ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістам відкриють кулуари Верховної Ради, але не всім

Круглий стіл “Про доступ журналістів до кулуарів Верховної Ради України та відновлення онлайн-трансляцій засідань парламенту” 1 травня 2024 року. Фото – Дмитро Дідора / Еспресо

Для журналістів найближчим часом планують відкрити кулуари Верховної Ради України, але для невеликої кількості й у форматі як під час пандемії COVID-19.

Про це повідомив керівник Апарату Верховної Ради України В'ячеслав Штучний 1 травня під час круглого столу “Про доступ журналістів до кулуарів Верховної Ради України та відновлення онлайн-трансляцій засідань парламенту”, передає “Еспресо”.

За словами Штучного, наразі в апараті парламенту розробляють процес доступу медіа. 

“Ми повертаємося до тієї практики, яка була під час пандемії ковіду. Під час засідання Верховної Ради в будівлі зможуть перебувати 20–30 представників ЗМІ. Журналісти вже подали заяви на акредитацію. Ми готові до проведення додаткової акредитації, – цитує Штучного Укрінформ.

Першу зустріч медіа і керівництва Апарату ВР планують провести вже після Великодня. Там журналістам розкажуть про оновлені заходи безпеки в стінах Верховної Ради.

Своєю чергою голова Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що парламент – це єдиний у країні законодавчий орган, який працює в умовах воєнного стану, тож може вважатися ворогом одним з центрів ухвалення рішень. “Маємо ризики, які щомісяця підтверджуються відповідними листами від спецслужб”, – сказав Стефанчук.

З огляду на це, зазначила представниця Управління державної охорони Валентина Савіцька, необхідно буде належним чином верифікувати тих представників медіа, які будуть допущені до будівлі парламенту. “Раніше акредитацію у Верховній Раді мали понад 4 тисячі журналістів”, – додала вона.

“Нам потрібно сформувати пул журналістів, які ставлять до себе високі репутаційні вимоги”, – зауважив Стефанчук.

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2024 року правозахисні громадські організації, медіа та журналісти закликали Верховну Раду допустити журналістів на засідання та в кулуари парламенту.

Вони вимагали, зокрема:

  • забезпечити можливість присутності журналістів під час засідань Верховної Ради та спілкування з народними депутатами в кулуарах парламенту;
  • завчасно оприлюднювати порядки денні засідань Верховної Ради;
  • сприяти й підтримувати залучення організацій громадянського суспільства до засідань комітетів Верховної Ради.

Раніше ІМІ писав про дилему допуску журналістів до Верховної Ради.

Liked the article?
Help us be even more cool!