ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Словаччині тисячі людей вийшли на акцію проти реформи суспільного мовника

Мітинг у Словаччині проти реформи суспільного мовника. Фото – AP

У столиці Словаччини Братиславі тисячі людей вийшли на протест проти реформи суспільного мовника RTVS. Протестувальники вважають, що це може призвести до повного контролю уряду над медіа, повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.

Коаліційний уряд Словаччини схвалив реформу 24 квітня, а парламент, де прибічники прем’єра Роберта Фіцо мають більшість, як очікується, затвердить її в червні. Запропоновані зміни означають, що суспільний мовник RTVS, припинить своє існування та буде замінений новою структурою.

План, ініційований міністеркою культури Мартіною Шимковічовою, розкритикували президентка Словаччини Зузана Чапутова, журналісти, опозиція, міжнародні медіаорганізації та Єврокомісія.

“Словацька демократія потребує сильного і незалежного RTVS, а його співробітники – вашої підтримки. Якщо Фіцо здобуде контроль над RTVS, це означатиме рішучий крок на шляху до Орбана та Путіна”, – заявив Міхал Шимечка, лідер опозиційної партії “Прогресивна Словаччина”, яка організувала акцію протесту на площі Свободи в Братиславі.

Як пише видання, план захоплення мовника розробила міністерка культури Мартіни Шимковічова, яка представляє Словацьку національну партію, ультранаціоналістичного члена коаліційного уряду. Вона працювала на інтернет-телебаченні, відомому поширенням дезінформації.

Шимковічева сказала, що нинішній мовник надає простір лише основним поглядам і цензурує решту. Телекомпанія спростувала цю претензію.

Відповідно до плану Шимковічевої, новий мовник – Словацьке телебачення і радіо, або STVR, – матиме директора, обраного радою, дев’ять членів якої будуть призначені міністерством культури та парламентом. Нинішній директор має мандат до 2027 року.

Партія Фіцо – Smer – перемогла на парламентських виборах 30 вересня 2023 року. Критики побоюються, що Словаччина за цього уряду відмовиться від прозахідного курсу та піде в напрямку Угорщини Орбана.

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2023 року міністерка культури Мартіна Шимковічова ухвалила рішення переспрямувати отримані від Євросоюзу 300 тисяч євро на проєкти щодо боротьби з дезінформацією та посилення медіаосвіти на відбудову покрівлі Словацької філармонії та підтримку бібліотеки. 

Liked the article?
Help us be even more cool!