ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Другий рік повномасштабної війни: якими стали журналістика і медіа Сумщини

11.01.2024, 10:00
Альона Яцина

2023 рік: через що пройшли, як виживали й чого досягли представники медіаспільноти Сумщини? Кого втратили, хто розпочав роботу, з якими викликами зіткнулися та що в планах надалі? Про основні медіаподії року – в авторському блозі.

2022vs2023: що змінилося на другий рік повномасштабної війни?

Минулий, 2022-й, став роком потрясіння і небаченого об’єднання спільноти медійників на Сумщині. Із дня вторгнення і до закінчення окупації області (24.02–11.04.2022) медіаспільнота, об’єднавшись, внесла вагому частку до подій. Утім, усі деталі цього періоду зможуть бути опубліковані вже після закінчення війни в Україні. Єдине, що важливо сказати, – це об’єднання і вибудова спільної роботи в режимі 24/7 серед більшості редакцій та інфлюєнсерів області разом з представниками держслужб і місцевого самоврядування. Тоді в області був власний "єдиний марафон", який вдало спрацював і закінчив свою роботу з тим, як війська російських окупантів покинули межі Сумщини. Надалі працювала система підтримки й обміну контентом, була також налагоджена якісна взаємодія між усіма структурами, яка забезпечувала безперешкодну роботу акредитованих медійників на всіх ділянках кордону в зоні бойових дій, а також система спілкування з владою в області. 

2023-й же став роком спокою, стабілізації, вигорання і повернення до ще більшої інформаційної тиші в регіоні, ніж у довоєнний час.

Політика і медіа: що змінилось у спілкуванні з владою 

Рік розпочався з гучної події, яка значно вплинула і на медійників, зокрема: наприкінці січня 2023-го на Сумщині звільнили голову ОВА, Дмитра Живицького. Тоді президент звільнив з обійманих посад в один день голів п’яти областей, цей крок ще називають "політичним пакетом Тимошенка", адже всіх цих голів пов’язували саме з так званими квотами Кирила Тимошенка, заступника голови Офісу президента, який звільнився напередодні. 

Як була налагоджена взаємодія з медіа у 2022 році, більше є за посиланням, загалом журналісти оцінювали її добре, як і відпрацьовані системи інформування населення. 

Для медійників області зміна влади теж принесла зміни: одразу ж після звільнення Живицького закрили медіацентр ОВА – місце, обладнане для роботи журналістів під час відключень, яке мало попит. Припинив працювати і Єдиний медійний координаційний центр – міжструктурне об’єднання, роботою якого опікувалася патронатна служба голови ОВА, що забезпечувало журналістам оперативний доступ до інформації та розроблену систему допусків і безпекового супроводу до зон бойових дій. Зникло й оперативне інформування населення про загрози й наслідки дій ворога на Сумщині. 

У лютому 2023 року було здійнято кілька хвиль панічних настроїв серед населення, вчасного ж реагування влади чи військових на це не було попри запит медійників. 

У середині квітня 2023-го на Сумщині представили голову ОВА, 64-річного військового пенсіонера з Вінниччини Володимира Артюха. Тривалий час для нього підшукували прессекретаря і радника з інформаційної політики. Цю посаду обійняла Марина Карпенко – ексжурналістка телеканалів "Відікон" та "АТВ". Від початку роботи комунікацію намагалися будувати хоч якось, викладаючи коментарі на сторінки ОВА, як, наприклад, ось такі чи ось такі. Та це швидко припинилося. Наразі жодних коментарів від голови чи його заступників в ОВА отримати неможливо. За понад пів року взаємодія з медіа вкрай погіршилася, оперативного реагування чи інформування не існує, як не існує і системи роботи для журналістів з цивільними в зонах бойових дій, і це питання лишається відкритим досі. 

Доступ до інформації і лінії фронту

З кожним місяцем 2023 року доступ до інформації і лінії фронту стає дедалі гіршим. Так одним реченням можна описати можливості журналістів працювати на прикордонні. 

