ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кожна четверта місцева новина – про кримінал та ДТП: про що писали ЗМІ Дніпра в листопаді

83% новин у стрічках регіональних медіа Дніпра – це локальні новини. Тільки 17% новин не стосуються регіону – це міжнародні, національні новини й новини інших регіонів. Щодо новин місцевих, то більшість із них – про кримінал, ДТП та надзвичайні ситуації. Найменше медіа писали про права людей і вразливі категорії населення. Більшість повідомлень повторюється в усіх аналізованих медіа.

У моніторингу за листопад 2023 року ми аналізували типи новин, а саме новини міста та області, інших регіонів, міжнародні та новини, що цікаві та важливі для всієї України. Далі ми аналізували тематику вже місцевих новин у Дніпрі та області. На які теми писали найчастіше і яких тем у стрічці новин найменше. Моніторинг проводили із 6 до 10 листопада 2023 року включно. Всього проаналізували 822 новини. Моніторили п’ять найвідвідуваніших інтернет-ресурсів: nashemisto.dp.ua/, dnepr.info/uk/, dp.informator.ua, gorod.dp.ua, 056.ua.

Тематика новин

Новин, що стосуються всієї України, було найбільше, більше тільки новин місцевих. А саме 116 публікацій, або ж майже 48%. Писали про мобілізацію, виплати чи пільги для українців та про вступні іспити для школярів. Так, наприклад, "Інформатор" писав новину про те, як можна оскаржити висновок ВЛК та про продовження воєнного стану в Україні й мобілізації. Gorod.dp.ua повідомляв про те, чому Нафтогаз просить пильнувати за кольором газу або ж про пам’ятну монету до дня звільнення Херсонщини.

Міжнародних новин та новин інших регіонів було найменше. Так, міжнародних новин було майже 2,5%, або ж шість публікацій. На цю тему писали 056.ua, "Дніпро інфо" та "Наше місто". 056.ua має чотири публікації. Наприклад, новина про страйк прикордонників у Польщі на кордоні. На цю тему протягом тижня писали двічі. Серед прикладів новин з інших регіонів можна виокремити повідомлення про удар російських військових по 128 бригаді, що в Запорізькій області.

Кримінальні новини, ДТП, надзвичайні події

Новин про кримінал, ДТП та надзвичайні події найбільше серед місцевих новин – 27%, або ж 185 публікацій. Найбільше новин на тему криміналу має Дніпро інфо – 76. Трохи менше gorod.dp.ua та Інформатор – 42 новини та 38 новин відповідно. Ось новина з "Інформатора" про ДТП в Дніпрі, про пожежу та травмованих мешканців писав "Дніпро інфо", gorod.dp.ua повідомив про те, що поліція спіймала шахраїв. Найменше кримінальних новин писали 056.ua та "Наше місто", 12 та 17 публікацій відповідно. Тема криміналу не нова для медіаполя Дніпра. Так, в огляді ІМІ за червень 2023 року ми вже писали про те, що видання певною мірою зловживають цією темою і пишуть про ДТП, вбивства чи бійки переважно заради переглядів. Детальніше можна прочитати повний огляд. Також тема криміналу була центральною і в огляді за липень, коли ми розбирали анонімні Telegram-канали та тематику повідомлень там.

Місцева політика, економіка, соціальні проблеми

Новин на такі теми вийшло 126, або 18,6% загальної кількості місцевих новин. Медіа майже щодня писали про роботу транспорту або ж відключення світла. Ось подібні новини в "Нашого міста" тут і тут. Також до цієї тематики потрапили новини про початок опалювального сезону. Адже саме протягом моніторингового тижня в Дніпрі розпочався опалювальний сезон. Тож медіа публікували новини про опалення в школах, садочках. Ось про початок опалювального сезону – в Інформатора, а ось про опалення в школах та садочках – у 056.

Культура та спорт

Ця тема посідає третє місце за відсотковим показником – 15%, або ж 104 новини. "Інформатор" писав про футбольний матч між "Дніпро-1" та "Олександрією". Також про цей матч опублікував новини й 056. Gorod.dp.ua писав про змагання з бальних танців. Так, видання часто пишуть про спорт і розповідають про успіхи дітей на різноманітних змаганнях. Такі спортивні новини й становлять основу цієї категорії. Якщо говорити про культуру, то це були новини про фестивалі, наприклад як новина від gorod.dp.ua про початок фестивалю "Конструкція".

Соціальні наслідки війни

Все, що пов’язане з наслідками війни, – трохи понад 10% новин, або 68 публікацій. Найчастіше це новини про наслідки обстрілів прифронтових громад або ж новини про загибель українських військових. Новини з такою тематикою публікували всі видання. Найбільше на такі теми писав сайт Наше місто (25 публікацій), gorod.dp.ua (17), Дніпро інфо (13), Інформатор (10). Найменше – 056.ua (3). Наприклад, 7 листопада про загибель українського військового повідомив "Інформатор", "Наше місто" написало про загибель уже 8 листопада, 056.ua розповів про пораненого чоловіка через обстріл Нікополя.

Війна та бойові дії

Медіа опублікували 52 новини про війну та бойові дії, або 7,7% загальної кількості місцевих новин. Це переважно повідомлення про обстріли та збиті ракети чи безпілотники. Ось як, наприклад, у звіті про збиту ракету на 056.ua з посиланням на очільника Дніпровської ОВА.

Інше

Досить високий відсоток новин з позначкою "інше", а саме 12,4% (84 публікації). Сюди потрапили повідомлення про погоду в регіоні. Про це пишуть абсолютно всі, дехто двічі на день. У цій категорії також опинилися новини, які б не мали бути новинами, якщо ми говоримо про якісну журналістику з дотриманням стандартів та журналістської етики. А саме новини, де перебіг будь-яких подій коментують тарологи. Такими матеріалами особливо зловживає Наше місто. У період моніторингу "тарологиня з Дніпра" коментувала сяйво "Аврора", імовірну смерть путіна, ситуацію в Запоріжжі та робила прогноз, що чекати Дніпру. Варто зауважити, що подібні публікації не мають нічого спільного з професійним підходом до новин, адже такі практики не є науковими та доказовими, це лише припущення, а отже в жодному разі коментарі від тарологів не можна сприймати серйозно. Такі новини лише ще більше можуть формувати викривлену картинку реальності, поширювати панічні настрої або ж настрої швидкої перемоги, якщо говорити про російсько-українську війну.

Про що писали найменше

Про здоров’я та медицину в медіа опублікували 5% новин. Всього 2% новин стосувалися тематики волонтерства. Найменше, 1,8%, або 12, місцевих новин були про права людини й вразливі категорії населення.

Ольга Василець, регіональна представниця Інституту масової інформації в Дніпропетровській області

Liked the article?
Help us be even more cool!