HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Сайт Міністерства надзвичайних ситуацій України є найкращим з огляду на інформаційну наповненість

10.10.2011, 04:01
Сайт Міністерства надзвичайних ситуацій України є найкращим з огляду на повноту  та легкість знаходження там інформації, друге та третє місце зайняли відповідно Міністерство культури та юстицій України. Найгіршим став сайт Міністерство аграрної політики та продовольства України. Такі результати моніторингу сайтів органів влади на предмет виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», проведеного та презентованого Центром політичних студій та аналітики та Інститутом Медіа Права 4 жовтня.
Об’єктом моніторингу стали 16 сайтів міністерств України та 728 сайтів органів місцевої влади.
Офіційні сайти міністерств були оцінені на предмет наявності обов’язкової інформації та зручності користування ними. Окрім критеріїв, безпосередньо передбачених законом, моніторинг також ґрунтувався на таких питаннях: доступність інформації іншими мовами (російська, англійська), частота оновлення даних та структурованість сайтів міністерств.
Оцінювання відбувалось за двома показниками: «повнота інформації» та «легкість знаходження інформації». Шкала оцінювання - від 0 до 5, де 0 – «інформація відсутня», 1 – «найменш повна» або ж «дуже складно знайти» і 5 - «інформація максимально повна» або «дуже легко знайти».
У результаті підрахунку середнього балу було складено рейтинг сайтів міністерств – за всіма критеріями. До переможної трійки увійшли три наступні міністерства: Міністерство надзвичайних ситуацій України (1 місце), Міністерство культури України (2 місце), Міністерство юстиції України (3 місце).
Середній бал усіх сайтів міністерств склав 3,025.

Об’єктом дослідження Центру політичних студій та аналітики стали:

•                Державні адміністрації (обласні, районні, міст Києва та Севастополя, районні в місті Києві) – 525 шт.

•                Органи місцевого самоврядування (ради областей та міст обласного підпорядкування) – 203 шт.

Критерії, за якими проводився аналіз дослідження:

1.              Наявність сайту

2.              Наявність розділу «Доступ до публічної інформації»

3.              Наявність ПІБ відповідальної особи

4.              Наявність адреси електронної пошти

5.              Наявність контактного телефону

6.              Наявність форми запиту

7.              Наявність розпорядження про службову інформацію

Результати аналізу показали, що 11% місцевих адміністрацій взагалі не мають сайту.  В 26% - відсутній розділ «Доступ до публічної інформації». Лише на 19% сайтів є інформація щодо відповідальної особи за доступ до публічної інформації. Наявність електронної адреси відмічається на 61% сайтів місцевих державних адміністрацій, контактний телефон  відсутній в 45% сайтів. Оприлюднення форми запиту є лише на 47% сайтів, а розпорядження про службову інформацію міститься на 57%.

Що ж стосується показників за цими ж критеріями сайтів органів місцевого самоврядування, то вони свідчать про те, що лише 6% місцевих рад не мають сайту.  Наявність розділу «Доступ до публічної інформації» відмічається на 68% сайтів. Лише 15% сайтів органів місцевого самоврядування містять інформацію щодо відповідальної особи за доступ до публічної інформації. Наявність електронної адреси, на яку можна надіслати запит про інформацію є на 50% сайтів, номер телефону,  за яким можна висловити усний запит – на 48%. Наявність форми запиту є на 48% сайтів, а  розпорядження про службову інформацію – на 46%.
ІМІ за інформацією Центру політичних студій та аналітики
 
 
Liked the article?
Help us be even more cool!