ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дослідження ІМІ: в анонімних телеграм-каналах 50% контенту з "експертним" коментарем стосується війни

30.04.2024, 17:00
Леся Луцюк
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

В анонімних телеграмах-каналах з мільйонною аудиторією 50,3% контенту, що містив “експертний” коментар, стосувалося війни. У коментарях ішлося про бойові дії, обстріли, можливість застосування ядерної зброї, відкриття нових фронтів та жахалки про нові неминучі наступи росіян. 

Про це йдеться в новому дослідженні Інституту масової інформації “Абстрактні, псевдо та сумнівні. Хто вони – експерти анонімного телеграму?”.

У дослідженні ІМІ йдеться, що переважно пости про війну в анонімних телеграм-каналах публікували з експертизою конкретних осіб. Зокрема, там ширилися коментарі “зіркових” воєнних експертів Олега Жданова та Романа Світана. 

Водночас анонімні телеграм-канали навіть звичайних оглядачів-журналістів називали воєнними експертами. Так, наприклад, трапилося з постами, де згадується журналіст Bild Юліан Рьопке. 

Не обійшлося без експертизи росіян, які живуть поза межами своєї країни. Анонімні телеграм-канали тягнули в український інфопростір експертизу російських емігрантів щодо російсько-української війни. 

“Маса “експертизи”, яку публікують анонімні телеграм-канали, насправді має сумнівну якість. Є проблема анонімності, достовірності та якості самого джерела. Дані дослідження ІМІ показують, що в анонімних телеграм-каналах “експертів” часто використовують, щоб лобіювати бізнесові чи персональні інтереси. Зафіксовано, як використовували коментарі політтехнологів, називаючи їх експертами, щоб підсилити їхню авторитетність у корпоративних конфліктах”, – прокоментувала медіааналітикиня ІМІ Яна Машкова. 

За даними дослідження ІМІ, близько 35% постів містили абстрактні згадки: 

  • “експерти говорять”;
  • “на думку експертів”; 
  • “військові експерти прогнозують”. 

Усі ці лексеми мають порушення стандарту достовірності, оскільки незрозуміло, хто ці експерти є насправді. Здебільшого такі повідомлення не містять гіперпосилання, що унеможливлює перевірку інформації за першоджерелом, йдеться в дослідженні.

Нагадаємо, раніше редакція “Бабель” розібрала прогнози Світана та Жданова і дійшла висновку, що здебільшого вони не здійснюються.

ІМІ використовує власні автоматизовані методи, збирає та систематизує дані телеграм-каналів за допомогою програмування. У моніторинговий період з 1 квітня 2023 до 31 березня 2024 року включно було стягнуто 211 764 повідомлення. За цей період 884 повідомлення містили слово “експерт”.

До моніторингу ввійшли анонімні телеграм-канали – мільйонники, які входять до українського сегмента: “Труха⚡️Україна”, “Украина Сейчас”, Times of Ukraine, “Реальна Війна | Україна”, “Инсайдер UA”, “Україна Online”, “Реальний Київ”, “Всевидящее ОКО”, Телеграмна служба новин, “Аутсайдер UA”.

Liked the article?
Help us be even more cool!