ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Барометр ІМІ: у лютому росіяни масово атакували українські медіа

13.03.2024, 10:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

У лютому 2024 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 16 випадків порушень свободи слова. 

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Серед російських злочиніввісім випадків – кібератаки (сім) та пошкодження офісу медіа внаслідок обстрілів (один).

Унаслідок російської агресії в лютому на фронті загинули два медійники, які захищали Україну від російської окупації:

  • Антон Яковенко – військовослужбовець, який до початку повномасштабного вторгнення РФ працював на телеканалі XSPORT режисером монтажу. Від початку повномасштабного вторгнення Антон Яковенко боронив Україну в складі 72 ОМБр імені Чорних Запорожців. Свій останній бій Антон Яковенко прийняв у Вугледарі (Донецька область).
  • Володимир Петренко – військовослужбовець, колишній редактор житомирського видання “Полісся. today”. Загинув біля села Синьківка Купʼянського району Харківщини під час російського мінометного обстрілу. 

Свобода слова в лютому 2024 року

У лютому російські хакери масово атакували українські медіа. Останні кібератаки ІМІ зафіксував 18 та 19 лютого на щонайменше шість українських медіа: сайти “Телеграф”, “Апостроф”, LIGA.net, акаунт “Української правди” в соцмережі Х та телеканали “Еспресо” і “Прямий”. На зламаних ресурсах росіяни розмістили дезінформацію про нібито “розгром” росіянами елітних підрозділів ЗСУ в Авдіївці. 

Водночас росіяни пошкодили редакцію газети “Ворскла” внаслідок обстрілу селища Велика Писарівка Сумської області. Колектив редакції не постраждав. Росіяни вдарили по центру, по цивільній інфраструктурі й будинках мирних мешканців з реактивних систем залпового вогню “Град”. Два снаряди впали біля приміщення, у якому розташована редакція газети “Ворскла”. У приміщенні вибиті всі вікна, пошкоджений дах. Уламками посічене майно всередині редакції.

Також ІМІ зафіксував вісім порушень свободи слова, за які відповідальні громадяни України. Це випадки перешкоджання, стеження і нападів на журналістів, а також кібератаки та юридичний тиск.

Так, на Сумщині в зоні оперативно-тактичного угруповання військ “Суми” в жовтій зоні запровадили супровід журналістів військовими на постійній основі. Це попри те, що є винятки, коли робота медійників у громадських місцях у жовтій зоні, до яких є вільний доступ цивільного населення, дозволяється без супроводу офіцера. Нагадаємо, в новій редакції наказу №73 визначено, що відповідає за безпеку журналіста він сам і його медіа, а не військові. Тому така безпекова опіка видається надмірною та обтяжливою для роботи журналістів.

Журналісти Bihus.Info продовжували фіксувати стеження невідомих осіб за ними під час підготовки матеріалу про прослуховування команди Службою безпеки України. За словами журналістки Аліси Юрченко, під офісом та навколо будівлі вони помічали чоловіків. Коли запитували їх, що вони там роблять, “вони не могли чітко відповісти на питання, чого вони заблукали, і просто намотують круги навколо офісу”.

Крім того, ІМІ зафіксував кібератаки на журналістів-розслідувачів – Георгія Шабаєва (“Схеми”) та Михайла Ткача (“Українська правда”). Невідомі намагалися отримати доступ до телеграм-акаунту Шабаєва і до фейсбук-сторінки Ткача.

Шабаєв пов’язує це зі своєю журналістською діяльністю. На його думку, невідомі хотіли отримати доступ до його телеграм-акаунту, щоб дізнатися, які розслідування “Схеми” готують до виходу найближчим часом, або ж щоб отримати інформацію про джерела медіа, або і те й інше. Він розповів, що невідомим вдалося перехопити смс, яке надійшло на його номер телефону. Ті ввели його правильно і майже отримали доступ до чатів, але цьому запобігла встановлена в журналіста двофакторна аутентифікація.

Детальніше прочитати можна тут.

Інститут масової інформації (ІМІ) — медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень у зону бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20-ти регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ — “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!