HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

У новинах провідних каналів найбільше уваги приділяється розвагам діям влади та криміналу

29.09.2011, 01:53
Провідні канали країни не дотримуються балансу у висвітлені різник політичних сил, 64% висвітлення влади проти 26% опозиції та 10% інших політиків. Такі результати дослідження моніторингу телевізійних каналів, проведенного Академією української преси.
Моніторинг Академії української преси засвідчив низку серйозних проблем в інформаційному мовленні українських телевізійних каналів, що є свідченнями відсутності реального плюралізму та свободи слова в телевізійному просторі країни. 
Як демонструє дослідження, проведене у вересні, всі провідні канали країни, як і раніше, приділяли увагу діям правлячої коаліції, не дотримуючись балансу у висвітленні інших політичних сил та їх позицій (64 % влади проти 26 % опозиції та 10 % інших політиків). До того ж найменш збалансований розподіл уваги та синхрону спостерігався на Першому Національному, фінансованому коштом платників податків. Найбільш збалансований – на Новому каналі, СТБ, ТРК Україна.
Жоден опозиційний політик знову не мав синхрону на Першому національному. Вцілому, 76 % синхрону належить представникам влади, 14 % - опозиції, 10 % - іншим політикам. Пряма мова представників влади та правлячої коаліції на Першому національному становила 98 %.
У вересні політики коментували події 3501 сек. (в червні 2267 сек., в квітні 4835 сек., в лютому 2279 сек., в грудні4 108 сек.). Частка синхрону президента України В.Януковича і прем’єр-міністра М.Азарова склала 30 % (в червні 47 %, в квітні 37 %, в лютому 36 % і 28 % в грудні). Синхрон Президента найбільший на Першому національному та Інтері (352 сек. та 128 сек. відповідно). 
20 % повідомлень в цілому були з декількома точками зору (в червні 15 %, в квітні 23 %, в лютому 19 %, в грудні 18 %). П’ять місяців поспіль їх найбільше на СТБ – 26 % у вересні, 32 % в червні, 30 % в квітні та по 27 % в лютому та грудні. Найменше їх на УТ-1 – 4 %. 
Найменше повідомлень з однією точкою зору про політичні події на ТРК Україна (58 %), найбільше знову таки на УТ-1 (92 %), проте лідером збалансованості залишаються новини від СТБ: 60%, 60%, 50%, 57% та 53% повідомлень з однією точкою зору на політичні події від вересня до грудня минулого року відповідно.
Конфліктний контекст обговорення подій склав у вересні 44 %, причому лідером безконфліктності став Перший національний, де конфліктний контекст присутній тільки у 28 % повідомлень.
На тлі зростаючої політизації суспільства новини залишаються безпрецедентно аполітичними та розважальними: в середньому тільки кожне п’яте повідомлення стосується політики (у лютому і червні 14 % повідомлень, що є найнижчим показником за останні десять років; вересень – 19 %). 
Найчастіше темою політичних новин є внутрішня політика, діяльність органів влади (37 %), а також соціальної сфери суспільства (30 %), здоров’я та міжнародна політика – по 18%. Про злочинність на початку вересня громадяни України інформувалися частіше (14 %), аніж про економіку та фінанси (11 %). 
У вересні, як і протягом всього останнього року в новинах домінують культурні події та різноманітні шоу (22 %, 15 %, 13 % та 16 % відповідно), а також повідомлення про кримінал та різного роду катастрофи – 7 %. Про діяльність Президента В.Януковича говорилося менше (3 %), аніж про справу Ю.Тимошенко та газову проблему (по 5 %). На периферії уваги телеканалів реформи в Україні (1 %) та ліквідація пільг окремим категоріям громадян (0,4 %). 
Лідерами негативно-сумнівних оцінок серед політичних інститутів є місцеві органи влади та судова система, а серед персоналій – діячі опозиції та окремі міністри. При цьому фактично не згадуються громадські організації (0,2 % повідомлень). Негативно-іронічна тональність повідомлень в два рази частіше супроводжує інформацію про опозицію в цілому, аніж про Партію Регіонів.
На всіх каналах, окрім 1+1, зросла кількість коментарів з боку простих громадян, яка значно перевищує коментарі політиків та експертів. Причому тільки на Першому національному серед тих, хто коментує події, офіційних осіб стабільно більше, ніж громадян: у вересні 30% проти 18%, в червні 25% проти 21 %.
Наслідком аналізу став висновок, що провідні канали українського телебачення в новинах пройм-тайму формують картину світу, де значно більше уваги приділено розвагам, владі та її діям, криміналу та катастрофам. Негативно-іронічна тональність супроводжує, в основному, повідомлення про опозицію. Як і раніше, бракує в ефірі коментарів експертів та повідомлень про дії організацій громадянського суспільства. Особливо далекими від стандартів залишаються новини Першого національного. Вони лідери по незбалансованості подачі новини, рейтингу уваги та синхрону між владою та опозицією (опозиційні політики знову не мали синхрону на цьому каналі). 
 
Дослідження здійснювалося Академією Української Преси (АУП) за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму семи провідних українських телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV та Першого національного.
 
П’ять хвиль дослідження проведено в грудні 2010 року, лютому, квітні, червні та вересні 2011 року в рамках проекту «У-медіа».
 
Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу. Результати дослідження є відповідальністю Академії Української Преси та необов’язково відображає точки зору Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз Нетворк.
 
Liked the article?
Help us be even more cool!