ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Анонімні і не дуже: які телеграм-канали популярні в Херсоні

Півтора роки тому телеграм-канали стали чи не головним джерелом інформації для окупованої Херсонщини, тож після звільнення правобережної частини області ситуація майже не змінилася. Популярні канали мають десятки і сотні тисяч підписників, свій стиль, своїх фанатів і хейтерів. 

Ми зробили огляд пʼяти телеграм-каналів Херсонщини, обравши як мегапопулярні, так і камерні гіперлокальні, але популярні в своїх, окупованих громадах, аби показати різноманіття, а також плюси та мінуси таких каналів комунікації. 

Найпопулярніший телеграм канал Херсонщини носить типову для таких пабліків назву Ху****й Херсон (скорочено – ХХ). Створили його у серпні 2020 року, і декілька років канал набирав свої 20 тисяч підписників, головним чином, через оперативну публікацію фото і відео херсонських ДТП. Причому, зʼявлялися фото спочатку з чатів патрульних і поліцейських, через що власників ресурсу стійко повʼязували із місцевими правоохоронцями. На момент створення канал мав назву “Херсон оперативний” і активніше розвивав спільноту в інстаграмі, ніж в телеграмі. Втім, точних даних про те, кому належить канал і хто його веде, немає.

В перший день повномасштабного вторгнення аудиторія каналу виросла з 39 до 73 тисяч підписників, і це зростання майже до пів мільйона читачів тривало до початку січня 2023 року. З того момента аудиторія з 470 тисяч користувачів  почала падати. Наразі на канал підписано трохи більше 425 тисяч користувачів, і динаміка падіння складає від 200 до 500 читачів в день. 

Очевидно, що популярність каналу приніс читацький контент, який став основним після виїзду з Херсона поліції. Свого контенту автори не виробляють, розбавляючи відео та фото від читачів сплагіаченим контентом з місцевих медіа. Весь, навіть крадений контент, автори оздоблюють своїми вотермарками. 

Під час окупації Херсона бути підписаним на ХХ було майже обовʼязковою умовою, адже тут фактично блискавично зʼявлялися повідомлення про те, що, де і куди прилетіло. Але це також несло в собі небезпеку. Десь з травня 2022 року росіяни при перевірці телефонів на блокпостах почали перевіряти, чи не читає людина ХХ. Багатьох забирали на підвал за повідомлення в бот-каналі про прильоти, але користувацького контенту від того не ставало меньше. 

Ніхто з адміністраторів каналу не знаходився, і, схоже, не знаходиться в Херсоні, звідси зʼявляються повідомлення на кшталт : “В Херсоні гучно” або “В Херсоні прильоти”, причому, за “прильоти” доволі часто видають роботу української артилерії, що вказує на те, що ніхто з авторів каналу не чує їх самостійно, а переказує повідомлення читачів, які можуть плутати “виходи” і “прильоти” через відстань та інші фактори. 

Десь з жовтня-листопада 2022 року канал почав активно співпрацювати з СБУ, розповсюджуючи потрібні спецслужбі меседжі, натомість отримуючи унікальний контент, на кшталт незаблюрених фотографій і прізвищ затриманих за підозрою у колабораціонізмі. Останнім часом канал почали активно монетизувати за допомогою реклами казино і інших телеграм-каналів.

На початку травня 2022 року в телеграмі зʼявився конкурент ХХ. 2 березня, на наступний день після окупації Херсона, було зареєстровано канал “ХЕРСОН: Война без фейков”. Наразі маючи 85 тисяч підписників, канал поступово показує зростання аудиторії. Головним чином, до його розкрутки причетний місцевий блогер, який називає себе журналістом, Костянтин Риженко. Він активно вів власний телеграм-канал “Константин Рыженко журналист” і дуже швидко “нагнав” читачів і на канал «без фейків». Хоча і тоді, і зараз Риженко активно відхрещується від цього ресурсу, проте очевидно, що він має до нього безпосереднє відношення. 

Так, на будь-яку згадку про те, що канал належить Риженку, відразу зʼявляється відповідь, яка це спростовує, хоча обидва канали постійно обмінюються трафіком. 

Прізвище Риженко спливає в цьому каналі частіше за всіх. Невідомий автор каналу радиться з ним про гроші, хвалить, рекламує його канал і всіляко просуває думку про «скандального, але справедливого» блогера. 

