HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

ГО просять Колеснікова дати оцінку з вимкненням харківських телеканалів

20.09.2011, 01:15
Низка громадських організацій просить віце-прем'єр-міністра - міністра інфраструктури Бориса Колеснікова дати оцінку поведінці керівництва Харківського ОРТПЦ в ситуації з вимкненням трьох харківських телеканалів. Відповідне звернення підписали понад 20 громадських організацій.Про це повідомляє Телекритика.
 

Наводимо повний текст звернення:

 

Міністерство Інфрастуктури

 

Віце-прем'єру, Міністру

 

Колеснікову Борису Вікторовичу

 

 На підставі ст.40 Конституції України, Закону України «Про звернення громадян»

 

 

 

Пане Віце-прем'єре!

 

 

 

Як Вам, можливо відомо, у Харкові, руками керівницітва Харківського Обласного радиотелевізійного передавального центру (ХОРТПЦ), припинена трансляція на 7-му каналі програм телеканалу АТН. Деталі тут.

 

 

 

У спільній заяві з цього приводу Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини зазначається:

 

 

 

«На нашу думку, це брутальне порушення фундаментального права на свободу вираження поглядів, що закріплене статтею 34 Конституції України та статтею 10 Європейської конвенції захисту прав людини та основоположних свобод. Різні офіційні причини для відключення каналів, а саме «відсутність санітарного паспорту» в АТН, нібито «систематична несплата послуг» провайдера у випадку з ТРК «Фора» і нібито відсутність договірних зобов'язань щодо трансляції у випадку ТРК «А/ТВК» є не чим іншим, як засобами політичного тиску. Приводи для відключення телекомпаній є незаконними, адже відповідно до ч.1 ст. 64 Конституції України обмеження прав може здійснюватися лише у випадках, передбачених Конституцією України. Також відповідно до ст. 92 Конституції обмеження прав може регулюватися лише законами й не може бути обмежень на підставі підзаконних нормативно-правових актів. Крім того, незаконність цих акцій підтверджується рішеннями Європейського Суду з прав людини, які є джерелом права в наці!

 

 ональній правовій системі відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини». Зокрема, у рішенні в справі «Аутронік АГ проти Швейцарії» Суд відзначив, що «ст.10 ЄКПЛ застосовується до „будь-якої", будь то фізичної чи юридичної, особи, і стосується не тільки змісту інформації, але також і засобів передачі чи отримання, виходячи з того, що будь-яке обмеження, що накладене на засоби, порушує право на отримання і поширення інформації». Це означає, в свою чергу, що порушення права на вільне поширення інформації може відбуватися не лише шляхом цензурування змісту інформації, що передається, але й шляхом встановлення технічних обмежень щодо передачі інформації».

 

 

 

У публікації описується поведінка в.о. директора ХОРТПЦ Дергільова О.І., яка виглядає поведінкою політика, а не державного службовця і має ознаки зловживання службовим становищем.

 

 

 

В зв'язку з цим просимо Вас дати відповіді на наступні питання:

 

1. Чи ознайомлені Ви з ситуацією навколо відключення АТН від ефіру і ролі в цьому відключенні в.о. директора ХОРТПЦ Дергільова О.І. ?

 

2. Як Ви оцінюєте поведінку в.о. директора ХОРТПЦ Дергільова О.І. в цій ситуації?

 

3. Чи вважаєте припустимим участь Ваших підлеглих у процесах обмеження конституційного права громадян України на свободу вираження поглядів та інформації?

 

 

 

Принагідно привертаємо Вашу увагу до заклику Міжнародної правозахисної організації «Артикль 19» до українських ЗМІ оприлюднити інформацію про своїх власників. На наше переконання, оприлюднення цієї інформації є важливим для ідентифікації можливих порушень свободи інформації, зокрема, як випадках з харківськими телеканалами «Фора» та «А/ТВК». Ми вважаємо, уряд України має підтримати звернення «Артикль 19».

 

 

 
 
 
Liked the article?
Help us be even more cool!