ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дружина Єсипенка: На тлі війни стало складніше привертати увагу до переслідувань у Криму

Катерина Єсипенко. Фото – Марек Хайдук / Радіо Свобода

Правозахисникам на тлі повномасштабної війни стало складніше привертати увагу Заходу до утисків прав людини на території окупованого Криму. Про це заявила в інтерв'ю Крим.Реалії Катерина Єсипенко, дружина засудженого в РФ фрилансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка.

За її словами, фокус уваги американських посадовців трохи змістився на потребу передання військової допомоги для української армії.

“Бо, якщо на момент повномасштабного військового вторгнення наш президент у своїй поїздці до США передавав президенту Байдену список з усіма полоненими, які на той момент були в Росії, цей список налічував 450 осіб. Тоді нам справді було легше говорити про конкретних людей та називати їхні імена. Зараз, коли кількість цивільних полонених налічує десятки тисяч, можна стверджувати, що інтерес до якоїсь конкретної справи дуже важко підтримувати”, – сказала вона.

Водночас Катерина наголошує, що підтримка в американському уряді не слабшає. Під час поїздки до Вашингтона їй вдалося поспілкуватися з низкою посадовців та правозахисних організацій.

“У Вашингтоні ми зустрічалися з багатьма громадськими організаціями, такими як Freedom House, Freedom Now та іншими, де говорили про полонених журналістів. Про Владислава Єсипенка, Алсу Курмашеву. Вони є досить дієвими, бо під час цих зустрічей ми переповідаємо їм останні новини, які відбуваються в кейсах полонених журналістів. Ця система працює цілісно, і це були дуже важливі зустрічі”, – розповіла Єсипенко.

Що відомо про справу журналіста Владислава Єсипенка

Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту “інкримінували” збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ рф застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого він заявив, що вважає справу політичною.

Liked the article?
Help us be even more cool!