Всього таких згадок на каналі два десятки  за аналізований тиждень.

Щоправда, у двох цих каналів контент кардинально різний. Якщо Риженко брутально, з лайкою, воює з обласною і міською владою, через те, що його обіцяли взяти на роботу, але не взяли, то “Херсон без фейків” більше схожий на новинний ресурс, який робить хоч і небагато, але власний контент. Переважно це “зливи” від силовиків або військових про результати обстрілів, тривоги і інші речі, які хвилюють мешканців прифронтового Херсона. Велика кількість матеріалів — звичайний рерайт новин місцевих або всеукраїнських медіа при тому, що автори всіляко намагаються сформувати у читачів думку, що херсонські медіа погані і непрофесійні. 

Однак контент інших медіа, у яких є місцеві кореспонденти, на каналі копіюється майже миттєво. Наприклад, оригінальна публікація зʼявилася на телеграм каналі МОСТ о 16:55, а вже о 17:05 ці ж фото, але зі зрізаними логотипами видання, опубліковані на каналі. 

Себе автор каналу  називає чи то військовим, чи то представником спецслужб і пропонує повідомляти йому оперативну інформацію через спеціальний телеграм-бот. Очевидно, що зібрана таким чином інформація після легкої обробки перетворюється на пости в каналі. У поєднанні із ореолом втаємниченості ці дописи пізніше розганяють інші телеграм-канали. 

Однак справді інсайдерської інформації, або хоч чогось схожого на неї, тут майже не фіксується. Деякі матеріали, опубліковані в тг-каналі, є просто фантазіями, які ґрунтуються на здогадках, а  то і просто вигадках, поданих як власна інформація. Так, в одній із публікацій автори назвали “голову уряду Херсонщини” Єлісєєва людиною, яка стояла за більшістю злочинів в окупованому Херсоні. Для того, аби їхня вигадка виглядала більш авторитетно, автори посилаються на публікацію Центра журналістських розслідувань, в якій немає ані слова про участь Сергія Єлісєєва у злочинах або про те, що він керував місцевими колаборантами.

Ці два канали також обʼєднує лояльність до ексзаступника мера Херсона Романа Головні і упередженість до діючих очільників міста та області. Восени минулого року, коли Головня мав всі шанси замінити Галину Лугову на посаді начальника міської військової адміністрації, обидва канали хвалили Романа. Пізніше, коли це стало приносити проблеми Головні, який на той час всерйоз займався волонтерством, кількість позитивних згадок в “Херсон: війна без фейків” значно зменшилася. 

Щодо самого каналу Костянтина Риженка, то це чи не єдиний херсонський неанонімний популярний телеграм-канал Херсонщини. Наразі на нього підписано трохи більше 59 тисяч акаунтів, але є підозра, що частина з них — боти. Так, підписники на каналі приходять тисячами в один день і також одночасно зникають, що схоже на алгоритм застосування ботів.

Наприклад, масові напливи в каналі Костянтина відбувалися 18 і 19 квітня (4300 і 8400 підписників). Через 4 дні 1200 з них різко відписалася, але 24 квітня прийшло ще 3800. За два дні знову відписалося 1200 підписників, а через день додалося 3800. При тому, що протягом місяця в день від каналу підписувалися від 30 до 100 акаунтів. Наступний сплеск стався на початку червня, але це легко пояснюється підривом ГЕС і цікавістю до Херсонщини. Ще один – 30 червня. До каналу приєдналося 5800 читачів, з яких 2900 одночасно пішли  14 липня. 

В той же час кістяк реальних прихильників каналу Костянтина Риженка дуже активний і доволі агресивний. Так, після кожної критичної публікації про Риженка в інших медіа декілька десятків людей обовʼязково приходять в коментарі і агресивно захищають кумира. 

Контент каналу специфічний. Більшість дописів стосуються дій влади, що в тому числі, може бути пов’язано з невдалою кар’єрою чиновника автора канала. В результаті, канал Риженко перетворився на головного критика військових адміністрацій. Майже кожен другий пост присвячений голові міської військової адміністрації Роману Мрочку і голові обласної військової адміністрації Олександру Прокудіну. В хід йдуть всі можливі інструменти — від образливих прізвиськ керманичів до створення петиції про їхню відставку на сайті Президента.