Військові: з кожною зміною керівництва угруповань змінювались і порядки роботи на прикордонні. Часто обмеження були безглузді й вибіркові. Наприклад, місцеві акредитовані журналісти не могли потрапити до тих сіл, куди пускали медійників "Єдиного марафону". Із введенням зонування цей процес став керуватися "вручну" і став хаотичним. Попри те що в області на прикордоння виїжджають працювати переважно тільки два медіа, Суспільне.Суми та Кордон.Медіа. Час від часу також до зони бойових виїжджають Трибуна.Суми та ЦУКР, працюють виключно з цивільними. Але саме цей аспект не врахований ніяким чином: військові хаотично змінюють правила взаємодії, а влада взагалі самовимкнулась із роботи з медіа в питаннях цивільних у зонах бойових дій. 

У липні 2023 голова ОВА Володимир Артюх оголосив прикордоння Сумщини "зоною смерті" і заявив, що до людей, які не покинуть території, ніхто не приїжджатиме: електрики, поліція, комунальники тощо. Надважко там працювати й медіа, але не лише через безпекові моменти, а ще й через непорозуміння з обласною владою і повну відсутність будь-якої взаємодії. 

Доступ до інформації так само закрився: геть усі запити медійників, навіть на коментарі, мають іти через інформаційні запити (хоча це не в усіх випадках передбачено), оперативного реагування та інформування немає.

Натомість на ресурсах ОВА щодня з’являються кілька десятків фото голови з робочих нарад чи поїздок, заливаються компліментарні сюжети місцевих телеканалів. На події, які потім мають компліментарне висвітлення, запрошують виключно ті медіа, які отримують кошти з обласного бюджету за висвітлення, інформування про заходи й події для всіх журналістів відсутнє. 

Також з'являються відеовітання, і час від часу це має вкрай дивний вигляд.

Також в ОВА існує заборона на спілкування з пресою для всіх заступників, представників структурних підрозділів ОВА, а всю інформацію надають лише через запити, та й то вкрай неякісно, з порушеннями термінів і перерозподілом виконавців. На підсумкову пресконференцію 2023 року в ОВА закликали кожну редакцію поставити тільки по два запитання, які закликали надіслати за тиждень. 

За час роботи новий очільник ОВА провів кілька беззмістовних брифінгів і попри письмові запрошення жодного разу не з’явився на інтерв’ю до незалежних медіа регіону. На запитання від регіональної представниці ІМІ в ОВА Сергій Над’ярний, директор департаменту комунікацій та інформполітики Сумської ОВА, відповів так: "Зважаючи на воєнний час, начальник Сумської ОВА обирав прийнятний за часом варіант – проведення брифінгів та участі в національному телемарафоні".

Насправді ж це не відповідає дійсності: Володимир Артюх давав розгорнуте компліментарне інтерв’ю місцевій телекомпанії "СТС" і знайшов час на розгорнуте інтерв’ю для видання "Укрінформ". Перше ж спілкування з журналістами під час перебування на посаді відбулося в травні 2023 року, це були кореспонденти ISTV. В ефір марафону голова вмикається вкрай рідко. 

Втрати і мобілізація. Заміни керівництва медіа

У 2023 році до лав ЗСУ мобілізувався Андрій Рева, заступник директора з технічних питань ПрАТ "Телекомсервіс". Він загинув у лютому на Донецькому напрямку. 

Пішли в ЗСУ Олександр Радченко, відеооператор ТРК "Акцент", Шостка; Олександр Такул, менеджер філії Суспільного в Сумах. Також кілька представників медіаспільноти, які поки не хочуть (а дехто не може через специфіку роботи) говорити про це публічно. 

Медіаорганізації області, окрім Суспільного, не мають можливості забронювати своїх фахівців.

Від кінця листопада т.в.о менеджера філії Суспільного в Сумах стала Анастасія Шимаріна. 

Влітку змінилося керівництво телекомпанії "СТС". Директоркою стала Наталка Гончарова, замінивши Любов Карпенко. 

Відбулися зміни й у комунальній телерадіокомпанії "Тростянець": тут Леся Шелест змінила Оксану Смілянську.

В онлайн-виданні "ЦУКР" змінився головний редактор: Олексій Туча прийшов замість Таміли Кошман.

Гравці і гроші, стосунки і перерозподіл ринку

Звичайне життя в незвичайні часи: загалом так минув рік у медіа на Сумщині.

З виходом і особливостями нового Закону "Про медіа" всіх активно знайомила представниця Нацради на Сумщині Лариса Якубенко, роз’яснюючи закон, зокрема, і на практичному тренінгу в мережі хабів ІМІ "Медіабаза.Суми". За перші пів року в області зареєструвалося 21 друковане медіа, зокрема 13 місцевих інформаційних газет і сім наукових видань (з них п'ять – СумДУ), та 14 онлайн-медіа.

