуполь та сусідній Бердянськ, які об'єднує окупація і грабіжки рашистів та те, що через два порти цих міст возять морем награбоване зерно. 

Не забуває 0629 і тему колаборантів та зрадників. Під цих персонажів у маріупольського сайту відведено спеціальну рубрику. Цього разу йшлося про вже засуджених громадян України. Водночас у стрічці 0629 немає новин на тему культури, освіти, медицини, так само як і теми криміналу чи надзвичайних подій. Значна частина новин – авторські матеріали.

Слов’янськ, 6262

У фокусі уваги 6262 – північ Донецької області, Красногорівка, Святогірськ, Слов’янськ. За п'ять днів моніторингу на сайті опублікували всього 58 новин.

Переважна частина новин – це інформація від Нацполіції. Тема криміналу та надзвичайних подій – топтеми цього новинного сайту. Тема “хроніка великої війни”, як-от публікація військових зведень Генштабу щодо всіх напрямків та фронтів, – вона розміщується в рубриці “Кримінал”. Тут усі теми в одному: і обстріли населених пунктів регіону, і тема вилучення алкоголю, торгівля яким на Донеччині під забороною, і затримання партії цигарок без акцизних марок, і звичайні ДТП.  

Новини криміналу охоплюють суд над начальником одного з районних ТЦК Краматорського району і водночас побутові вбивства, де краматорець узявся за кухонний ніж та вбив родича

З цікавих поєднань новини про боротьбу Укрзалізниці з перекупівлею квитків на потяг  Київ – Варшава та про евакуацію дітей із селищ Донеччини, евакуйовані діти були останніми неповнолітніми в цих населених пунктах. 

Усі новини в стрічці сайту 6262 – це републікації пресрелізів, а також анонси комунальних відключень, републікації стислих новин від райадміністрацій чи місцевих рад або передрук з регіональних сайтів колег із Донеччини. 

“Бахмут.IN UA”

“Бахмут.IN UA” за п'ять днів всього опублікував 45 новин. Серед них більшість про соціальні наслідки війни й волонтерську допомогу, на тему соціальних можливостей для переселенців, грантові можливості для ГО, що опікуються проблемами та підтримкою ветеранів.

Чимало новин на сайті Бахмута про волонтерську гуманітарну допомогу переселенцям у різних містах компактного проживання ТТО – на Сумщині Червоний Хрест допомагає продуктами, у Полтаві гарячі обіди, на Київщині безоплатне житло, у Кропивницькому сертифікати на дитячий одяг, а в Дніпрі школа для підприємців-переселенців. 

Пишуть тут і про окуповані території, зокрема дійшло і до Горлівки (Донецька обл., ТОТ), там “офіційно” дозволили зламувати квартири”. Є і приклади контрпропаганди від “Бахмут.IN UA”, де журналісти розбирають відеосюжет місцевих колаборантів з телеканалу “Артемовск”, який поширює проросійські наративи та фейкові новини. У ролику російська окупаційна армія показує транспортування та встановлення хреста в Бахмуті. Росіяни на відео просять у Бога благословити їхній вчинок. Журналісти пояснюють, чому це маніпуляція та фейкова подія.

Розвінчання фейків – одна з актуальних тем. На сайті міста новин та подій Бахмута ця рубрика під назвою “Брехомир”. Так, “Бахмут.IN UA” розвінчує фейк про вигадане закликання від генерала Залужного про військовий держпереворот у своїй постійній рубриці. Розвінчання маніпуляцій російських пропагандистів у спортивній темі футболу – текст про те, що росіяни “привласнили” собі перемогу ФК “Шахтар”: що відбувається, пояснюють журналісти в новині про перемогу Донецького футбольного клубу. Ще одне розвінчання фейку від редакції сайту “Бахмут.IN UA” стосується неправдивої інформації про Олену Зеленську “Фонд Зеленської торгує дітьми”: росіяни створюють фейки, журналісти їх спростовують.

Сайт “Бахмут.IN UA” наповнює стрічку виключно авторськими новинами та статтями. 

