ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру голові "Кримпатріотцентру", де дітей навчають воювати проти України

Дмитро Полковников. Фото – krympatriotcentr.ru
Дмитро Полковников. Фото – krympatriotcentr.ru

Служба безпеки України повідомила заочно про підозру російському пропагандисту Дмитру Полковникову, який є очільником російської мілітарної організації під назвою “Кримпатріотцентр”. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, це формування має розгалужену мережу “філій”, які функціонують під виглядом дитячих таборів на території Криму та лівобережжя Херсонщини. У лавах окупаційної установи місцевим школярам нав’язують ідеологію рашизму та намагаються “прищепити” ненависть до України. Російські інструктори проводять з підлітками тренування з вогневої та диверсійно-розвідувальної підготовки, а також навчають тактики ведення бою.

СБУ зазначає, що фігурант приїздив до одного з псевдотаборів в Каланчацькому районі Херсонщини, де особисто закликав дітей підтримати окупантів.

Також він агітував учнів згодом вступати до регулярних підрозділів російських військ, зокрема які наразі воюють проти Сил оборони.

“У разі відмови проходити “перевиховання” в окупаційній установі дітям погрожують відрахуванням зі шкіл, а їхнім батькам – переслідуванням з боку каральних органів Росії. […] Таким чином Полковников виконує вказівку Кремля щодо підготовки підростаючого покоління до війни проти нашої держави”, – йдеться в повідомленні.

Фігуранту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

За даними Центру журналістських розслідувань, Дмитро Полковников є керівником “Кримпатріотцентру” з березня 2022 року. Він родом з Костроми, служив у ВМФ РФ, учасник першої чеченської війни, де отримав звання “Героя Росії”.

У 2015 році окупаційна влада Криму заснувала “Региональный центр по подготовке к военной службе и военно-патриотического воспитания”. Центр готує школярів до військової служби, відкриває в школах гуртки та секції з початкової військової підготовки, проводить військово-польові збори та організовує військово-патріотичні табори для дітей.

Як повідомляв ІМІ, раніше СБУ оголосила підозру в колабораціонізмі кореспондентці й телеведучій харцизького каналу “ТВ-Сфера” (Донецька область) Валерії Отіновій.

Liked the article?
Help us be even more cool!