ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

575 злочинів вчинила РФ проти медіа та журналістів за два роки і місяць повномасштабної війни

24.03.2024, 09:00
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

За два роки та один місяць з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 575 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації.

За лютий – березень 2024 року ІМІ зафіксував сім порушень свободи слова, які вчинила Росія, – обстріли телевеж, як наслідок зникнення українського мовлення, знищення редакцій медіа, кібератаки.

Унаслідок російської агресії на фронті загинули чотири медійники, які захищали Україну від російської окупації. Про загибель деяких з них стало відомо лише в березні, оскільки вони вважалися зниклими безвісти:

  • Антон Яковенко – військовослужбовець, який до початку повномасштабного вторгнення РФ працював на телеканалі XSPORT режисером монтажу. Від початку повномасштабного вторгнення Антон Яковенко боронив Україну в складі 72 ОМБр імені Чорних Запорожців. Свій останній бій Антон Яковенко прийняв у Вугледарі (Донецька область).
  • Володимир Петренко – військовослужбовець, колишній редактор житомирського видання “Полісся. today”. Загинув 22 лютого 2024 року біля села Синьківка Купʼянського району Харківщини під час російського мінометного обстрілу. 
  • Дмитро Сінченко – військовослужбовець, журналіст. Писав для редакцій “Тижня” та Радіо Свобода. Про загибель стало відомо 8 березня 2024 року. Зник безвісти наприкінці серпня 2023 року. 
  • Петро Цурукін – понад пів року вважався зниклим безвісти. Про загибель стало відомо 18 березня 2024 року. Військовослужбовець, телеведучий і редактор. Працював на телеканалі СТБ головним редактором проєкту “Один за всіх”, також був ведучим каналу Kyiv Live.
Злочини Росії проти журналістів та медіа в Україні за два роки і місяць повномасштабного вторгнення

Росіяни поновили обстріл української теле- та радіоінфраструктури, раніше ІМІ фіксував такі випадки ще на початку повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році.

Так, російські війська в ніч на 14 березня цілеспрямовано атакували дронами об'єкти телевізійної інфраструктури Харківської області. Також росіяни завдали ракетно-авіаційних ударів по радіотехнічних об'єктах Сумської області, унаслідок чого низка населених пунктів Сумщини перебуває без теле- і радіосигналу. 

Внаслідок цих обстрілів Суспільне повідомило, що в обох регіонах тимчасово відсутні сигнали його телеканалів Т2 та радіоканалів.

Нагадаємо, за два роки повномасштабного вторгнення ІМІ зафіксував 16 випадків обстрілів росіянами телевеж, які є цивільними об’єктами. Це спричинило повне або тимчасове зникнення телевізійного та радіомовлення в дев’яти регіонах України. 

На Сумщині росіяни вдруге за місяць пошкодили редакцію газети “Ворскла” в селищі Велика Писарівка. Вони скинули керовану авіаційну бомбу (КАБ) 14 березня, близько 13-ї години, на приміщення Укрпошти, що в самому центрі селища. Сусідня будівля – приміщення газети “Ворскла”. В редакції є значні руйнування, і працювати там неможливо.

Крім того, росіяни атакували українські медіа. Зокрема, в онлайн-трансляції “Прямого” на YouTube було зламано рухому інформаційну стрічку, внаслідок чого замість новин там стала транслюватися російська пропаганда. Також кібератаки зазнав сайт діджитал-агрегатора новин FREEДОМ. Сайт отримав 33 млн запитів за короткий час, проте продовжував роботу з незначними ускладненнями. “Атака, за якою, очевидно, стоять російські хакери, відбувалася кількома хвилями ввечері та вночі. DDoS-запити надходили з території США, Колумбії, Бразилії, Індії, Аргентини, Нідерландів”, – повідомила пресслужба.

Водночас із Росії атакували сигнал Суспільного на супутнику Astra. Сигнал глушили з центру космічного зв’язку “Медвежі озера”, що розташований у Підмосков’ї. Атака тривала протягом години й призвела до відсутності теле- та радіоканалів на супутнику. Проте мовлення було відновлено.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!