Остання, до речі, набрала необхідні 25 тисяч підписів. Підписна кампанія охопила тоді всі регіони України. Величезна кількість підписантів ніколи не проживали в Херсоні, а за відставку очільників Херсона та області агітували навіть ворожки в Тік-Тоці

Зауважу, що просуванням цього телеграм-каналу навесні-восени минулого року активно займався популярний анонімний телеграм-канал “Николаевский Ванек” та близький до нього “Джокер”. Щоправда, обидва канали показово відмежувалися від атак на херсонську владу, а “Джокер”  вихваляє херсонського очільника ОВА Олександра Прокудіна. Це легко пояснити звʼязками миколаївського голови ОВА Віталія Кіма і Олександра Прокудіна. Розпіарений “Ваньок”, за повідомленнями медіа, є проєктом Кіма. 

З інформаційних телеграм-каналів Херсонщини найпопулярнішим є “Суспільне. Херсон” – наразі там трохи більше 60 тисяч підписників. До повномасштабного вторгнення Росії він був маловідомим та не надто популярним, але все змінилося 24 лютого 2022 року. За перший тиждень російського повномасштабного вторгнення кількість читачів там збільшилася в 10 разів, а  станом на 1 вересня 2022 року – у 30 разів. Справа в тому, що більшість херсонських медіа припинили або призупинили роботу, невеличкі сайти, в тому числі і МОСТ, піддалися російським кібератакам. А телеграм-канал Суспільного працював цілодобово, користуючись великою мережею кореспондентів та інформаторів по всій області.

Це один з найякісніших телеграм-каналів області. Контент тут на 100% авторський, оперативний та якісний. Головним чином, це скорочені новини з сайту медіа із посиланнями на основний матеріал, короткі відео, аудіо і фоторепортажі. Журналісти Суспільного одними з перших зʼявляються на місцях подій, і змагатися з ними іншим медіа регіону цікаво та одночасно складно. Наразі на канал підписано 60 тисяч читачів. 

Окремим видом інформаційних каналів області є пабліки, присвячені ймовірним зрадникам і колаборантам. Більшість херсонських пабліків вже продані й перейменовані, адже скоро рік, як Херсон звільнено, а шукати тих, хто співпрацює з росіянами в умовних Голій Пристані або Новотроїцьку людям, немісцевим важко. Потрапити в таку “базу зрадників” легко, складніше пояснити, що ти з окупантами не співпрацюєш. Але серед банальних “баз” трапляються і випадки творчого підходу.  Так, скадовський паблік “Проня та Солоха викриває тих, хто співпрацює з росіянами з гумором, місцевими мемами і колоритом. Канал ведуть від імені місцевої мешканки Проні Прокопівни, яка нібито обговорює персоналії колаборантів та їх дії з батьком. 

Підписників там небагато – 9800, адже в Скадовську за підписку на цей канал можна отримати при перевірці телефонів великі проблеми, тож більшість місцевих ходять туди без підписки. 

Кожен пост в каналі, як кажуть місцеві мешканці, обговорюється в місті. На початку окупації і появи цього каналу росіяни активно розшукували його авторів, але знайти не змогли. Автори дотримуються всіх правил конспірації, як і їхні кореспонденти з місць, які надсилають інформацію. 

Помітно, що багато подібних пабліків на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини намагаються бути схожими на “Проню”, автори  якої задали тренд та активно підтримують дух тих, хто вже півтора роки чекає ЗСУ в окупації. 

Очевидно, що анонімні телеграм-канали – не найкраще джерело інформації. Втім традиційним медіа доводиться конкурувати з  ними за увагу аудиторії. Але це дуже складно, виходячи зі специфіки роботи журналістів, які не можуть собі дозволити собі те, що можуть робити з інформацією автори пабліків та чатів. Програють журналісти здебільшого і в оперативності. 

Але, одночасно, телеграм-канали не формують порядок денний, не впливають на прийняття рішень та не здатні (за невеликим виключенням) на зміну суспільної думки. Більшою мірою через те, що майже не виробляють контент, не мають широкого спектру каналів дистрибуції, тоді як місцеві онлайн-медіа активно впливають на політичні процеси та ухвалення рішень, розбудовують спільноти і за рахунок якісного контенту виходять на рівень національних медіа. 

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації у Херсонській області

Liked the article?
Help us be even more cool!