ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен нагадав спортсменам про використання української мови на Олімпіаді

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає спортсменів, тренерів, представників федерацій чи клубів використовувати українську мову під час публічних виступів, коментарів чи пресконференцій на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі (Франція). Використання державної мови у сфері спорту закріплено Законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

“Кожен український спортсмен на міжнародних змаганнях – приклад не лише атлетичної майстерності, а й гордості та поваги до своєї мови, народу, держави. Тому утвердження української мови в спортивній дипломатії найвищого рівня – це зміцнення наших лідерських позицій у світі”, – сказав він.

Кремінь зауважив, що останнім часом зміни щодо використання української мови у сфері спорту “є доволі відчутними і суттєвими”, однак звернення громадян про порушення мовного закону продовжують надходити.

Мовний омбудсмен нагадав, що статус державної мови у сфері спорту закріплено в статті 34 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 

“Законом встановлено, що спортивні заходи, у тому числі міжнародні, проводяться в Україні державною мовою. Спеціальні іншомовні терміни, що вживаються в окремих видах спорту, можуть використовуватися без перекладу. Інформаційні та інші оголошення під час проведення спортивного заходу виконуються державною мовою. Під час міжнародних заходів такі оголошення можуть дублюватися іншими мовами”, – зауважив Тарас Кремінь. 

Як повідомляв ІМІ, у першому кварталі 2024 року, за даними Тараса Креміня, закон про державну мову найбільше порушували у сфері обслуговування споживачів

В Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Liked the article?
Help us be even more cool!