“Покровськ News”

Більшість новин на сайті pokrovsk.news стосується саме прифронтового Покровська. Ще частина новин про сусідні міста Донеччини – Авдіївку, Селидове, Мирноград. За п'ять днів редакція опублікувала 53 новини. 

Найактуальніша з них за темою – війна. Сайт “Покровськ News” часто пише про комунальні проблеми та все, що стосується інфраструктури та її відновлення. Наприклад, про часткове відновлення освітлення в містечку Новогродівка, опалювальний сезон та про відсипку вулиць у Селидовому, а також будівництво наземних та підземних модульних укриттів від обстрілів у Селидовому. Своїм ходом іде процес декомунізації – перейменування назв вулиць у Покровському районі, та про будівництво меморіалу пам’яті українським воїнам у Добропіллі. 

З’явилася в новинах Покровська і призабута тема COVID-19. Йдеться про те, що майже всі лікарні Мирнограда заповнені літніми людьми, хворими на COVID-19, які не робили вакцинацію. Також на тему медицини є новина про передання сучасного перинатального обладнання до Покровська.

Місцями стрічка новин нагадує колонку “Корисні поради” для мешканців Покровська – тут про місця підвозу питної води, заодно чого коштує замінити шини на зимові в Покровську, і як обов’язковий атрибут прогнози погоди.

Деяка частина новин є текстовою версією сюжетів місцевого телеканалу “Орбита”, як отут про яскравий артпроєкт від українських вуличних художників. Так само і з новиною про нововведення щодо виплат ВПО та перевірки переселенців, це також скорочена текстова версія телесюжету. 

“Краматорськ Інфо”

Сайт “Краматорськ Інфо” побудовано за принципом агрегатора новин. Тут збирають основні новини про події в Краматорську, Лимані, Слов’янську, Покровську, Костянтинівці. Всього із 6 по 10 листопада опубліковано 60 регіональних новин та 124 новини України та світу. 

З інформації і новин, що стосуються життя та подій у Краматорську, – військові зведення, анонси комунальних відключень та ремонтів систем життєзабезпечення, також відновлення будівель після обстрілів. Донеччина – лідер з кількості звернень щодо пошкодженого та знищеного житла, пишуть на сайті. Зачіпають новостійники “Краматорськ Інфо” і тему медицини. Тут нагадали про COVID-19 – у новині статистика захворілих в області. Тематика новин стандартна на день, це війна – зведення та мапа обстрілів Краматорська й населених пунктів поряд, також медицина, освіта, кримінал, тема колаборантів. Іноді автори стрічки новин користуються клікабельними заголовками на кшталт “Єнота із Краматорського району, який став переселенцем, очікує кастрація”. Хоча оригінальний заголовок від Суспільне.Львів звучить як “Єнота Костянтина із Костянтинівки перевезли до Львова: як почувається тварина”.

Ще частина місцевих новин – кримінальні новини, і не лише актуальні про колаборантів, але й для заповнення стрічки. Наприклад, новина про затримання партії цигарок без акцизу зустрілася на трьох з п'яти сайтів. 

Джерел інформації для редакції сайту “Краматорськ Інфо” два – це пресрелізи та сайти колег з інших локальних видань. Журналісти не шукають першоджерела інформації, а просто копіюють із сайтів колег з підписом, як тут або в простій новині про підготовку клумб для висаджування газону. Авторських новин сайт не продукує, але і правил запозичення матеріалів не порушує.  

Замість висновків

Гіперлокальні онлайн-ЗМІ пишуть небагато. На це впливає нестача ресурсів – як фінансових, так і людських. Є онлайн-ЗМІ, що створюють свій власний контент, є сайти, які виступають майданчиками для републікацій та “агрегатором” новин. Здебільшого тема війни перша за актуальністю. Варто зауважити, що кожна опублікована новина про злочини рашистів, кожне розвінчання фейків є документуванням злочинів війни, геноцидної риторики та агресивної пропаганди. Так локальні медіа роблять велику справу, тримаючи увагу на темі війни та злочинах рашистів. 

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!