HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Генпрокуратура вивчила ситуацію навколо АТН

05.10.2011, 02:11
На виконання доручення Президента України Віктора Януковича Генеральна прокуратура вивчила ситуацію довкола телеканалу АТН. Про це на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів повідомив заступник Генерального прокурора України Віктор Занфіров.
 

Про це повідомляє прес-служба Президента.

За його словами, телеканал зокрема мав неврегульовані проблеми з СЕС Харкова. «Спірні питання мають вирішуватися, згідно чинного законодавства, суб’єктами господарювання в судовому порядку», – також сказав заступник Генпрокурора.

У засіданні робочої групи взяли участь представники Адміністрації Президента, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Управління державної охорони, Державного комітету телебачення і радіомовлення, «Репортерів без кордонів», Інституту масової інформації, інших громадських організацій, а також журналісти та політики, які їздили до Харкова, щоб на місці ознайомитися з ситуацією.

Як зазначила Прес-секретар Президента України Дарія Чепак, після звернення представників телеканалу АТН з відкритим листом до Глави держави він доручив Генпрокуратурі та Уряду з’ясувати всі обставини справи.

Під час обговорення ситуації довкола каналу АТН виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар висловилася за необхідність ухвалення в Україні закону про прозорість медіа-власності та саморегуляцію ринку.

Учасники Міжвідомчої робочої групи вирішили на своєму наступному засіданні в листопаді повернутися до розгляду ситуації довкола телеканалу АТН, запросивши до участі представників цього каналу та міської влади Харкова.

Ще однією темою засідання, визначеною на минулій зустрічі, були інциденти, що сталися з журналістами у Печерському райсуді Києва під час розгляду справи Юлії Тимошенко. Як повідомив заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олег Татаров, 6-7 липня було зареєстровано два інциденти – по обох було відмовлено в порушенні кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу злочину. «Більше звернень до МВС з цього питання не надходило і не реєструвалося», – сказав він.

Представник Міжнародної організації «Репортери без кордонів» в Україні Оксана Романюк зауважила, що є відкрите звернення журналістів щодо подій у Печерському суді столиці. Представник МВС пообіцяв, що правоохоронці уважно вивчать це питання і на наступному засіданні Міжвідомчої групи дадуть на нього відповідь.

Оксана Романюк також поділилася світовим досвідом роботи ЗМІ під час висвітлення судових процесів.

Голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий запропонував використати німецький досвід співпраці правоохоронців та ЗМІ та виробити певні загальні принципи поведінки.

Практично всі випадки порушення прав медіа, які були викладені у відкритих листах від НСЖУ та ІМІ до Президента і передані йому головним редактором «Української правди» Оленою Притулою під час зустрічі з редакторами видань, були опрацьовані. По кожному з фактів зробили свої висновки відповідальні органи. Учасники засідання Міжвідомчої групи заслухали стислі звіти представників органів влади про проведену роботу та отримали зброшуровані матеріали з короткими підсумками розгляду звернень ЗМІ для подальшого опрацювання.

Виконавчий директор Інституту масової інформації подякувала організаторам Міжвідомчої групи за їхню ініціативу щодо збору фактів, які стосуються свободи слова в Україні.

«Проведена колосальна робота. Хочу подякувати всім, хто ініціював цю роботу. На моїй пам’яті – ми вже займаємося 12 років подібною діяльністю, ми фіксуємо ці порушення і зрештою від нас вони дійшли до журналістів, які передали відповідні звернення – подібного нічого не було. Ніхто нам конкретно не звітував. І це дуже добре, що ми маємо кожен перелік справи і розуміємо, на якій стадії розслідування», – сказала Вікторія Сюмар.

Всі засідання Міжвідомчої робочої групи проходять у відкритому режимі.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!