ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

42% новин у медіа Миколаєва – на регіональну тематику, кожна третя з них – про політику і соціалку

Трохи більш ніж 40% новин у регіональних медіа Миколаївської області стосуються місцевих подій. Найчастіше це новини про місцеві проблеми, політику і кримінальні новини.

Такими є результати моніторингу ІМІ, проведеного в листопаді.

Моніторилися стрічки новин п’яти миколаївських медіа із 6 до 10 листопада включно. Моніторили сайти Преступности.НЕТНовини-N0512.com.uaКорабелов.Інфо та inshe.tv. Аналізувався тип новин за регіональним прив’язуванням (місцеві, новини інших регіонів, національні, міжнародні, інше) та тематика регіональних новин (війна / бойові дії; соціальні наслідки війни (зокрема, новини з ТОТ); місцева політика, економіка, соціальні проблеми (комуналка, пільги); волонтерство; права людини / вразливі категорії населення (ВПО, меншини, люди з інвалідністю, діти тощо); кримінальні новини; здоров’я / медицина; культура, спорт). Загалом проаналізовано 1102 матеріали в стрічках новин медіа Миколаєва. Не аналізувались аналітика, розслідування, блоги, репортажі тощо.

42% (або 462 публікації) новин у стрічках місцевих сайтів – це місцеві або регіональні новини. Найбільша частка таких матеріалів відносно загальної кількості новин у стрічці сайту – у видання 0512.com.ua (82,5%), найменше – на сайті inshe.tv (27%). 

Частка новин національного масштабу на сайтах новин Миколаївської області становить 34% (377 публікацій з 1102, що були опубліковані за моніторинговий період). Цікаво, що в стрічках новин сайтів "Новини-N" та inshe.tv кількість національних новин перевищує кількість регіональних: відповідно 37,9% та 43,6%. До категорії національних зараховуються новини, що стосуються всіх регіонів та країни загалом. Писали про затвердження державного бюджету, публікували щоденні зведення генштабу, а також писали про те, що в Україні розпочали виробництво аналога "шахеда" з дальністю польоту до тисячі кілометрів, та про те, що в "Дії" запустили бета-тест з оформлення субсидії. 

15,8% новин (174 із загальної кількості публікацій, що було проаналізовано)  у медіа Миколаєва на міжнародну тематику. Зокрема, це публікації про страйк польських перевізників на кордоні з Україною, позицію Єврокомісії про те, що Україна виконала чотири із семи критеріїв, висунутих Євросоюзом. Писали миколаївські медіа про те, що кліматологи вважають, що 2023 рік стане найтеплішим за 125 тисяч років. Висвітлювали ситуацію в секторі Газа, зокрема інформацію про те, що кількість загиблих у секторі перевищила 10 тисяч. 

8,1% (89 публікацій) новин в онлайн-медіа Миколаївської області стосуються інших регіонів. Це переважно новини про кримінал: на Прикарпатті чоловік з ножем та пістолетом скоїв напад на АЗС; СБУ затримала навідника "іскандерів" на будинки в центрі Харкова; на Одещині автостопник намагався пограбувати водія і пасажира мікроавтобуса, а потім підірвав гранату в салоні; у Львові заарештували чоловіка, який увімкнув у центрі міста пісні "Ласкового мая"; депутат Тернопільської райради та його адвокат вимагали 300 тис. дол. за розв'язання земельного питання.

Місцева політика та проблеми

Частка місцевих новин на цю тематику на сайтах онлайн-медіа становить 33% загальної кількості новин. Зокрема, медіа писали про закупівлі місцевої влади, висвітлювали проблему з водопостачанням у Миколаєві, писали про відключення водо- та електропостачання. А також розміщували матеріали з ознаками замовності. У зазначений період на сайтах миколаївських медіа опубліковано матеріали про діяльність очільника Миколаївської обласної ради, а саме на сайтах "Преступности.НЕТ" та "Новини-N"  розміщено ідентичні за змістом публікації "Антон Табунщик: Ще 24 людини отримають фіндопомогу від обласної ради".

Кримінальні новини

Третина місцевих новин у медіа Миколаївської області стосуються теми кримінальних новин. За період моніторингу в медіа опублікували 142 такі новини, або 31% загальної кількості публікацій у стрічках новин медіа. Кожна третя новина в новинних стрічках стосувалася ДТП, розгляду кримінальних справ або судових розглядів, зокрема справ щодо колаборантів, а також інших надзвичайних подій.

Найбільше на тематиці кримінальних новин зосереджений сайт "Новини-N". За вказаний період у стрічці видання з’явилося 48 таких новин. Це 43% загальної кількості публікацій видання. Більша частина новин стосувалась аварій на дорогах міста та області. Цікаво, що в таких новинах трапляється сексизм стосовно жінок-водійок:

Війна та бойові дії

10,6%, або 49 з 462, місцевих новин у медіа Миколаєва стосуються теми війни та бойових дій у контексті регіону. Найбільше таких новин опублікував сайт 0512.com.ua – 22 публікації. Переважно це інформація про російські обстріли на території області, роботу ППО та успіхи миколаївських захисників, зокрема військовослужбовців 79 бригади.

Жодної новини на тему війни за період моніторингу не знайдено на сайті "Преступности.НЕТ". Проте зазначимо, що видання щодня веде репортаж на тему війни та бойових дій, де публікує в режимі постійно оновлюваної текстової трансляції все, що стосується перебігу воєнних дій.

Соціальні наслідки війни

Новин, що стосуються наслідків війни, на сайтах миколаївських медіа всього 7,6%, або 35 з 462 опублікованих новин. Зокрема, це новини про відкриття алеї пам’яті в Новому Бузі, а також публікації про те, як бійці бригади тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, яка базується в Миколаєві, спалили піаніно, віддавши цим символічним дійством честь своїм полеглим у боротьбі з ворогом побратимам. Також медіа писали про програму "єВідновлення": у Вознесенському районі 140 мешканців отримають компенсацію за пошкоджене та зруйноване житло. 

Період моніторингу ІМІ збігся з річницею звільнення Снігурівки Миколаївської області від російської окупації, що відбулося 10 листопада 2022 року. Тож миколаївські медіа писали також про те, що в Снігурівці вшанували пам'ять загиблих героїв і мирних мешканців покладанням квітів.

Культура і спорт

Новин на цю тематику в миколаївських медіа також було 7,6%. Писали миколаївські сайти про те, як гандболістки миколаївського "Реалу" здобули першу перемогу в чемпіонаті України, Миколаївські велосипедисти завоювали медалі на Кубку України та юніорському чемпіонаті, миколаївська шаблістка Ольга Харлан виборола "срібло" на першому етапі Кубка світу з фехтування, миколаївського олімпійця Олександра Абраменка обрано першим віцепрезидентом Федерації лижного спорту України, миколаївець Матвій Колєсніков став дворазовим чемпіоном світу із шашок

Писали в новинних стрічках також і про культуру, зокрема про поетичні читання за участю Ірини Цілик, Андрія Любки та Сергія Жадана, які відбулися в Миколаєві, а також про виставку картин миколаївського художника Андрія Антонюка та нагородження кращих працівників культури в Миколаєві.

Водночас не мають популярності в стрічках новин миколаївських медіа новини про здоров’я та медицину (1,7%), волонтерство (0,9%) і права людини (0,9%).

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Liked the article?
Help us be even more cool!