HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Вінницькій владі громадськість поставила "четвірку" за прозорість

10.10.2011, 04:53
Вінницькій владі поставили "четвірку" за прозорість. Таку оцінку дали можновладцям громадські організації Вінниччини за круглим столом. "Третій сектор" провів моніторинг виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" та оприлюднив його результати. Як вважає голова громадської організації "Філософія Серця" Юлія Грига, Вінниччина на загальній "карті" України посідає "золоту середину".

"Громадський моніторинг виконання закону показав, що Вінниччина на карті України, зокрема, робота облдрежадміністрації та облради на рівні інших областей виглядає позитивно. На жаль, на рівні районів ми констатували, що не всі райради забезпечені необхідними техзасобами для виконання положень закону, зокрема, ксероксами. Зробити неохідні ксерокопії поки що можливостей у деяких РДА не має", - констатувала Ю. Грига.

За її словами, незважаючи на короткий термін дії закону, органи виконавчої влади в цілому його дотримуються і щодо термінів відповіді на запити, і щодо доступу до інформації.

Представники інститутів громадянського суспільства, які обговорювали результати моніторингу за круглим столом також навели конкретні приклади, коли відповіді на запити, на їх думку, не відповідали нормам закону. Проте, як констатували учасники круглого столу, такі випадки поодинокі і стосуються, здебільшого, роботи Вінницької міської ради. Натомість надзвичайно позитивно громадськість оцінює рівень роботи із запитами Вінницькою обласною радою і облдержадміністрацією.

Так, з липня цього року ГО «Філософія Серця» в партнерстві з Медіа Корпорацією «RIA» реалізовувала на Вінниччині проект «Моніторинг Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки» (антикорупційний компонент). Під час виконання проекту було надіслано 13 інформаційних запитів до суб’єктів владних повноважень, здійснено моніторинг сайтів щодо виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" регіональними органами публічної влади, а на сайті Медіа Корпорації «RIA»проведено опитування серед вінничан щодо зменшення рівня корупції з введенням нового закону. Результат не забарився. Громадська ініціатива спонукала владу до дій. Вінницька облрада створила робочу групу з розробки нової цільової антикорупційної програми, до складу якої увійшли представники організації «Філософія Серця». Експерти організації підготували одинадцять пропозицій. Всі вони були враховані в проекті програми, яка має бути прийнята в листопаді 2011 року.

 ДОВІДКА. Проект «Моніторинг Єдиної комплексної правоохоронної програми Вінницької області на 2010-2014 роки» (антикорупційний компонент) виконується в рамках проекту Піготовка коаліцій неурядових громадських організацій і локальних ЗМІ із обраних областей центральної та південної України для проведення моніторингу діяльності органів місцевої влади і представництва громадських інтересів», що виконується Одеською обласної організацією Комітет виборців України і Схидно-Європейського демократичного центру (Польща, Варшава) завдяки підтримці Програми Польська Допомога Міністерства іноземних справ Польщі у 2011 році і Фонду ім. Стефана Баторія.
Liked the article?
Help us be even more cool!