ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

150 порушень свободи слова зафіксував ІМІ в Україні в 2023 році. Майже половину вчинила Росія

12.01.2024, 10:10
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

150 порушень свободи слова зафіксували експерти ІМІ в Україні у 2023 році. З них 67 злочинів вчинила Росія внаслідок свого повномасштабного вторгнення в Україну.

Такими є річні підсумки моніторингового дослідження Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

У 2023 році серед російських злочинів на українській території – вбивства журналістів, їхні викрадення, обстріли та поранення журналістів, погрози, пошкодження редакцій медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, юридичний тиск, блокування інтернет-доступу. Окрім того, українські медіа продовжують закриватися внаслідок фінансової  кризи, спричиненої повномасштабною російською агресією.

За даними ІМІ, у 2023 році росіяни вбили на території України 27 медійників. З них двоє загинуло під час виконання журналістської діяльності. Йдеться про:

  • Українського фіксера італійського видання La Repubblica Богдана Бітіка, який загинув у квітні 2023 року в Херсоні внаслідок російської атаки. 
  • У травні біля Бахмута під час російського обстрілу загинув французький журналіст агенції AFP Арман Солдін
  • Решта 25 медійників загинули як учасники бойових дій. При цьому загибель одного з них підтвердилася у 2023 році - це системний адміністратор видання “Детектора медіа” Владислав Дзіковський, який вважався зниклим безвісти з грудня 2022 року. 

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 70 журналістів, з них 10 – під час виконання професійної журналістської діяльності. 

За даними ІМІ, щонайменше 12 знімальних груп та окремих журналістів потрапили під обстріли росіян. Окрім того, торік російські обстріли зруйнували або пошкодили вісім редакцій медіа. Публічно відомо про чотирьох викрадених росіянами в 2023 році журналістів. Злочини проти медіа та журналістів, вчинених Росією, експерти зафіксували у 12 регіонах України. Це як прифронтові регіони, так і тилові.

Ситуація зі свободою слова в Україні, відповідальність за яку лежить на українських громадянах 

У 2023 році ІМІ зафіксував 83 випадки порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона. Ця кількість є трохи меншою, ніж у 2022 році (97 випадків). Для порівняння: 2021 року ІМІ загалом зафіксував 197 порушень свободи слова, 2020 року – 229 випадків.

Основними категоріями порушень, відповідальність за які лежить на українських громадянах, у 2023 році стали:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 29 випадків (у 2022 році – 32 випадки), 
  • обмеження доступу до публічної інформації – 20 випадків (у 2022 році – 21) та
  • кіберзлочини і погрози – по 11 випадків. 

ІМІ також наголошує, що доступ медійників для висвітлення бойових дій та звільнених територій є вкрай важливим як для інформування громадян України та документування важливих історичних подій. А також для підтримання уваги до України в аудиторії країн, від допомоги яких наша держава є дуже залежною у військовому аспекті. Протягом 2023 року ми регулярно чули від журналістів про вибіркове ставлення при допуску до роботи в зонах бойових дій, чи заборону працювати під приводом “безпеки журналістів”. ІМІ очікує, що найближчим часом відбудуться анонсовані президентом Володимиром Зеленським зміни, і доступ журналістів на фронт покращиться. 

Загалом, найчастіше в 2023 році право журналістів на професію порушували приватні особи, правоохоронці, органи місцевого самоврядування, судова влада, а також  представники російської церкви тощо.

За кількістю порушень традиційно лідирує Київ з областю (21 випадок). Друге місце посіла Миколаївщина (9 випадків), третє – Рівненщина (8), четверте – Полтавщина (7), п’ятє місце розділили Хмельниччина та Черкащина (по 6 випадків).

Для порівняння, у 2022 році в Україні було зафіксовано 567 порушень свободи слова. З них понад 80% (470 злочинів) вчинила Росія внаслідок свого повномасштабного вторгнення в Україну. Минулоріч серед російських злочинів на українській території – вбивства, викрадення, обстріли та поранення журналістів, погрози, пошкодження редакцій медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, юридичний тиск, блокування інтернет-доступу. Також внаслідок фінансової  кризи, спричиненої повномасштабною війною, українські медіа продовжують закриватися.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці "Барометр свободи слова".

Інститут масової інформації (ІМІ) — медійна громадська організація, яка працює з 1995 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень у зону бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20-ти регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ — “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!