ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Тбілісі тітушки напали на учасників акції протесту проти закону про "іноагентів"

Протести в Грузії проти закону про "іноагентів". Фото – SOVA

Група невідомих чоловіків спортивної статури напала на учасників антиурядової акції в Тбілісі, повідомляє грузинське видання SOVA. 

Інцидент стався в районі проспекту Цариці Тамари поблизу майдану Героїв, де 2 травня зібралися тисячі маніфестантів. Потерпілим надали медичну допомогу.

Один з учасників мітингу каже, що нападники пересувалися кількома автомобілями й з'явилися раптово.

“Ми йшли, співали пісні, вони зупинили (машину. – Ред.), вийшли, напали на когось, стали бити людей. Я спробував їм допомогти, вони кинули мене на землю”, – розповів телекомпанії Formula один з маніфестантів.

За даними телеканалу, агресивні люди пересувалися кількома автомобілями. Є припущення, що нападники – спортсмени. У розмові з телеканалом учасник протесту сказав, що нападників було 10–15 людей.

За даними телеканалу, кілька людей отримали серйозні травми, у них вибиті зуби і, ймовірно, струс мозку. Дехто потрапив до лікарні.

В Україні для визначення нападників на мітингувальників використовують термін “тітушки”. Він виник у травні 2013 року та походить від прізвища спортсмена Вадима Тітушка. У травні 2013-го він разом з іншими найманими спортсменами напав на мітингу на журналістів. Тітушка ідентифікували, а його прізвищем почали називати чоловіків спортивної статури, у спортивному одязі, яких наймають для провокацій та нападу на демонстрантів.

Як повідомляв ІМІ, під час Революції гідності, в ніч на 19 лютого 2014 року, тітушки вбили журналіста газети “Вести” В’ячеслава Веремія. Спочатку тітушки його жорстоко побили, а потім він дістав смертельне вогнепальне поранення. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги. Одним з нападників, який бив битою Веремія, виявився 41-річний спортсмен Юрій Крисін.

Що відомо про грузинський законопроєкт про “іноагентів”

Як повідомляв ІМІ, парламент Грузії 17 квітня затвердив у першому читанні, а 1 травня в другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який інакше називають законопроєктом про “іноагентів”.

Весь цей час у країні відбуваються протести, сутички між протестувальниками та поліцією. Учасників акції затримують, їм закидають адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції.

За даними грузинських медіа, під час мітингу проти ночі 1 травня поліція інтенсивно застосовувала спецзасоби (перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети) та грубу фізичну силу. Водночас у МВС Грузії потерпілих з-поміж пересічних громадян не згадують, а лише говорять про своїх постраждалих працівників.

У квітні 2024 року владна партія “Грузинська мрія” повторно зареєструвала в парламенті Грузії законопроєкт про “іноземних агентів”. 15 квітня в парламенті Грузії сталася бійка між депутатами під час обговорення законопроєкту про “іноагентів”.

25 квітня 2024 року Європарламент проголосував за незобов’язувальну резолюцію із закликом до ЄС не починати переговорів із Грузією про членство, доки діятиме закон “іноагентів”.

Парламент Грузії в березні 2023 року ухвалив у першому читанні закон про “іноагентів”, але через багатотисячні протести в країні відхилив його 10 березня того ж року.

Законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” також називають законопроєктом про “іноагентів” на кшталт російського.

Liked the article?
Help us be even more cool!