HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Нацрада винесла попередження телеканалу ТВІ (оновлено)

28.09.2011, 06:31
Сьогодні , 28 вересня, члени Нацради з питань телебачення та радіомовлення винесли попередження каналу ТВі. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє гендиректор телеканалу ТВі Микола Княжицький

"Самого рішення ми ще не отримали. Підстав не було. Вони нас перевіряли у листопаді минулого року, а згідно з Господарським кодексом санкції на підставі перевірок можуть застосовуватись лише протягом 6 місяців. Так що незалежно від причин-санкція незаконна. Після двох попереджень компанію позбавляють ліцензії. А Манжосов, Головатенко, Мудрак, Баранов, Фартушний, Єлманова та Опілат - особи, відповідальні за цензуру та корупційні зв'язки у телерадіомовленні " - сказав він.
 
За словами члена Нацради Оксани Головатенко, після перевірки виявлено, що ТВі упродовж року не розпочав мовлення у низці міст Криму, а у селі Верхні Ясени (Івано-Франківська область) компанія розпочала лише тестове мовлення, а потім припинила його. Про це повідомляє Українська правда.

Також у мовленні каналу Нацрада виявила невідповідність до ліцензійних вимог: зокрема, кінопоказ становить 5 годин замість 13 годин.

Юрист каналу ТВі Юрій Крайняк відповів, що чинна ліцензія компанії на ці міста не містить додатків, які визначають перелік каналів мовлення. Він нагадав, що Нацрада сама анулювала ці додатки, які закріплювали право ТВі і 5-го каналу мовити на частотах, виграних на конкурсі 27 січня 2010 року.

"Після цього нам повідомляли, що Нацрада самовільно переоформила ці ліцензії на мовлення, але ми про це не знаємо. Ми заяв про переоформлення не надавали", - сказав він.

А у селі Верхні Ясени, за його словами, канал не мовить через те, що не має відповідного дозволу від УДЦР. А УДЦР не хоче надавати дозвіл через відсутність додатків, скасованих Нацрадою.

Телеканал ТВі заперечив проти висновків Нацради про невідповідність сітки мовлення каналу затвердженій програмній концепції. Про це у своєму блозі на Українській правді повідомляє Микола Княжицький.
 
За словами  Юрія Крайняка, канал звернув увагу на відсутність чітких критеріїв, за якими Національна рада визначає жанровий розподіл програм і передач. І відсутність у Нацради таких критеріїв робить неможливим їх дотримання: як канал може виконати критерії, яких не існує? Додатково ТВі звернув увагу на судові рішення з цього питання, згідно з якими "застосування санкції у даному випадку за порушення жанрового розподілу програм за відсутності критеріїв віднесення програм до того чи іншого жанру не відповідає вимогам законодавства".

Як зазначається в блозі, під час засідання члени Національної ради також звинуватили телеканал ТВі у відсутності ефірного мовлення. Представники каналу намагались нагадати, що відсутність ефірного мовлення викликане передусім діями самої Нацради та інших державних органів. Так, ще влітку 2010 року голова Національної ради надіслав до Концерну РРТ листа, в якому просив припинити введення в експлуатацію ефірні передавачі каналу ТВі.
 
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вважає заяву генерального директора ТВі  Миколи Княжицького, який розцінює винесення попередження каналу як спробу закрити ТВі, маніпуляцією. Про це йдеться у зверненні регулятора.
Нацрада наголошує, що винесення попередження - одна з санкцій за порушення норм законів та ліцензійних умов. «Вона не тягне за собою жодних катастрофічних наслідків. Компанії, якій оголошено попередження, дається час на виправлення порушень. А потім вона може написати заяву і цю санкцію можна скасувати. Інша річ, коли йдеться про системні неодноразові порушення. Але навіть у цьому випадку Національна рада не має права позбавити компанію ліцензії. Ліцензію може скасувати лише суд», - йдеться у заяві. Також Нацрада звертає увагу, що упродовж минулого року виніс попередження 52 компаніям з 1682, що значаться у реєстрі, серед них є й такі, які отримали навіть 2-3 попередження.
 
 
ІМІ
 
 


 
Liked the article?
Help us be even more cool!