HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Суд над екс-прем'єркою "пародія на правосуддя" - правозахисник

13.10.2011, 02:05

Amnesty International вимагають створення в Україні незалежного органу з розслідування скарг громадян на дії міліції. У новому звіті організації зафіксовано численні випадки порушень прав людини. Про це повідомляє Німецька хвиля.

Випадки жорстокого поводження з затриманими зафіксовані у звіті "За відсутності складу злочину": ціна безкарності працівників правоохоронних органів в Україні".  Заступник директора програм з Європи та Центральної Азії Amnesty International Джон Дальгузен, коментуючи документ у Києві (12-го жовтня), назвав поширеним в Україні явищем катування та жорстоке поводження правоохоронців із затриманими.

"В більшості випадків це є наслідком безкарності міліціонерів та толерантного ставлення до цієї проблеми на рівні МВС", – сказав він. Серед інших причин Дальгузен згадав "надмірний наголос в законодавстві та правоохоронній практиці на ролі зізнання" та "широко розповсюджену корупцію".

Правозахисник завив, що українській владі "вже давно треба створити орган для розслідування усіх скарг на дії співробітників міліції", який би був незалежним від МВС та прокуратури. Дослідниця Amnesty International по Україні Геза Маꥳлл зазначила, що наразі менш терпимими до міліцейських тортур стали самі українці, які "вимагають більшої підзвітності міліції ". Маꥳлл вважає, що ця проблема успадкована Україною від Радянського Союзу.  "Через 20 років після розпаду СРСР українська міліція, як і раніше, служить державі, а не суспільству", – сказала Маꥳлл.

Правозахисники не обішли увагою й вирок, винесений Юлії Тимошенко. Джон Дальгузен назвав суд над екс-прем'єркою "пародією на правосуддя", і від імені Amnesty International зажадав її негайного звільнення. "Проблема не в тому, чи був суд над Тимошенко справедливим чи ні, перш за все, він не повинен був взагалі відбутися" – заявив він. І додав, що судом над політичними лідерами мають бути не зали суду, а кабінки для голосування. Водночас, Дальгузен впевнений, що і сама Тимошенко мала нагоду "реформувати цю систему, але не зробила цього".

 

 
Liked the article?
Help us be even more cool!