ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже без голосу жінок: як дотримуються гендерного балансу в новинах луганських медіа

Всього п’ять жінок залучили до новин як експерток луганські медіа. Пояснити дисбаланс дуже просто. Релоковані луганські медіа фокусуються переважно на новинах, пов’язаних з війною або життям в окупації. Коментують ці новини чоловіки, призначені на посади: голови військових адміністрацій – Артем Лисогор, Роман Власенко, або ж пресофіцери. Відповідно до результатів моніторингу, у 94% експертами в новинах виступають чоловіки, у 6% – жінки.

Такі результати гендерного моніторингу ІМІ, проведеного з 5 лютого 2024 року. З-поміж луганських регіональних медіа до моніторингу потрапили "Реальна газета", "Трибун", "Телегазета", "Сєвєродонецьк онлайн" та "Зміст". Проаналізовано по 50 новин кожного медіа. Представники та представниці Інституту масової інформації досліджували відсоток експертів та експерток і героїнь та героїв у новинах, а також тематику цих новин.

За період моніторингу жінка жодного разу не була експерткою в новинах про війну. І це притому, що на Луганщині є жінки, які очолюють військові адміністрації або обіймають посаду заступниць керівників військових адміністрацій населених пунктів, які в окупації. Теоретично вони могли б розповідати про ситуацію на підпорядкованих їм територіях.

Значно більше жінок, 21%, стають героїнями новин про війну. Переважно це новини про те, що якась жінка стала колаборанткою і її засудили чи повідомили про підозру. До прикладу, новина "Змісту" про те, що колишню посадовицю Старобільської міськради засуджено до 10 років позбавлення волі. Або ж новина "Реальної газети" "У Донецькій області затримали російську інформаторку, яка виявилася дружиною "вагнерівця".

Втім, фігурують жінки й у новинах про статки посадовців та посадовиць. Як ось новина "Трибуна" "Скільки заробили керівники районних адміністрацій Луганщини у 2022 році". Одна з героїнь – керівниця Щастинської РДА Тетяна Новикова. І ще новина "Сєвєродонецьк онлайн": "Перша заступниця Стрюка задекларувала за 2022 рік дохід у понад 900 тис. грн". Її героїня – заступниця начальника Сєвєродонецької міської військової адміністрації Тетяна Верховська.

У новині "Змісту" "Проєкт Закону про мобілізацію було прийнято у першому читанні" впадає в око те, що в реченні, де повідомляється, як голосували які партії, вказано тільки лідерку партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко: "За нього проголосували" "Слуга народу", ОПЗЖ, "Довіра", "За майбутнє" та "Голос". Не підтримали законопроєкт "Батьківщина" Юлії Тимошенко, "Євросолідарність".

У новині "Телегазети" йдеться про лікарку, яка прийматиме в київському гуманітарному хабі. Втім, у цій новині видання утрималося від вживання фемінітива.

Із заголовків новин стає зрозуміло, що луганські релоковані видання використовують фемінітиви. Якщо в якійсь новині ігнорують їх, то це не варто сприймати як принципову позицію редакції.

На що ще варто звернути увагу, то це те, що в багатьох новинах узагалі зникли експерти та герої. Багато новин луганських релокованих медіа – рерайт повідомлень державних установ військових адміністрацій, правоохоронних органів, установ, що надають соціальні послуги.

Одне з пояснень цього явища – нестача фінансування, тому основні зусилля редакції зосереджують на створенні ексклюзивних інтерв’ю та аналітичних матеріалів, де є і героїні, і експертки.

Наостанок про стовідсотковий позитив: у новинах луганських релокованих медіа за період моніторингу не виявлено жодного прояву сексизму чи дискримінації. Навіть новини про колаборантів подаються стримано, із вживанням юридичних термінів та без впливу емоцій авторів і авторок новин.

Валентина Троян, регіональна представниця ІМІ в Луганській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!