ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" підняли Україну в рейтингу свободи преси на 18 позицій

"Репортери без кордонів". Фото – RSF
"Репортери без кордонів". Фото – RSF

Україна піднялася за рік на 18 позицій в Індексі свободи преси міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF), посівши 61-ше місце (2023 року Україна була на 79-му місці).

Відповідний рейтинг організація оприлюднила на своєму сайті 3 травня.

Позиція України піднялася, зазначають “Репортери”, завдяки покращенню показника безпеки – менше вбитих журналістів – і політичного показника.

“Репортери” зазначають, що розпочата Росією 24 лютого 2022 року повномасштабна війна ставить під загрозу виживання українських медіа: через протидію експансії російській пропаганді та послаблення економіки України.

“Після російського вторгнення в лютому 2022 року безпека журналістів опинилася під загрозою як ніколи. Іноді їх навмисно обстрілюють, незважаючи на те що вони демонструють знаки “Преса”, і список поранених або вбитих репортерів і ЗМІ, які сильно постраждали від авіаударів, продовжує зростати… Кібератаки, порушення конфіденційності джерел і обмеження доступу до інформації також викликають занепокоєння”, – зазначають правозахисники.

Також “Репортери” зауважили, що український медіаландшафт є різноманітним, але частково залишається під контролем олігархів, які володіють більшістю національних телеканалів. 

“Держава також стала центральним медіаактором після російського вторгнення в лютому 2022 року. Медіасектор несе на собі основний тягар впливу російського вторгнення, що порушує роботу редакцій і навіть ставить під загрозу їхнє економічне виживання. На територіях під контролем Росії – Криму, анексованому у 2014 році, разом з Донбасом і територіями, окупованими російською армією 2022 року, – українські ЗМІ заглушують та замінюють кремлівською пропагандою”, – йдеться у звіті. 

Також правозахисники зазначили, що новий закон про медіа, ухвалений наприкінці 2022 року, погодив українське законодавство з європейським. Водночас зауважують, що застосування воєнного стану інколи призводить до обмежень щодо журналістів, особливо на передовій.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк заявила, що не поділяє такої оцінки “Репортерів” щодо України.

“Ми не поділяємо цієї оцінки. На жаль, ми не бачимо, що у 2023 році ситуація в Україні покращилася. На нашу думку, з 2023 року ситуація всередині України зі свободою слова, навпаки, почала погіршуватися, оскільки почалися стеження за журналістами-розслідувачами, погіршився доступ до інформації”, – зазначила вона.

Нагадаємо, 2022 року Україна була 106-ю, у 2021 році – 97-ю.

Яка свобода слова у світі

Перше місце в Індексі свободи преси все ще посідає Норвегія, проте вона зазнала падіння у своїх політичних показниках, друге місце – Данія, за якою йде Швеція (третє місце).

Останньою (180-ю) у рейтингу є Еритрея, яка зараз є останньою як у політичному, так і в загальному рейтингу. 

П’ять країн увійшли до десятки найнебезпечніших країн світу для працівників ЗМІ: М’янма (171-ше місце), Китай (172-ге місце), Північна Корея (177-ме місце), В’єтнам (174-те місце) і Афганістан (178-ме місце).

Усі країни, де свобода преси є “хорошою”, розташовані в Європі, а точніше в Європейському Союзі, який ухвалив свій перший закон про свободу ЗМІ (EMFA).

“Репортери без кордонів” зазначають, що свободі преси в усьому світі загрожують ті самі люди, які мають бути її гарантами, – політична влада. 

“Дедалі більше урядів і політичних органів влади не виконують своєї ролі гарантів найкращого середовища для журналістики та права громадськості на надійні, незалежні й різноманітні новини та інформацію. RSF бачить тривожне зниження підтримки та поваги до автономії ЗМІ та посилення тиску з боку держави чи інших політичних акторів”, – йдеться у звіті.

Liked the article?
Help us be even more cool!