В області також є п'ять комунальних аудіовізуальних медіа: міськрайонна радіостудія "Ромен", КП ТРК "Охтирка", КП ТРК "Акцент", КП ТМР ТРК "Тростянець", а також Білопільське медіа "Вир". Жодне не розпочало реформування: чекають закінчення воєнного стану.

"Вир" – це єдине в області медіа, яке закрилось і більше не працює з початку повномасштабного вторгнення, наразі воно ліквідується, є заява на анулювання ліцензії на ФМ-мовлення. Медіа розташовувалося в місті Білопілля, за 8 кілометрів від кордону з Росією.

З редакцій на прикордонні активно працює газета "Ворскла" Великописарівської громади. Виходить у друк проєкт "Спільнопілля" – спільна робота редакцій газет "Перемога" і "Білопільщина" Краснопільської і Білопільської громади відповідно. На півночі області працює онлайн-видання "Ямпіль.ІНФО". До цього року виходила і газета "Ямпільщина", утім зараз постійного друку немає. 

Традиційні джерела фінансування медійників в області – бюджет, гранти, гроші політиків, рекламні надходження. У 2023 році фінансування медіа, зокрема з бюджету області (*відомості ОВА станом на початок грудня 2023), мало такий вигляд: 

 

Приватне підприємство "Лебединщина"

4620,00 

 

ТОВ "Редакція районної газети "Новини Тростянеччини"

4800,00 

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Глухівщина"

7101,00

 

Приватне акціонерне товариство "Шосткинська телекомпанія "ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС"

9097,92

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Медіа-центр "Білопільщина"

9201,60

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газета "Наш край"

7000,00

 

ТОВ "Редакція газети "Голос Посулля"

7488,00

 

ТОВ "Редакція газети "Путивльські відомості"

6930,00

 

ТОВ "Великописарівська газета "Ворскла"

6591,00

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Медіа-Кролевець"

7070,98

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Краснопільська газета "Перемога"

6512,40

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Конотопська редакція газети "Сільські горизонти"

7539,84

 

ТОВ "Редакція районної газети "Рідний край"

6642,00

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Вісті Роменщини"  

7120,00

 

Сумська громадсько-ділова газета "Ваш шанс" (у формі товариства з обмеженою відповідальністю)

50 000,00

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Відікон"

399 500,00

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Академ TV"

396 000,00

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Телекомпанія СТС" 

397 500,00

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інформаційне агентство "Північ Медіа"

750 000,00

 

ВСЬОГО

2 090 714,74

Історії успіху і нові запуски

І про хороше. Всього за рік в області офіційно зареєструвалося 35 медіа.

На прикордонні Сумщини з’явилися нові додаткові вежі для трансляції теле- та радіомовників.

Наприкінці березня 2023 року в області запустилося нове незалежне онлайн-видання "Кордон.Медіа", яке заснували четверо медійників-воєнкорів: Олеся Боровик – редакторка та журналістка, співзасновниця та екс головна редакторка місцевого незалежного видання "Спецкор"; Альона Яцина, ексочільниця телекомпанії СТС та ексрадниця голови Сумської ОДА, колишня в.о. пресофіцерки Сумської ОВА; Єгор Криворучко – фотограф та відеограф, режисер монтажу, оператор дрона; Олександр Олексієнко – технік та відеооператор. 

Відкрилась і запрацювала з літа Медіабаза.Суми як частина мережі хабів від ІМІ. 

Онлайн-медіа "ЦУКР" активно розвиває свою спільноту і має понад 600 підписників, а до кінця 2023 року планує мати вже 700. Також за розвиток цієї спільноти ЦУКР отримало відзнаку від MDF Best community builder. Новий головний редактор Олексій Туча отримав відзнаку в конкурсі "25 до 25".

Відзнаку від MDF Media Relaunch and Rapid Growth Award отримало онлайн-видання "Трибуна.Суми".

Також на міському заході в Сумах "Ніч музеїв" узяли участь редакції онлайн-медіа "Трибуна.Суми" й "Кордон.Медіа" з фотовиставками власних робіт, відзнятих на прикордонні Сумщини, а "ЦУКР" був серед співорганізаторів цієї події. 

Альона Яцина, представниця Інституту масової інформації в Сумській області

Liked the article?
Help us be even more cool!