ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають владу України відмовитися від єдиного телемарафону

"Репортери без кордонів". Фото – RSF
"Репортери без кордонів". Фото – RSF

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає владу України відмовитися від національного телемарафону “Єдині новини” й повернутися до конкуренції з метою посилення плюралізму в медіа. Про це йдеться в заяві організації від 6 лютого.

В організації зазначають, що телемарафон, створений після повномасштабного вторгнення Росії для протидії хвилі російської дезінформації, сьогодні зазнає різкої критики в Україні.

“Репортери” вважають, що зараз необхідно зосередитися на посиленні фінансової підтримки суспільних і незалежних медіа.

“Телемарафон, який був корисним і ефективним у боротьбі з безпрецедентною хвилею російської дезінформації, що прокотилася країною в лютому 2022 року, застарів і насамперед підриває плюралізм медіа. За два роки українським телеканалам вдалося реорганізувати та зміцнити свої команди, що дозволило їм працювати з більш перевіреною та обґрунтованою інформацією. Сьогодні всі вони можуть боротися з російською пропагандою кожен на своєму рівні, зберігаючи водночас плюралізм і редакційну незалежність. RSF закликає український уряд зупинити телемарафон. Зараз необхідно зосередитися на посиленні фінансової підтримки суспільних та незалежних медіа”, – заявила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє. 

Як повідомляв ІМІ, 16 листопада 2023 року Президент України Володимир Зеленський заявив, що телемарафон “Єдині новини” є одним із ключових етапів в історії незламності України. 

У грудні 2023 року голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що якість телемарафону слід підвищувати. Водночас, вважає він, телемарафон “вирішив питання щодо викривленої подачі інформації про війну та бойові дії”. Також він вважає, що через невисоку якість телемарафону “Єдині новини” люди шукають альтернативні джерела інформації, тому часто потрапляють на анонімні телеграм-канали, які легко маніпулюють даними.

За даними опитування КМІС, за період із травня 2022 до жовтня 2023 року простежується зниження довіри до телемарафону “Єдині новини”. У грудні 2023 року теж КМІС зафіксував падіння довіри до марафону. Якщо в травні 2022 року частка тих учасників соцопитування, які висловили довіру до телемарафону, становила 69%, то в жовтні 2023-го вона скоротилася до 48%. А в грудні 2023 року цей показник знизився до 43%.

У вересні 2023 року радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк на медійному форумі “Редколегія. Саміт” заявив, що телемарафон “Єдині новини” переформатують.

Liked the article?
Help us be even more cool!