ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані судять журналістку, яка підтримала місцеву службу Радіо Свобода

Джаміля Марічева. Фото Петро Троценко / Радіо Свобода

У Казахстані 2 травня розпочався суд над журналісткою Джамілею Марічевою, яка опублікувала пост на підтримку казахської служби Радіо Свобода – Радіо Азаттик, повідомляє Радіо Свобода.

Марічеву затримали 24 квітня під час пробіжки та звинуватили в поширенні “неправдивої інформації”. 

У січні журналістка опублікувала у своєму телеграм-каналі ProTenge допис. У ньому вона порушила питання про проблеми, з якими стикається Радіо Азаттик під час отримання офіційної акредитації від міністерства закордонних справ, що викликало побоювання щодо намагання уряду придушити незалежні медіа.

Марічева високо оцінила професіоналізм Радіо Азаттик, підкресливши важливість програм мовника для Казахстану.

Пост Марічевої поширив інший казахстанський журналіст Асхат Ніязов і був звинувачений у наклепі. Минулого тижня суд виправдав Ніязова і закрив справу, підкресливши, що в його діях немає нічого кримінального.

На суді 2 травня Марічева знову заявила про свою невинуватість, а також сказала, що міліція порушила її права, затримавши її для допиту під час пробіжки замість офіційного виклику до відділку.

Адвокатка Марічевої Асель Токаєва попросила суд закрити справу проти її підзахисної, а конституційні права Марічевої були порушені поліцією під час її затримання та допиту.

У справі Марічевої оголосили перерву до 6 травня.

Нагадаємо, у січні 2023 року МЗС Казахстану відмовило в акредитації 36 журналістам Радіо Азаттик. Деякі з кореспондентів не змогли продовжити акредитацію з кінця 2022 року.

Ситуація загострилася, коли група казахстанських законодавців схвалила законопроєкт, який дозволить жорсткій вертикалі влади відмовляти в акредитації іноземним медіа та їхнім журналістам з міркувань національної безпеки.

Менш ніж два тижні тому Радіо Свобода досягло згоди з МЗС Казахстану щодо акредитацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!